Verktygslåda – Ung röst
Ung Röst handlar om att sätta barnets rättigheter i centrum: att göra barnkonvention verklig för varje barn.
Ung röst 2022 var en demokratiundersökning med nära 8 000 barn i åldrarna 12, 14 och 16 år. Syftet med undersökningen var att:
- bidra till genomförande av riksmötesbeslutet 2021 att göra Barnkonventionen verklig för alla barn.
- följa upp kritiken som Sverige fått från FN:s barnrättskommitté ur ett barnperspektiv, alltså lyssna på barn och ungas egna upplevelser av hur deras rättigheter efterlevs.
- användas som påverkansverktyg lokalt/regionalt/nationellt i vårt arbete med att synliggöra barns röster och stärka barnets rättigheter, bland annat bidra till Rädda Barnens valkampanj och Tilläggsrapport.
Resultaten från rapporten kan användas på längre sikt, på alla nivåer i samhället. Barn och ungas röster ska nå lokalpolitiker, ministrar och opinionsbildare men även FN:s barnrättskommitté i Genève.
Lokal förankring
Medlemsrörelsen är mycket viktig för Ung Röst, och två representanter från varje region har ingått i den nationella arbetsgruppen sedan november 2021. Därför har det varit viktigt att även få fram lokala rapporter för att du som är medlem ska kunna belysa de frågor som barn och unga tycker är viktigast på just din ort. Av de 8 000 enkätsvaren som kom in fick vi tillräckligt stort underlag till lokala rapporter för 19 län och 31 kommuner.
Till dig som vill använda Ung Röst i ditt lokala påverkansarbete har vi tagit fram guider, mallar och exempel från andra lokalföreningar nedan.
Rädda Barnens Ungdomsförbund, RBUF, om projektet som gav barn och unga som står längst ifrån demokratin möjlighet att träffa politiker.
Inkludera unga
En annan viktig del i Ung Röst 2022 är samarbetet med Rädda Barnens Ungdomsförbund. För dem är flera av frågorna i rapporten viktiga, och därför är det bra att ta kontakt med din närmsta lokalgrupp inom RBUF för att bolla idéer om hur ni tillsammans kan få störst genomslag och göra mest skillnad för barn på er ort. Inspireras gärna av presentationen om att utvidga demokratin för barn och unga från RBUFs före detta förbundsordförande Hanna Thessén.
Lokal påverkan: Guider, mallar och exempel
Till er hjälp att sprida Ung Röst 2022 till era lokalpolitiker och lokalpressen, så har vi tagit fram tre guider och tre mallar som ni kan utgå från. Självklart kan ni anpassa innehållet till att bättre beskriva verkligheten på er ort.
- Guide: Lokalt kommunikations- och påverkansarbete
- Guide: Kontakter med journalister och politiker – hur gör man?
- Mall: Insändare baserad på Ung Röst 2022
- Mall: Broschyr över lokala resultat ur Ung Röst 2022
Inspiration
Det finns många olika sätt att använda Ung Röst på lokal nivå, beroende på vad du som är medlem är bra på och tycker är mest givande. Jämtland, Halmstad och Göteborg är exempel på ställen där medlemmarna har tänkt nytt och utarbetat nya modeller att inspireras av.
Affischer med citat ur rapporten
”Jämställdhet mellan tjejer och killar” - Tjej, 14 år
”Man kan bli rädd av att nån blir skjuten och dör.” - Kille, 12 år
”Jag mår dåligt när jag tänker på att vuxna förstör planeten.” - Kille, 12 år
”Sjukvård till barn om de mår psykiskt dåligt.” - Tjej, 12 år
”Mindre klasser, fler lärare och böcker till skolan!” - Tjej, 14 år
”Klimatfrågor är det som jag och flera andra tycker är viktigast nu.” - Kille, 16 år
”Lyssna på barns problem.” - Tjej, 14 år
”De borde hjälpa invandrarna mer med sin vistelse och sina jobb.” - Kille, 14 år
Kan ni tänka er att lyssna på barnen?