”Jemens barn är de som drabbas hårdast”
Enligt FN är 80 procent av Jemens befolkning i behov av akut stöd. Miljontals av dessa är barn. Vi ställde tre frågor till Ida Wilhelmson, sakkunnig på Rädda Barnen, om läget i landet.
För tre år sedan undertecknades Stockholmsavtalet, som skulle skapa stabilitet och vapenvila i Jemen. Men kriget pågår fortfarande och är nu världens största humanitära kris.
Hjälp oss rädda barns liv i Jemen!
Hur är läget för Jemens barn?
– Kriget i Jemen har pågått i snart sju år. FN:s utvecklingsprogram UNDP, släppte nyligen en rapport där de uppskattar att 259 000 barn under fem år kommer att ha dött av direkta och indirekta orsaker kopplade till kriget vid slutet på detta år.
– Utöver det är 1,7 miljoner barn flyktingar och 2,2 miljoner barn går inte i skolan. Dessutom förkortades skolåret på grund av covid-19 vilket ytterligare minskade möjligheten till utbildning. Jemens barn är de som drabbas hårdast och så kommer det att förbli så länge kriget pågår.
Hur hjälper vi till?
– Vi har stora utmaningar när vi jobbar i Jemen. De har främst att göra med säkerhetssituationen och byråkratiska hinder, all verksamhet kräver nämligen myndigheternas godkännande. Trots det når vår hjälp fram i en stor del av landet.
– Vi ger barn och deras familjer tillgång till sjukvård, mat, vattenreningstabletter, näringstillskott, hygienartiklar och andra förnödenheter. Vi ser också till att skydda barnen från våld, ordnar utbildning samt samarbetar och stödjer lokala civilsamhällesorganisationer. Sedan kriget bröt ut 2015 har vi nått fler än fyra miljoner barn med olika former av stöd.
Hur ser du på framtiden för Jemens barn?
– Det absolut viktigaste för att Jemens barn ska ha en värdig framtid är att konflikten får ett slut. Här har även Sverige ett ansvar i att sluta exportera krigsmaterial till länder som deltar i kriget i Jemen, såsom Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.
Var med och gör världen bättre för barn varje dag!