Verktygslåda – En meningsfull fritid
En Meningsfull fritid jobbar för att tillgängliggöra idrott och fritid för barn som lever i socioekonomisk utsatthet.
Rätten till lek, vila och fritid är avgörande för en bra uppväxt och en god fysisk och psykisk hälsa. Men idag står allt för många barn utanför – på grund av hinder som avgifter, begränsande normer, fördomar, ovana, avstånd och oro över att inte passa in. Därför arbetar vi för att barn som idag inte deltar i några organiserade fritidsaktiviteter ska få en mer meningsfull fritid.
Enligt Barnkonventionen artikel 31 så har alla barn rätt till lek, vila och fritid. Att röra på sig, delta i idrott och ha en meningsfull fritid är starka friskfaktorer för barn och särskilt viktigt för barn som varit med om svåra händelser.
Med friskfaktor menar vi att barn som lever i utsatthet genom en bra fritid kan må bättre, kan klara skolan bättre och kan även läka trauman genom att få tillgång till och bli en del av meningsfulla sammanhang. Fritiden är jätteviktig för barn och ungas både psykiska och fysiska välbefinnande.
Underlätta att organisera aktiviteter
Det nya metodmaterialet ska underlätta för dig som medlem eller volontär att organisera aktiviteter och påverka för barns rätt till en mer meningsfull fritid.
Metoden som vi arbetar efter kallas i det här dokumentet för engagemangsguidning.
Metodmaterialet kan vara särskilt användbart:
• När vi har uppmärksammat ett behov
• När vi har volontärer som vill engagera sig i verksamhet med barn
• När vi vill driva verksamhet för yngre barn i till exempel låg- och mellanstadiet
• När vi har en verksamhet där vi möter barn och där vi ser att insatser för en meningsfull fritid kan komplettera till exempel en mötesplats eller en läxhjälp
Alla medlemmar och volontärer är välkomna i det här viktiga arbetet och vi hoppas att metodmaterialet kan underlätta för att hitta fler nya volontärer. Genom ditt engagemang för barns fritid kan du vara med och skapa stora förbättringar i barns vardag, hälsa och framtid!
Rätt till en meningsfull fritid
Läs materialet härVad kan vi göra?
- Rädda Barnen kan starta upp lovaktiviteter för barn som lever i utsatthet. Utgå från platser där vi redan idag möter barn eller där vi har samverkanspartners lokalt i området och där vi ser störst behov.
- Rädda Barnen kan samordna och guida barn till de gratisverksamheter som finns i kommunerna. Vi vet att många kommuner har ett fint utbud av gratis lovaktiviteter – men barn vi möter hittar inte dit eller deltar inte av olika anledningar. Här har vi ett viktigt uppdrag att säkerställa att de barn som behöver aktiviteterna som mest också kan ta del av dem.
- Rädda Barnen kan påverka. Ta gärna tillfället att prata med kommunen:
Hur ska alla barn oavsett ekonomiska och sociala förutsättningar alltid, inte bara under enskilda satsningar, ges rätt till en meningsfull fritid?
Visa eller dela den nya filmen En meningsfull fritid med två olika budskap i slutet (se även filmerna nedan):
Film med budskap: Tillsammans ger vi barn en meningsfull fritid. Låt oss sänka trösklarna och ge alla barn en chans: https://youtu.be/AmeYBCsez64
Film med budskap: Tillsammans ger vi fler barn chansen. Engagera dig för barns rätt till en meningsfull fritid: https://www.youtube.com/watch?v=CyvaS8wthoU
Vilket stöd finns?
- Som stöd, struktur och tips i arbetet med lovaktiviteter, använd gärna metodmaterialet Rätt till en meningsfull fritid som finns här.
- Bilaga 1 - Vad vill barn göra på sin fritid?
- Bilaga 2 - Checklista för en trygg verksamhet med barn
- Bilaga 3 - Medgivandeblankett för föräldrar och vårdnadshavare
- Bilaga 4 - Fotomedgivande
- Bilaga 5 - Överenskommelse gällande engagemangsutbildning
- Bilaga 6 - Underlag för rektytering av volontärer
- Annat stöd i arbetet finns också som Inspiration för utomhusaktiviteter.
Ojämlik tillgång till fritidsaktiviteter
Barns tillgång till organiserade fritidsaktiviteter är ojämlik i Sverige. Studier visar att unga i utsatta områden, på landsbygd och i glesbygd upplever att möjligheterna till en meningsfull fritid är sämre än för unga som bor i andra områden. Det är även vanligare att unga utrikesfödda, unga hbtqi-personer samt unga tjejer upplever hinder att delta i fritidsaktiviteter.
Tillsammans kan vi inkludera alla barn
Tillsammans med barn, föräldrar, föreningar, företag och andra viktiga vuxna vill vi ta bort alla hinder och ge varje barn en chans till goda uppväxtvillkor och en god psykisk och fysisk hälsa. Att ge barn möjlighet att delta i idrotts- och fritidsaktiviteter kan mildra konsekvenserna av barnfattigdom och kompensera för de skyddsfaktorer som saknas.