Verktygslåda – Krisberedskap och akut barnkrisstöd
Kriser som drabbar samhället drabbar också barn. Det kan vara våld i form av skjutningar eller naturkatastrofer som bränder. Men det är inte alltid barn får det stöd dom behöver under och i nära anslutning till en skrämmande händelse. Rädda Barnen kan vara ett stöd när samhällets övriga resurser inte räcker till eller behöver förstärkas.
Därför satsar vi nu på att utveckla arbetet med krisberedskap och akut barnkrisstöd. Utgångspunkten för vårt arbete är det ideella engagemanget i vår medlemsrörelse med stöd av tjänstepersoner.
Enkelt kan man säga att med krisberedskap så menar vi det verksamhetsområde eller samhällsområde vi verkar inom medan akut barnkrisstöd är vårt bidrag till det här området. Vi ska gå från att vara reaktiva till att vara förberedda för att kunna stötta barn och viktiga vuxna innan, under och efter akuta kriser lokalt, regionalt och nationellt. Vi ska som en självklar aktör delta i krisinsatser samt sprida kunskap och ställa krav i relevanta sammanhang på lokal, regional och nationell nivå.
När vi pratar om krisberedskap och akut barnkrisstöd menar vi vad Rädda Barnens roll är i samhällets krisberedskap, alltså vad kan vi göra innan, under och efter en kris i samhället. Det handlar inte om att hantera kriser i vår egen organisation eller verksamhet.
Vad kan Rädda Barnen bidra med?
Vårt fokus är att främja och skydda barns rättigheter och delaktighet i akut kris och arbeta innan, under och efter en kris för att säkerställa barn får det stöd de behöver i samband med en svår händelse. Vårt arbete vilar på direkta insatser, kunskapsspridning och påverkansarbete.
Tre fokusområden
Vi jobbar inom tre fokusområden när det gäller krisberedskap och akut barnkrisstöd. Dessa utgår från våra grundprinciper i stadgarna med fokus på direkta insatser, kunskap och påverkansarbete.
- DIREKTA INSATSER - Vi vill bygga upp vår interna organisation och kapacitet för att kunna agera och erbjuda akut barnkrisstöd när en kris inträffar och drabbar barn.
- KUNSKAP - Vi vill sprida kunskap om barns behov och rättigheter i kriser generellt och om akut barnkrisstöd specifikt och stärka både oss själva och andra i samhället att kunna möta barn i en svår händelse.
- PÅVERKANSARBETE - Vi vill tydliggöra barns behov och stärka deras rättigheter i kriser och lyfta vikten av akut barnkrisstöd. Vi ska delta och ställa krav i relevanta sammanhang på lokal, regional och nationell nivå.
Det kan till exempel innebära att vi:
- Öppnar en barnvänlig plats, både i vardag och i kris.
- Bidrar till att skapa trygghet, vara öppna för samtal och dela kunskapsmaterial i vårt närområde, i samband med en svår händelse.
- Samarbeta och vara med i nätverk som fokuserar på krisberedskap och krisstöd, exempelvis krisstödsgruppen I kommunen.
- Utbilda våra egna medlemmar och personal samt viktiga vuxna som föräldrar, föreningsledare eller kommunrepresentanter samt medlemmar i akut barnkrisstöd.
- Finns kompetens i akut barnkrisstöd och finns barnrättsperspektivet, inklusive barns delaktighet, och barns behov med i kommunens krisberedskapsplan och risk- och sårbarhetsanalys? Om inte arbeta för att detta är med och guida till våra resurser.
Vad är krisberedskap?
Krisberedskap handlar om att vara förberedd och kunna hantera krissituationer. Det handlar om att lära sig och öva, samt att skapa en organisation och strukturer innan, under och efter en kris. Krisberedskap är ingen separat verksamhet, utan en pågående process där vi planerar och förbereder oss för att kunna anpassa oss från vardag till kris när något akut händer.
Lokal krisberedskap fokuserar på förmågan att agera på egen hand eller i samverkan med andra med utgångspunkt i kommunen.
Hela Sverige tillsammans - en liten film om krisberedskap och civilt försvar
Samverkan
Svensk krishantering bygger på samarbete. Det handlar om samarbete mellan myndigheter, kommuner, företag och ideella föreningar. Men också om samarbete mellan människor. Kriser är situationer som inte kan hanteras med vanliga resurser och organisation. De är oväntade och ovanliga, och för att lösa dem behöver flera aktörer arbeta tillsammans för att lösa situationen.
Därför är det viktigt att vi samverkar före, under och efter kriser för att kunna ge stöd till barn och människor som drabbas. Den lokala kunskapen och förankringen är viktig för att kunna göra en bra insats.
Vad är akut barnkrisstöd?
Krisstöd för barn är när vuxna och andra barn hjälper barn att återhämta sig efter en skrämmande händelse. Det kan vara precis efter händelsen eller några dagar senare. Målet är att skydda barnet från mer stress och hjälpa barnet att hantera sina tankar, känslor och problem. Beroende på situationen kan stödet ges enskilt eller i grupp. Stödet handlar om att vara medmänsklig, praktisk, social och hjälpsam.
Se filmen om Lugna, Lyssna, Stärk
Dokument att ladda ner
- Handbok för krisberedskap och akut barnkrisstöd 1.0
- Krisberedskap och akut barnkrisstöd - en introduktion till arbetet i Rädda Barnen
- Kom i gång i er förening
- Krisberedskap och akut barnkrisstöd - Vårt interna utbildningspaket
- Tips på utbildningar, material och verktyg internt och externt
- Övningshäfte
- Att stötta barn efter skrämmande händelser
- Vad gör du först när något skrämmande har hänt
- Vill du engagera dig i krisberedskap och akut barnkrisstöd i Rädda Barnen? (Kan anpassas för er lokalförening)
- Krisstöd, affisch med råd till tonåringar
Kortversion av handboken
Kom igång!
Här finns stöd i att börja arbetet med krisberedskap och akut barnkrisstöd i er lokalförening eller distrikt. Ni utgår självklart från just er förening och nuläge.
Vill du veta mer?
Här har vi samlat tips på utbildningar, material och appar inom krisberedskap och akut barnkrisstöd.
Kontakta oss!
Vill ni veta mer eller utveckla ert arbete inom krisberedskap och akut barnkrisstöd? Kontakta din region via mejl:
Det går även bra att kontakta vår nationella rådgivare för krisberedskap och barnkrisstöd camilla.nygren@rb.se. Hon hjälper bland annat till med stöd, verktyg och utbildningar.