Så skyddar vi barn i krig och konflikter

Rädda Barnen finns på plats i nästan alla världens krigshärdar. Vi skyddar barnen från våld och exploatering, vi levererar livsnödvändig hjälp och vi säkerställer att barnen får tillgång till utbildning. Civil-Militära relationer möjliggör allt detta.

Read this page in english

Ett av Rädda Barnens viktigaste uppdrag är att skydda barn i krig och katastrofer. Det har vi gjort sedan första världskriget - i över 100 år. 

Men krig betyder nationella arméer, militärer och väpnande grupper. Väpnade konflikter är ofta komplexa med många inblandade aktörer. Bara i krigets Syren, har man uppskattat att det funnits 1000 olika väpnade grupper vid ett och samma tillfälle. Och mitt i detta kaos lever familjer och barn.

Om vi ska nå fram till de barn som behöver oss allra mest – om vi ska kunna ge dem beskydd och livsnödvändig hjälp – måste vi interagera med de väpnade aktörer som har kontroll eller inflytande över ett visst område.  

Civil-Militära relationer möjliggör vårt arbete för barnen i krig och katastrofer och och motverkar väpnat våld. Läs mer om hur!

Barn skadas och dödas
Barn och vuxna över hela välden kräver att kriget mot barnen tar slut.

Kriget mot barnen

För ett barn betyder krig att förlora sina vänner och familj, tvingas fly från sitt hem och sin skola. Barn riskerar också att utsättas för sexuellt våld utfört av militär, väpnade grupper eller till och med av fredsbyggande aktörer, human trafficking, tvångsrekrytering till väpnade grupper och annat våld så som kidnappning, stympning och död.

Idag används dessutom allt mer inhumana krigföringsmetoder som riktade attacker mot bostadsområden, skolor och sjukhus, kemvapenattacker och användandet av barn som självmordsbombare.

Barns liv slås sönder i ett krig som de inte varit med att skapa. Antalet barn som dödas eller lemlästas i krig har ökat med nästan 300 procent sedan 2010.

Access till barnen

Vi säkerställer tillträde till barnen

Barn i krig skadas och dör inte bara på grund av väpnade attacker. De dör av svält och sjukdomar eftersom mat, mediciner och humanitär hjälp allt för ofta hindras från att nå dem. Att hindra livsnödvändigheter att nå fram till civila har blivit ännu ett vapen i en inhuman krigsstrategi.

För att få tillträde till barn och deras familjer, måste vi bygga relationer med alla inblandade aktörer i ett krig, även väpnade sådana. Detta är en förutsättning för att vi ska kunna göra vårt jobb. Genom att skapa förståelse och acceptans för vårt arbete, kan vi bygga det förtroende som krävs för att vi ska få tillträde till barnen. Detta måste göras på ett systematiskt och säkert sätt utan att någonsin äventyra de humanitära principerna: Humanitet, Opartiskhet, Neutralitet, och Oberoende. För oss är det viktigt att inte associeras med någon av de stridande parterna och riskera att vi förlorar tillträdet till barnen - i alla krigszoner.

Dessutom blir attacker mot hjälparbetare allt vanligare och många har dödats under hjälpinsatser för civila och barn. För att ge stöd till våra landskontor och personal som arbetar i krigszoner, samt säkerställa att vi interagerar med militära aktörer på ett systematiskt, säkert och konsekvent sätt, har vi utvecklat riktlinjer och principer.

Idag lever närmare 1 av 5 barn
i ett krigsområde

 

Rädda Barnen personal tröstar Maya 14 år

Vi skyddar barnen från militärt våld

Barn får aldrig vara måltavlor i krig. Väpnade aktörer – vare sig nationell eller international militär eller väpnade grupper - måste respektera krigets lagar och annan internationell rätt.

Vi arbetar för att barns rättigheter och beskydd av barn ska inkorporeras i militära regelverk, policys och operationella normer. Exempelvis bör skolor och sjukhus inte användas för militära syften, eftersom detta kan göra dem till militära mål. Stater ska också göra sitt yttersta för att barn inte ska rekryteras till militär och väpnade grupper.

Vi övervakar och rapporterar grova brott mot barn i krig och vi arbetar för att förövare ska ställas till svars för sina handlingar.

Väpnade aktörer är ofta de som utsätter barn för risker och våld, men de kan också spela en viktig roll i deras beskydd. Vi utbildar militär, väpnade grupper, fredsbevarande trupper, polis och gränspersonal i internationell humanitär rätt och barns rättigheter. Vi gör dem medvetna om hur barn påverkas av konflikten och hur de bäst kan skydda dem. Vi har till exempel utbildat Nato, Afrikanska Unionen och andra fredsbevarande styrkor, samt väpnade grupper runt om i världen.

Men det finns mycket kvar att göra.

Varför civil-militära relationer?

  • Säkerställer tillträde till barn och deras familjer i krigszoner, så att vi kan nå fram med skydd och livsnödvändig hjälp
  • Förhindrar och hanterar rekrytering av barn till väpnade styrkor och grupper
  • Skyddar skolor och sjukhus från militära attacker
  • Utbildar militär, väpnade styrkor, fredsbevarande trupper, polis och gränspersonal i internationell rätt, barns rättigheter och skydd av barn
  • Främjar införandet av medvetenhet om barns rättigheter och skydd av barn i militära, polis och beväpnade icke-statliga aktörers verksamhet
  • Övervakar, hanterar och rapporterar grova brott mot barn i krig
  • Säkerställer vår personals säkerhet

 

Vill du veta mer om vårt arbete? 

Kontakta: John.reinstein@rb.se