Lös skärmkonflikten på rätt sätt

Att bara skrika ”stäng av nu!” fungerar sällan bra. Men hur gör man då för att barnet inte ska tillbringa hela helgen framför mobilen eller datorn? Här är psykologens tips om hur ni löser skärmkonflikten.

Ibland är det lätt att känna att skärmarna tar över vardagen. Enligt Hanna Thermaenius, psykolog på Rädda Barnen, behöver det inte alltid vara negativt att barn tillbringar tid framför paddan, datorn eller mobilen. Skärmen kan användas till vitt skilda saker, som att hålla kontakt med vänner, se en film, göra läxor, spela eller läsa. Samtidigt känner ofta föräldrar att barn tillbringar för mycket tid framför skärmen.

För att lösa skärmkonflikten är det bra att vara medveten om vilket behov skärmen fyller för det enskilda barnet just i stunden. Det ger möjlighet att förstå syftet med olika aktiviteter, föreslå lockande alternativ både på skärmen och utanför den så barnet får hjälp variera sig.

Stöd vårt arbete för att hjälpa barn

Bli månadsgivare

1. Andas först

Ibland kan det vara bra att ta ett steg tillbaka som förälder och tänka till innan man stoppar barns skärmanvändande. Ofta uppstår det konflikter när bägaren rinner över. Fundera över vad som är din frustration och vad som går att ändra på kort och lång sikt. Kanske är det bättre att själv ta en kopp kaffe eller göra det man som vuxen behöver för att hitta kraft och sedan på ett lugnt vis leda barnet in i andra aktiviteter utanför skärmen.

2. Hjälp varandra

Skärmtiden är ett samtalsämne i alla familjer. Därför är det smart att hjälpa varandra och utbyta erfarenheter med andra föräldrar. Går det att införa gemensamma förhållningsorder? Hur mycket spelande är lagom?  

3. Ha timing

Att bara skrika ”stäng av nu!” fungerar sällan bra. Om vuxna är respektfulla lär sig barnet att vara det tillbaka. Då är det lättare att hjälpas åt med timingen. Ett råd är att ha försöka ha koll på hur lång en spelomgång eller ett videoklipp är. På så sätt kan man bestämma att barnet spelar en gång till och sedan hjälper till med middagen. Ett annat tips är att ha lite framförhållning. Om man vill att barnet ska sluta spela klockan 20, kan det vara bra att ta upp saken en halvtimme innan och ha en dialog med barnet om vad det hinner på resterande tid.

4. Tänk om

Istället för att reglera själva skärmtiden kan det vara effektivt att fokusera på vad barnet gör utanför skärmen. Att ha tydliga hållpunkter i familjen kan ibland fungera bättre än förbud. Det kan handla om att barnet är med och lagar mat ett visst antal dagar i veckan, går på fotbollsträningen, gör sina läxor, lägger sig en viss tid och alltid äter middag ihop med familjen. Tiden som finns ”mellan” dessa hållpunkter kan vara valfri och öppen för exempelvis skärmaktivitet.

5. Inför gemensam skärmfri tid

Testa att införa gemensam skärmfri tid i familjen. Det kan handla om att alla lägger bort skärmarna efter maten eller på söndagarna. Detta måste i så fall gälla även för de vuxna. Det är inte bara för barnen som skärmen är en viktig del av vardagen. Gör experiment, testa och låt barnen komma med lösningar kring vad som fungerar i er familj. Hur länge kan man klara sig utan telefon och padda och vad är lagom användande?

Foto: Oskar Omne