Stopp! Min Kropp! - vägledning

Här hittar du Rädda Barnens vägledning för föräldrar och andra viktiga vuxna med tips och råd om hur man kan prata med barn i olika åldrar om kroppen, gränser och sexuella övergrepp.

Om vi vuxna vågar prata med barn om kroppen och gränser, kan vi hjälpa barn att berätta om någon gör något mot deras kropp som de inte gillar eller förstår. Barn behöver så tidigt som möjligt bli medvetna om kroppens värde och om hur man säger eller visar ja och nej. Så att de får en trygghet och en känsla för vad som känns bra och rätt. Samtidigt underlättar vi för dem som trots allt har utsatts att kunna berätta.

För att underlätta för föräldrar och andra viktiga vuxna har vi på Rädda Barnen tagit fram en vägledning med tips och råd om hur vi vuxna kan börja prata med barn i olika åldrar om detta ämne. 

Framsida vagledning

Stopp! Min kropp! - Vägledning

Vägledning för föräldrar och andra viktiga vuxna

Ladda ned

Kortversion av Stopp! Min kropp! - vägledningen

Vi har också tagit fram en kortversion av vägledningen. Den finns översatt till somaliska, arabiska, ukrainska, polsk romani, romani arli och romani lovari.

 

Vill du veta mer om Stopp! Min kropp!?

Här har vi samlat allt vårt material om Stopp! Min kropp!. Du hittar bland annat filmer, böcker och skolmaterial.

Mer om Stopp! Min kropp!

Det är aldrig barnets ansvar att stoppa kränkningar och övergrepp

Syftet med allt som görs kring ”Stopp! Min kropp!” är att göra ämnet mer pratbart för barn och vuxna. Att barn ska förstå vad vuxna och andra barn får och inte får göra med deras kroppar, att det aldrig är barnets fel om något händer samt att de ska veta att de alltid kan prata med en vuxen vid behov.

Genom att på olika kreativa sätt prata med barn om kroppen, gränser och sexuella övergrepp tror vi att barn lättare kan sätta ord på saker de är med om och underlätta för barn att tidigt be om hjälp.

Materialet syftar inte till att barn själva ska stoppa kränkningar och sexuella övergrepp. Det ansvaret kan aldrig ligga på ett barn utan är alltid vuxnas ansvar, men genom att göra ämnet pratbart kan vuxenvärlden lättare veta vad barn behöver och upplever. På det sättet hoppas Rädda Barnen att vi tidigare kan hjälpa barn som riskerar att bli utsatta på olika sätt men också medvetandegöra för barn vad de får och inte får göra mot varandra.

Vill du hjälpa oss att utveckla Stopp! Min kropp!-materialet?

Svara på några frågor. Det tar cirka 2-3 minuter och svaren är anonyma.