Lokalförening Malmö -

Rädda Barnen i Malmö

Välkommen till Rädda Barnen i Malmö. Vi arbetar varje dag för att göra Malmö till en mer rättvis plats för barn. Bli en av oss idag och var med i arbetet att göra barnkonventionen verklig för alla barn i Sverige och i världen.

I Malmö arbetar vi på lokal nivå för att dagligen förbättra livsvillkoren för barnen i vår stad. Genom både direkt verksamhet och påverkansarbete säkerställer vi att alla barn blir hörda och att deras rättigheter tas på allvar.

Vårt arbete i Malmö består av en rad olika verksamheter, med allt från läxhjälp och tjejforum till antirasistiska filmdagar och aktiviteter för en meningsfull fritid. Flera av verksamheterna pågår kontinuerligt, medan andra är säsongsbaserade.

Som aktiv hos oss kan du antingen välja att engagera dig som volontär genom att driva och utveckla våra verksamheter, men du kan även engagera dig i påverkansarbete eller bli förtroendevald i föreningen.

Så bli medlem hos oss idag, så gör vi tillsammans världen lite bättre för barn – här och nu för framtiden.

 

 

 

Kontakta oss

Har du frågor eller idéer?

Epostadress:
vendela.axelsson@rb.se

Välkommen till Rädda Barnen Malmö!

Vårt påverkansarbete

Vi på Rädda Barnen Malmö arrangerar inte bara direkta verksamheter för barn. Vi jobbar även aktivt med påverkansarbete gentemot kommunen för att se till så att politikerna inkluderar barnperspektivet i alla beslut de tar. Att se till så att barnkonventionen följs är vår utgångspunkt i allt vårt påverkansarbete. 

Just nu arbetar vi bland annat aktivt med frågor som rör islamofobi, meningsfull fritid, visitationszoner och alla barns rätt till bostad. Vi gör detta på många olika sätt och inkluderar flera delar av organisationen i vårt arbete. Detta jobbar vi med just nu: 

Islamofobi

Vi arbetar aktivt med att påverka hur Malmö Stad arbetar mot Islamofobi. Under detta år har vi bland annat arrangerat ett panelsamtal på stadsbiblioteket, deltagit i rapportsläpp och gett våra åsikter på Malmö stads förslag på handlingsplan mot islamofobi. I vårt arbete har vi bland annat utgått från dessa rapporter. 

Kan vi snacka om islamofobi? – Rädda Barnens Ungdomsförbund (rbuf.se)

Adults – what do they do? Children’s Voices on Racism in Schools | Save the Children’s Resource Centre

Rädda Barnen har även tagit fram en vägledning för vuxna att prata om rasism som ni kan läsa här: 

Prata om rasism – En vägledning för vuxna | Save the Children’s Resource Centre

Bostadsfrågan 

Enligt både Barnkonventionen och svensk lag har alla barn rätt till en trygg bostad. En trygg bostad föutsätts också för att barn ska kunna tillgodogöra sig en mängd andra rättigheter. Trots detta är det allt för många barnfamiljer som lever i instabila boendeförhållanden eller till och med blir vräkta. 2023 vräktes hela 52 barn i Malmö, det är 52 barn för mycket.

I vårt påverkansarbete arbetar vi aktivt gentemot både kommunen och privata fastighetsägare att de ska ta sitt ansvar och säkra trygga boenden för alla stadens barn. Vi använder även kunskapen från vårt projekt Barns bostad för att identifiera behov och möjliga lösningar. Här läser du mer om Barns bostads föst: Barnfamiljer och hemlöshet (raddabarnen.se)

Under våren har vi arrangerat ett panelsamtal tillsammans med Hyresgästföreningen. Här diskuterade forskare, representanter från det kommunala bostadsbolaget MKB och det privata fastighetsbolaget Heimstaden samt stadens politiker vad som krävs från stadens aktörer för att se till så att alla barnfamlijer har en trygg bostad. 

Visitationszoner

Rädda Barnen har varit starkt kritiska till den nya lagen som möjliggör inrättandet av så kallade säkerhetszoner, även kallade visitationszoner. Vi ser bland annat stora risker att barns rättigheter kränks och att zonerna riskerar att leda till ökad stigmatisering och diskriminering.

Under våren har vi arbetat mycket med att samla in kunskap om barns upplevelser av visitationer eller rädslan för dessa. Vi har även arrangerat en manifestation mot visitationszonerna tillsammans med Hela Malmö och Amnesty. 

Vill du engagera dig i påverkansarbetet? 

Om du är intresserad av att själv vara med och driva politiskt påverkansarbete i Malmö är du välkommen att kontakta oss. Just nu söker vi aktivt ideella som i lokalföreningen kan driva vårt kommunala påverkansarbete. Du skulle både ge barn bättre förutsättningar att få sina rättigheter tillgodosedde, samtidigt som du vässar dina politiska färdigheter och kunskaper kring hur politiken fungerar. 

Möt lokalföreningens styrelse

Rädda Barnen är en medlemsrörelse, vilket innebär att det är ni medlemmar som driver vårt arbete. Medlemmarna bestämmer både vad vi ska göra, hur vi ska göra det, och är med och gör. 

Vartannat år har vi riksmöte, vilket är Rädda Barnens högsta belsutande organ. Där väljs en styrelse som beslutar om verksamhetens inriktning, strategi och mål. Under rikstyrelsen finns disktriken, och i varje distrikt ingår lokalföreningarna. Och det är i lokalföreningar som alla våra medlemmar ingår. 

I Malmös lokalförening har vi en stabil styrelse som består av: 

Karin Sellberg, Styrelseordförande 

Dashmire Osmani Rugova, Vice ordförande 

Annika Christén, Vice ordförande 

Inga Sandström Åberg, Sekreterare 

Karin Ashing, Administratör 

Tanja Nilsson, Kassör 

Sebastian Kjellman, Styrelseledamot 

Arash Sanai Farid, Styrelseledamot 

Att vara med i en styrelse i Rädda Barnen möjliggör inte bara för barn att få ett bättre liv. Det ger även massor av erfanhet till dig som sitter i styrelsen, och blir en extra krydda på ditt CV. Är du intresserad av styrelsearbetet är du välkommen att mejla oss på kom.malmo@medlem.rb.se

 

Dessa verksamheter söker volontärer

Flera av våra öppna verksamheter för barn i Malmö drivs av våra medlemmar. Att bli aktiv medlem och hjälpa till som volontär gör inte bara livet bättre för Malmös barn, det stärker även dig som person och blir en guldkant på ditt cv.

Just nu söker vi volontärer i följande verksamheter. Är du intresserad av att veta mer eller vill skicka in en ansökan. Skicka då ett mail till kom.malmo@medlem.rb.se så hjälper vi dig vidare. Flera av aktiviteterna arrangerar flera dagar i veckan, men du är volontär så ofta som det passar dig. Men för att skapa en trygghet hos barnen ser vi helst att du är med oss regelbundet minst två dagar i månaden, men såklart gärna mer! 

Aktivitetsledare Mosippan/Örtagård 

Vad: Två dagar i veckan arrangerar vi fritidsaktiviteter för barnfamiljer som bor på Malmö stads tillfälliga boenden.Som volontär är du med och skapar en meningsfull fritid för barnen samtidigt som du säkert kommer testa en och
annan sport du aldrig provat på förut. 

När: Tisdagar och torsdagar 15.30-18

Var: Mosippan och Kirseberg

Aktivitetsledare Örtagård 

Vad: På onsdagar anordnar vi aktiviteter för barn och vuxna som bor i området Örtagården i Rosengård. Här letar vi både efter dig om vill anordna språkträning och lättläsning för barnen, samt efter dig som bara vill hjälpa till med aktiviteterna och skapa en meningsfull fritid för barn!

När: Onsdagar 15.30-18

Var: Örtagård Rosengård 

Läxhjälpare till familjeforum 

Vad: Två dagar i veckan arrangerar vi Familjeforum i Rosengård. Hit kommer både barn och vuxna, vi diskuterar samhällsfrågor, genomför aktiviteter och erbjuder läxhjälp till barnen. Och det är just till läxhjälpen
som vi nu behöver din hjälp. Kom och dela med dig av din kunskap, för alla barns rätt att klara skolan.

När: Måndagar och torsdagar 17.30-19-30

Var: Rosengård 

Frukostklubb 

Vad: Rosengårdsskolan och ser till så att barnen dels startar dagen
med fysisk aktivitet, dels med en rejäl frukost. Vill du också få en god start på dagen med oss och ge barn rätt förutsättningar för en bra skoldag? Då kommer du älska frukostklubben.

När: Tisdag, onsdag och torsdag 06.45-08.15. 

Var: Rosengårdsskolan Malmö 

DOIT- För alla barns rätt till en meningsfull fritid 

Vad: Fem dagar i veckan, måndag till fredag, anordnar vi
organiserade fritidsaktiviteter för barn efter deras skoldag.
Tillsammans med Malmös lokala föreningsliv ser vi till att alla barn får tillgång till det organiserade föreningslivet och deras aktiviteter.

När: Måndag till fredag 15.00-16.00 

Var: Olika skolor i Malmö 

Aktivitetsledare migrationsverkets boenden 

Vad: I Malmöområdet finns det två transitboende för asylsökande. På dessa finns vi för att säkerställa att barnens rättigheter blir tagna på allvar. Vill du också vara en av dem som skapar en meningsfull fritid för barn på migrationsverkets boenden och ser till så att alla barns rättigheter följs genom asylprocessen? Då har du kommit rätt. 

Var och när:

Jägersbo Malmö, tisdag & torsdag 13.00-15.00

Park Hotel Burlöv, måndag & tisdag 10.00-12.00

Ledare till Språkklubben 

Vad: Just nu är vi i startgroparna för att starta upp en helt ny Språkklubb i Malmö. Vill du också vara med och starta upp något helt nytt och sätta
din egen prägel på verksamheten? Då är detta helt klart något för dig! 

När: Språkklubben kommer vara en gång per vecka 

Var: Garaget, Lönngatan 

 

Hit kan du komma med dina barn!

Rädda Barnen Malmö har flera verksamheter som är öppna för alla att besöka. Vissa aktiviteter är på skolor, andra på någon av våra mötesplatser. Allt är gratis och ingen anmälan krävs, det är bara att prova och se om det är något för er. Välkomna hit! 

Frukostklubb

Vad: Tre gånger i veckan serverar vi frukost på Rosengårdsskolan. Vi börjar med en fysisk aktivitet och sedan äter vi en god frukost ihop. Välkomna till världens bästa klubb, frukostklubben! 

Var: Rosengårdsskolan 

När: Tisdag, onsdag och torsdag 06-45-08.15. 

DOIT - För alla barns rätt till en meningsfull fritid 

Vad: Efter skoldagens slut arrangerar vi organiserade fritidsaktiviteter tillsammans med olika föreningar i Malmö. Ditt barn kommer garanterat få prova något nytt och träffa både nya och gamla vänner! 

Var och när:

Rosengårdsskolan: Onsdag & torsdag 14.30-15.30 

Stenkulaskolan: Onsdag 14.30-15.30

Holmaskolan: Måndag och fredag 15-16

NydalaskolanMåndag, tisdag, onsdag, fredag 14.30-15.30

Familjeforum och läxhjälp:

Vad: Två kvällar i veckan arrangerar vi Familjeforum i Rosengård. Hit är både barn och vuxna välkomna. Vi diskuterar samhällsfrågor, genomför aktiviteter och erbjuder läxhjälp till barnen. Det finns alltid fika och gött häng, så kom och prova en dag och se om det är något för er!

Var och när: 

Måndagar 17.30-19-30 på Rosens väg 68 

Torsdagar 17.30-19.30 i Vänskapshuset, Ramels väg 41 

Aktiviteter Örtagården 

Vad: Varje onsdag arrangerar vi aktivitetskvällar i Örtagården i Rosengård. Aktiviteterna passar barn mellan 4-13 år och vi spelar bland annat spel, skapar i lera eller målar. Det bjuds på frukt och fika och ibland åker vi på utflykter. 

När: Onsdagar 17.00-19.00

Var: Bennets väg 29 

Läxhjälp Örtagården 

På torsdagar arrangerar vi öppen läxhjälp. Har ditt barn svårt med matten, läsläxan eller kanske engelskan? Ta med era läxor och kom till oss så hjälper våra läxhjälpare till! 

När: Torsdagar 17.00-19.00

Var: Bennets väg 29 

Har ni några frågor om någon av aktiviteterna är det bara att maila oss på kom.malmo@medlem.rb.se eller skicka ett DM på Instagram.