Ny metod för föräldrastöd
Nu har Rädda Barnen en ny beslutad metod för föräldrastöd där vi möter grupper av föräldrar i direktstöd. Målgruppen för metoden är föräldrar som inte kan eller inte har förutsättningar att delta i kommunens befintliga föräldrastödsprogram.
Kontakta kansliet, till exempel en verksamhetsutvecklare, för att få mer information om innehållet i den nya metoden, se bifogad onepager. Under hösten kommer mer information spridas om metoden.
Vad är det som är nytt i Rädda Barnens metod för föräldrastöd?
• Tidigare har Rädda Barnen haft olika material och handböcker för föräldrastöd. Det som är nytt nu är att vi försöker samla allt det materialet i en och samma manual – Trygga Föräldrar Trygga Barn. Till skillnad från metoden Starka Mammor-Trygga Barn riktar vi oss nu till båda föräldrarna/vårdnadshavare och har fler valbara teman på träffarna.
• I den nya metoden är ambitionen att allt föräldrastöd genomförs på ett mer enhetligt vis där vi jobbar mot samma mål och utvärderar på samma sätt oavsett var i landet som vi arbetar.
• I Trygga Föräldrar Trygga Barn har vi förtydligad vilka grundläggande träffar (1-6) som alltid ska användas för att stärka föräldraskapet över tid. Detta är inget nytt, det är vad forskning visar behövs för att stärka alla föräldrar oavsett livssituation – men det är nytt för oss inom organisationen på så sätt att vi nu alltid har samma grund i vårt föräldrastödsarbete.
Tre insatser
Metoden för föräldrastöd är indelad i tre olika insatser (dessa är inte nya men tydligare beskrivna):
• Vi genomför enklare informationsträffar med viktig samhälls- och föräldrainformation som syftar till att fördjupa förståelsen för viss kunskap.
• Vi driver föräldragrupper som stärker föräldraskapet i kombination med fördjupad förståelse för viktig samhälls- och föräldrainformation.
• Vi skapar gruppaktiviteter som stärker hela familjen.
Utöver de tre aktiviteterna så lotsar/guidar vi också föräldrar i mer behov av stöd till befintliga stödsystem i kommunerna. Vi är en viktig länk mellan föräldrarna och kommunens föräldraprogram.