Nedskärningar i biståndet slår hårdast mot barnen

Den senaste tiden har flera länder beslutat att göra omfattande nedskärningar i internationellt bistånd. Detta sker samtidigt som nästan ett av elva barn i världen är beroende av biståndets livräddande insatser.

Idag lever nästan 500 miljoner barn i en konfliktzon. När livsviktiga biståndsprogram stoppas drabbar det barn i länder där behoven aldrig varit större.

Bistånd kan förändra barns liv

Biståndet gör det möjligt för oss att tillsammans med våra lokala partners bedriva livsviktig verksamhet runt om i världen. Genom att investera i hälsa, utbildning och infrastruktur minskar också risken för framtida humanitära kriser och smittsamma sjukdomar. Biståndets kraft att förändra barns liv och framtid är stor – då kan barn få växa upp friska, trygga och utbildade.

Decennier av framsteg kan omintetgöras

När biståndet stoppas kommer fler barn att dö av undernäring och sjukdomar som kan behandlas, mödradödligheten kommer att öka och färre barn kommer att kunna gå i skolan. Ekonomier kommer att påverkas; fattigdom, konflikter och klimatkatastrofer förvärras och fler människor tvingas på flykt. Nedskärningarna riskerar att omintetgöra decennier av framsteg, och i slutändan är det barnen som får betala det högsta priset.

Barndomar över hela världen måste skyddas

Nu måste svenska politiker tillsammans med andra länder agera för att skydda barnen mot effekterna av stoppade biståndsprogram - både i vårbudgeten och i höstens budgetproposition. Vi vill se följande åtgärder: 

  • Undvik nedskärningar i Sveriges bistånd. I den globala biståndskrisen bör Sverige tillsammans med andra länder i stället utveckla och öka sitt bistånd.
  • Ge biståndet de bästa förutsättningarna att vara effektivt. Biståndets unika syfte är att stödja människor att ta sig ur fattigdom och förtryck. De globala nedskärningarna gör det ännu viktigare att Sveriges bistånd vägleds av behoven hos de mest utsatta barnen och familjerna, och inte av andra politiska intressen.
  • Sätt barnen i fokus. Prioritera barns trygghet och säkerhet, hälsa och utbildning högre, både i utvecklingsbiståndet och i det humanitära biståndet. Lyft in alla barns lika värde och rättigheter som ett eget tematiskt område i höstens budget där politikens inriktning presenteras.