Två föräldrar: Så tänker vi kring julklappar till barnen
Julen närmar sig och barnen gör önskelistor. Men hur ska man tänka kring presenter – och hur viktiga är de? Föräldrarna Malin och Petra delar med sig av hur de resonerar kring ett rättvist julklappspussel.
Malin: ”I bonusfamiljer är det viktigt med rättvisa”
– För mig är det viktigare att ge från hjärtat än från plånboken. Om jag ger bort något är det centralt att jag är nöjd och tillfreds. Jag försöker att inte tänka så mycket på vad andra tycker, säger Malin.
Hon lever i en bonusfamiljskonstellation, med två barn på 11 och 14 år från ett tidigare förhållande. Hennes nya man har tre barn under 20 år. Det innebär, kort sagt, att det är många födelsedagar att fira och att det blir många paket under granen.
– I bonusfamiljer är det viktigt med rättvisa. Om bonusbarnen ger mina barn presenter och inte får något tillbaka blir det lätt olustkänslor. Det gäller också att uppmärksamma allas födelsedagar lika mycket, säger hon.
”Det är viktigt att få till en balans”
När det gäller de egna barnen kommunicerar Malin med barnens pappa inför födelsedagarna.
– Vi brukar stämma av vad barnen behöver och synka oss, särskilt när det gäller större presenter. Här är det viktigt att få till en balans, så att det inte bara är den ena föräldern som ger dyra presenter.
Barn är generellt väldigt lojala mot sina föräldrar, konstaterar hon. Om den ena föräldern, efter en separation, ger mer påkostade presenter kan det vara svårt för barnet att veta hur det ska hantera det. Får barnet vara glad eller ska det mörkas för den andra föräldern?
– Det kan ju vara så att föräldrarna har olika ekonomiska möjligheter och då får man prata om det. Det gäller ju även ens egen ekonomi, att utrymmet för presenter eller resor kan variera från år till år, säger hon.
Malin tycker att det är viktigt att inte stirra sig blind på dyra presenter utan komma ihåg att det mest centrala är att barnet får kärlek och omtanke.
– En mysig utflykt med termos är ofta mer värt än en dyr pryl, säger hon.
Petra: ”Finns många anledningar att begränsa paketen”
I Petras familj firas både jul och den judiska högtiden chanukka. Hon har fyra barn varav den äldsta är 13 år och den yngsta sju månader. Båda högtiderna infaller under december månad, och i familjen brukar antalet presenter vara begränsade: två–tre stycken per barn och högtid. De brukar sätta en prisgräns och sedan gör barnen sina önskelistor därefter.
– Jag tycker att det finns många anledningarna att begränsa paketen. Barn i dag får så många saker de inte behöver. Att minska konsumtionen är viktigt både för klimatet och samhället i stort.
”Jag brukar gömma undan några av paketen”
Hon tycker generellt att det ges för mycket presenter vid exempelvis barnkalas. I stället har hon föreslagit att föräldrarna kan gå ihop och ge pengar till välgörande ändamål.
– Men det kräver att någon tar tag i det, och det blir inte riktigt av. När det gäller mina egna barn brukar jag gömma undan några av paketen och sedan ge vidare till andra. Barnen märker ingenting!
Petra skulle önska att det i samhället värderades mer att ge. Hon brukar själv prata med sina barn om sitt synsätt på gåvor och pengar. De får månadspeng och hon uppmuntrar att de lägger en del av pengarna på välgörande ändamål.
– Min dotter känner mycket för djuren och ville ge pengar till Världsnaturfonden. Så hon donerar en summa som jag matchar varje månad.
Hon menar att barnen inte tycker att hennes resonemang är helt knäppt.
– Men det kan vara svårt för barn att förstå att man ska ge upp något för att världen ska bli bättre i framtiden.
Malin och Petras presenttips till andra föräldrar:
- Lär barnen att ge. Att prata om betydelsen och varför man ger är viktigare än antalet presenter.
- Om du inte vill ge eller har pengar till dyra presenter – skapa upplevelser i stället. En mysig upplevelse tillsammans håller längre än en Iphone.
- Presenten ska inte vara kvittensen på om man älskar sitt barn eller inte. Men kom ihåg att fira födelsedagen – den är viktig!
- Köp presenter på second hand-butiker. En begagnad sak kan vara minst lika fin som en ny och är bättre för miljön.
Foto 1: EvgeniiAnd/Shutterstock
Foto 2 & 3: Oskar Omne
Personerna på bilderna har ingen koppling till artikeln.
Stöd vårt arbete för att hjälpa barn