Nivå 1 – Sprid information och öka kunskap

Sprid information och öka kunskap om barnkonventionen och FN:s barnrättskommittés rekommendationer till Sveriges kommuner och regioner.

Det här arbetet kan bestå av en punktinsats, det vill säga något enstaka tillfälle till exempel på Barnkonventionens dag - men också engagemang som löper över flera månader och kanske år. Hur mycket tid och engagemang bestämmer vi själva.

Arbetet som beskrivs här under har fokus på att öka kunskap och sprida information.

Steg 1 – Bilda en arbetsgrupp och bli medlem i Rädda Barnens lokalförening och distrikt

  • Börja med att gå samman med andra som också vill engagera sig för barns rättigheter lokalt. Är du inte redan med i någon av Rädda Barnens lokalföreningar - kontakta lokalföreningen där du bor och berätta att du vill starta igång ett arbete.
  • Annonsera på till exempel volontärbyrån eller i sociala medier för att hitta fler volontärer som vill engagera sig i barnrättsarbetet. Att sprida kunskap, skapa opinion och lokalt påverka barnrättsarbetet kan vara ett spännande sätt att hitta nya engagerade volontärer.

Steg 2 – Lär dig om barnkonventionen, rekommendationerna och barns delaktighet

Förslag på utbildningar att gå 

Förslag på material att läsa och lära  

Underlagen listade här under kan användas för att lära oss själva och arbetsgruppen, men samma underlag kan också användas för att sprida kunskap till andra till exempel kommunen. På vår samlade sida med media, material och rapporter om FN:s barnkonvention vill vi särskilt tipsa om:

  • FN:s Barnrättskommittes rekommendationer i sin helhet alt. Lättlästa versionen 
  • ”Hör Barnens Röst”, barnens rapport till FN om Sverige 
  • “Report from Civil Society Organisations working with Child Rights” vuxenanalys om barns rättigheter i Sverige 

Steg 3 – Identifiera en målgrupp du vill nå med dina kunskapshöjande insatser 

Exempel på målgrupp kan vara beslutsfattare och politiker, tjänstemän på kommunen, en nämnd eller en förvaltning. Tips att ta kontakt med kommunens Barnrättsstrateg (kan ha olika namn i kommunen) för att organisera arbetet på ett bra sätt i kommunens befintliga struktur.  

Steg 4 Bjud in 

  • Bjud in deltagare och håll en träff om barnkonventionen, rekommendationerna och barns delaktighet  
  • Exempel på träffar kan vara en nätverksträff, en barnrättsfrukost, ett webbinarium eller kvällsföreläsning. 
  • Använd gärna någon av de powerpointpresentationer som finns här: Material, media och rapporter om barnkonventionen Powerpoint-presentationerna har ett talmanus. Det behöver inte vara en expert som håller i presentationen. Ingen behöver kunna svara på alla frågor – se det som ett tillfälle att väcka intresse för barnkonventionen och FN:s Barnrättskommittés rekommendationer. 
  • Bjud gärna med RBUF eller någon annan samarbetspart för att sprida kunskap till andra tillsammans. 
  • Vill du engagera dig ytterligare och skapa opinion eller bedriva lokal politisk påverkan för en viss fråga lokalt? Gå vidare till Nivå II. 

Steg 5 – Följ upp arbetet

Följ upp arbetet med att ställa några frågor i en utvärdering i direkt anslutning till träffen och gärna någon månad senare.