Fri! Alla barns rättigheter
Fri! Alla barns rättigheter är ett konkret verktyg att använda på lågstadiet i samtal om lagar, regler, normer och känslor. Materialet är lärorikt och spännande för barnen – och enkelt att använda för dig som vuxen.
Anmälan till Rädda Barnen och Fryshusets konferens Nya vägar att prata om hedersrelaterat förtryck och våld samt separata workshops 14 och 16 januari
Om konferensen
När? Fredag 10 januari 2025, 9:00-15:30
Var? Hybridmöte. Digitalt eller Slagthuset i Malmö
• Ta del av våra framgångar och utmaningar från projektet FREE
• Om vårt nya klassrumsmaterial för lågstadiet
• Om vårt samtalsmaterial för att engagera föräldrar och viktiga vuxna
• Panelsamtal om arbetssätt kring hedersrelaterat våld och förtryck
• Föreläsning av Hanna Cinthio, doktor i socialt arbete med expertkunskap om hedersnormer
Om workshopparna:
Rädda Barnen och Fryshuset bjuder in till två workshoppar för att testa de material som tagits fram inom ramen för projektet FREE.
När:
- 14 januari 9.00-12.00
- 16 januari 14.00-17.00
Var:
- Digitalt via Teams
OBS! Innehållet i workshopparna är identiskt, så anmäl dig till det datum som passar dig bäst.
Deltagande är gratis.
Lunch och fika ingår vid deltagande på plats. Begränsat antal platser.
I Läroplanen (Lgr22) från 2022 finns det tydliga riktlinjer som betonar skolans ansvar att lyfta frågor kopplade till hedersrelaterat våld och förtryck genom både främjande och förebyggande arbete. Samtidigt lyfter skolpersonal ofta att de saknas konkreta verktyg för att arbeta med frågor om kön, normer, rättigheter med elever.
Fri! Alla barns rättigheter
Genom att göra barn medvetna om rättigheter och lagar så stärker vi dem i vad som är okej och inte. Barn behöver känna till att regler och normer kan se olika ut i olika sammanhang, men att lagen alltid gäller. De behöver få språk och hjälp att kunna uppmärksamma och förstå hur det känns när lagar bryts och rättigheter kränks.
Nytt skolmaterial om barns rättigheter
Du som vuxen har en viktig roll i att göra dessa frågor pratbara och trygga. Vi erbjuder ett undervisningsmaterial som lär lågstadiebarn om lagar, regler och normer genom filmer, känslokort och arbetsblad. Materialet består av tre lektioner på en timme vardera och öppnar för samtal om känslor och normer.
Handledning för skolpersonal
Material att använda i klassrummet
- Affisch att sätta upp i klassrummet (svenska)
- Affisch på: Albanska, arabiska, dari, engelska, farsi, somaliska.
- Känslokort
Tema 1: Att förstå och respektera lagen
Tema 2: Att förstå och förändra normer
Tema 3: Att förstå och hantera känslor
Webbutbildningar
För att fördjupa kunskapen om att arbeta med hedersrelaterat våld och förtryck har Rädda Barnen tagit fram webbutbildningar och handledarstöd som är fritt att ta del av. Där erbjuder vi konkreta verktyg som stärker er som vuxna i skolan att hålla öppna och konstruktiva samtal om ämnet.
Rädda Barnens utbildningar om hedersrelaterat våld och förtryck
Om Fri! Alla barns rättigheter
Fri! Alla barns rättigheter är resultatet av EU-projektet FREE (Freedom to Choose: Building Capacity of School Staff, and empowering Parents and Children in the Area of Children's Rights in an Honor Based Contex) som drivs gemensamt av Rädda Barnen och Fryshuset mellan mars 2023 och mars 2025. Inom ramen för projektet har även vi även arbetat med samtalsmaterialet Älskad och trygg samt ett metodmaterial för att arbeta med unga.
Rädda Barnens material för att leda samtalsgrupper
Älskad och trygg riktar sig till dig som vill leda samtalsgrupper för föräldrar, vårdnadshavare och andra närstående vuxna. Materialet är framtaget som ett komplement till Rädda Barnens verksamhet Kärleken är fri där barn och unga i skolan får reflektera kring kärlek, relationer, rättigheter och stöd.
I samtalsmaterialet är det vuxna som får reflektera över barn och ungas rättigheter, utveckling och relationer.
Elektras material för unga mellan 13 och 17 år
Metodmaterialet riktar sig till unga mellan 13 och 17 år och syftar till att öka medvetenheten om normer och hedersrelaterat våld och förtryck. Materialet, som består av workshops och en handbok för ledare, har utvecklats tillsammans med Elektras ungdomsambassadörer. Det bygger på erfarenhetsbaserat lärande, vilket ger unga möjligheten att utvecklas, få nya kunskaper och färdigheter samt utmana begränsande normer och värderingar. Materialet kan användas självständigt av lärare, men Elektra kan också komma till skolan och leda dem på plats.