Kom igång!
Detta är ett stöd i att börja arbetet med krisberedskap och akut barnkrisstöd i er lokalförening eller distrikt. Ni utgår självklart från just er förening och nuläge.
De första frågorna
- Börja med att fundera på om ni redan gör något som handlar om krisberedskap och barnkrisstöd. Många av oss i Rädda Barnen gör redan eller har gjort saker som faller inom krisberedskap och akut barnkrisstöd. Det kan vara att sprida kunskap om akut barnkrisstöd, genomföra trygghetsvandringar eller så har ni genomfört en insats.
- Vad kan ni göra redan nu (utan att göra några stora förändringar) innan, under och efter en kris i ert närområde? Tänk utifrån alla tre fokusområden (direkta insatser, kunskap, påverkansarbete)
- Vad skulle ni vilja göra framöver? Tänk utifrån alla tre fokusområden (direkta insatser, kunskap, påverkansarbete)
- Vad är ert nästa steg för att komma dit?
Använd gärna dokumentet ”Introduktion till krisberedskap och akut barnkrisstöd i Rädda Barnen” för att få inspiration och konkreta exempel.
Börja med att ta fram en lokal beredskapsplan.
- Vad finns det för saker som kan hända lokalt hos er? (brand, skjutning, olycka, internationell händelse som drabbar lokalt boende mm)
- Vart kan de hända? Identifiera vilka platser i närområdet där det finns barn (skolor, förskolor, fritidsgårdar, parklekar, ridskolor, idrottsplatser etc)
- Finns det andra inom Rädda Barnen vi kan samarbeta med i närheten? Det kan exempelvis vara en närliggande lokalförening, distrikt eller regionalkontor.
- Vilka lokala aktörer har vi redan kontakt med och kan samverka med? Vilka behöver vi ta kontakt med och påbörja en samverkan? (kommun, polis, räddningstjänst, andra föreningar mm)
- Vad har vi för resurser internt? (personer, kunskap, erfarenhet, material, lokaler mm)
Använd gärna dokumentet “Kort handbok om krisberedskap och lokal krisberedskapsplan” som stöd i det här arbetet.
Akut barnkrisstöd
- Vilka olika ”typer” av barn man kan möta (funktionsvariationer, barn som inte pratar svenska, döva/blinda etc)
- Vanliga reaktioner (känslor, fysiska, beteenden)?
- Hur kan man stötta föräldrar och viktiga vuxna?
- Hur bemöter man barn specifikt?
Gå gärna vår webbkurs ”Krisstöd till barn” som vi tagit fram med Röda Korset. Du kan gå den när det passar dig och den tar cirka 40 min att genomföra. Den ligger på Röda Korsets läroplattform Learnster. Första gången måste du skapa ett konto, det gör du här.
Dokument att ladda ner
- Krisberedskap och akut barnkrisstöd - en introduktion till arbetet i Rädda Barnen
- Kom igång i er förening
- Kort handbok om krisberedskap och lokal krisberedskapsplan
- Krisberedskap och akut barnkrisstöd - vårt interna utbildningspaket
- Vill du engagera dig i krisberedskap och akut barnkrisstöd i Rädda Barnen? (den här kan ni anpassa så den passar er)