Bara 10 år men redan en erfaren fabriksarbetare
Varje år tvingas fattiga familjer i Nepal att lämna sina hem under sex månader för att jobba som säsongsarbetare på tegelfabriken i Kathmandu. Desperata efter försörjning låter föräldrarna barnen följa med och delta i det tunga och livsfarliga arbetet. Kamal, 10 år, är här för fjärde året i rad.
– Jag tycker inte om att det är så mycket damm och lera här på bruket. Ibland är det svårt att andas. Det ryker och vi får damm i näsan, munnen, i ögonen – ja precis överallt, berättar Kamal.
Var med oss varje dag och bekämpa farligt barnarbete!
Kamal bor tillsammans med sin mamma och sina sex syskon i ett skjul i den ohälsosamma miljön inne på bruket. Det finns inget rinnande vatten eller elektricitet. Från soluppgången vid tvåtiden på natten, till sen kväll arbetar han och hans två yngre bröder med att tillverka, bära och stapla tegelstenar.
Det är inte ovanligt att barnen skadar sig. Det har ingen skyddsutrustning och leran som används till stenarna innehåller giftigt damm som ger dem hudsjukdomar, allergier och astma.
I Nepal arbetar 37 procent av barnen
Enligt nepalesisk lag är det förbjudet att anställa barn under 14 år. Ändå arbetar drygt 37 procent av alla barn i Nepal. Familjerna som jobbar på tegelfabrikerna bli ofta rekryterade av agenter som åker ut till byarna och lånar ut pengar i förskott. På så vis blir familjerna tvungna att åka iväg för att arbeta av sina skulder. De tjänar en rupie per tillverkad sten, som deras arbetsgivare sedan säljer för 14 rupier.
En film om barnarbete i tegelstensfabriken i Nepal
Kamal vill bli doktor i sin hemby
Kamal själv funderar inte mycket över att han jobbar. Det är väl så livet är, tänker han. Men han säger att han hoppas kunna bo sin hemby i framtiden och att han skulle vilja bli doktor och ge medicin till dem som är sjuka. Mamma Rita däremot, är mycket stressad över att hon och barnen måste ta ansvar för familjens försörjning. Barnens pappa som har problem med alkohol är kvar hemma i byn.
– Jag har sex barn. Med mig är vi sju här nu. Därhemma brukade vi arbeta på fälten för de som ägde mark. Men eftersom vi måste åka hit har barnen tvingats sluta skolan och nu går de bara i den tillfälliga skolan som finns här – ibland när de hinner.
Det här gör Rädda Barnen för att skydda barnen och stoppa det farliga barnarbetet
Sedan 2013 arbetar Rädda Barnen tillsammans med lokala partners för att skydda barnen som lever och arbetar på tegelfabrikerna. Vi arbetar både inne på fabriksområdena och i de samhällen som de arbetande familjerna kommer ifrån. Hittills har vi nått cirka 6800 barn med direkta eller indirekta insatser
Ordnar tillfällig skolundervisning och ger barnen skoluniform, skolväskor och det skolmaterial som krävs för att de ska kunna fortsätta sin utbildning.
Startar barnklubbar för de äldre barnen där de deltar i fritidsaktiviteter, får kunskap om sina rättigheter, hälsovård och psykosocialt stöd. Ungdomarna uppmuntras att sprida kunskap om riskerna med barnarbete till föräldrar och andra på hemorten.
Driver dagis för de minsta (2-5 år) inne på fabriksområdet – för att de ska få näringsrik mat, undervisning och möjlighet att leka medan deras föräldrar jobbar.
Utbildar föräldrar och andra anställda om arbetsmiljö och vikten av att barnen går i skolan istället för att jobba på fabriken.
Vi skapar alternativa försörjningsmöjligheter för familjer så att de inte ska behöva flytta. Vi ordnar yrkesutbildningar och starta-eget-kurser, så att kvinnor lär sig starta små företag som ger en inkomst.
Vi påverkar beslutsfattare för att stoppa barnarbete. För att skapa långsiktig förändring samarbetar vi med arbetsgivare samt lokala och nationella myndigheter – och det ger resultat.
Efter våra påtryckningar har sju av landets tegelfabriker slutat använda sig av barn som arbetskraft.
Vi behöver din hjälp!
Med din hjälp kan vi se till att barn som Kamal slipper sitt livsfarliga arbete. Tillsammans ger vi barnen en tryggare uppväxt med skola, hälsovård och hopp om framtiden.
Var med oss varje dag och bekämpa farligt barnarbete!