Vår katastrofexpert svarar på frågor om Jemen
Vi får många frågor om Rädda Barnens arbete Jemen just nu. Här svarar vår humanitära rådgivare Jessika Gustavsson på några av de vanligaste frågorna om en av våra största humanitära insatser någonsin.
Var i Jemen finns Rädda Barnen?
– Vår verksamhet finns i de västra delarna av landet, från norr till söder, i de här områdena: Sa’ada, Hajjah, Amran, Sana’a, Al Hudaydah, Ibb, Taizz, Lahj, Al Dhale’e och Aden.
Vad gör Rädda Barnen för barnen i Jemen?
– I det här kritiska skedet fokuserar vi på de mest akuta behoven inom hälsa, mat och vatten för att rädda barns liv. Vi delar ut förnödenheter och matkuponger, stöttar sjukvårdsmottagningar och driver kolerabehandlingskliniker i nio provinser. Våra mobila näringsteam åker runt och behandlar svårt undernärda barn.
Vi bygger upp förstörd infrastruktur, delar ut hygienartiklar, vattendunkar och informerar om hur sjukdomar kan förebyggas. Vi driver barnvänliga platser där barnen kan leka och få stöd och skydd av trygga vuxna, utbildar lärare och driver tillfälliga skolor så att barn kan ta igen förlorad undervisning.
Med din hjälp kan vi agera blixtsnabbt vid krig och katastrofer och skapa långsiktiga hållbara förändringar i barns liv
Varför är barnen i Jemen undernärda?
– Det finns fler orsaker till att barnen i Jemen lider av extrem hunger och undernäring. Matimporten till landet är begränsad, många som jobbar statligt får inte lön och kan inte köpa mat, matpriserna has stigit drastiskt, sjukdomar som diarré och kolera sprids och torkar ut framförallt barnen.
Kommer hjälpen fram till barnen?
– Det är stora utmaningar att effektivt få ut den hjälp som behövs i krigszoner och Jemen är inget undantag. Vi tampas med många utmaningar, förseningar och byråkratiska processer, men trots det kan vi nå ut med livräddande insatser till dem som mest behöver det.
Vi har över 700 anställda i Jemen, 2 000 volontärer och flera lokala partnerorganisationer som varje dag arbetar för att barn ska överleva och utvecklas.
Hur kan maten komma in när hamnen i Hodeidah är stängd?
– Hamnen är öppen och operationell. Däremot har importen begränsats avsevärt, vilket framförallt påverkat mat och bränsle som ska in i landet och vi upplever mycket förseningar.
I perioder har blockader funnits och avsevärt försenat våra leveranser. Rädda Barnen importerar nu framförallt nutritionspaket, mediciner och andra livsavgörande förnödenheter via den mindre hamnen, Aden, längre söderut.
Att använda sig av hamnen i Aden kostar både tid och pengar och för med sig säkerhetsrisker, men är trots det mer pålitlig för att vi ska få in vissa leveranser.
Vad gör ni för att hjälpa barnen på lång sikt?
– Vi har många olika typer av verksamhet, till exempel påverkansarbete på lokal och nationell nivå, arbete genom olika kommittéer och ett barnparlament. Samtidigt som vi arbetar med de mest akuta behoven inom hälsa, mat och vatten finns långsiktiga projekt för att stärka flickor och kvinnors rättigheter. Rädda Barnen har varit verksamma i Jemen sedan 60-talet och har ett långsiktigt arbete för barns rättigheter sedan dess. Vi kommer att stanna så länge barnen behöver oss.
Hjälp oss rädda barns liv i Jemen!