Så hjälper vi barnen i Ukraina

Vi sätter upp trygga barnvänliga platser för barnen från Ukraina.

Kriget i Ukraina har rasat i tre år och kostat miljontals barn en trygg och säker barndom. Barn har tvingats fly från sina hem, förlorat anhöriga och levt i konstant rädsla för nya attacker. Deras liv är förändrat för alltid. Vi finns på plats – i Ukraina, vid gränserna och här hemma i Sverige, och vi gör allt vi kan för dem som behöver vår hjälp.

Sedan kriget bröt ut har flyganfall och raketattacker förstört skolor, bostäder och sjukhus. Tiousentals människor har dödats. Miljontals familjer har flytt från landet men många bor fortfarande kvar och försöker navigera en våldsam vardag. En fjärdedel av landet är täckt av minor och oexploderad ammunition. De hårda striderna, nya vapen och en förskjutning av frontlinjen har försvårat de humantära insatserna – men vi viker aldrig från barnens sida. 

Stöd barnen i Ukraina  – swisha en gåva

Välj belopp

De personuppgifter vi får om dig används i första hand för att vi ska kunna ta emot din gåva och berätta för dig om vilka resultat som uppnåtts. Läs mer om dina rättigheter och vår behandling i den fullständiga integritetspolicyn.

Barn har fått gråa hår av stress

Åren av krig har satt djupa psykiska spår hos barnen, och 1,5 miljoner riskerar att drabbas av PTSD och depression. Vissa barn har utvecklat talfel och okontrollerbara ryckningar, medan andra plågas av mardrömmar och nattskräck. Föräldrar och läkare i Kharkiv i östra Ukraina har vittnat om att barn fått gråa hår som en direkt konskevens av den extrema stressen ett krig innebär. 

En fjärdedel av Ukrainas yta är täckt av minor och oexploderad ammunition. Det gör att barn lever i fara även där aktiva strider upphört.

Familjer har inte råd med det allra viktigaste

Barnfamiljerna kämpar också ekonomiskt. Kvinnor och barn drabbas allra hårdast när pengar till mat, kläder och hygienprodukter inte räcker till. En ny studie som Rädda Barnen genomfört med över 870 barn och vuxna i södra, östra och norra Ukraina visar att 55 procent av de som hyr boenden inte kan betala hyran i tid och 46 procent behöver ekonomiskt stöd för att täcka kostnader för el och vatten. Många hushåll saknar tillgång till hygienartiklar som tvål, schampo och handdukar, och en del kvinnor och barn tvingas prioritera mat framför hygienartiklar. 

Nyblivna mammor och bebisar extra sårbara

Bebisar som föds in i krig är extremt sårbara inför brist på hälso- och sjukvård och rent vatten. Det är också svårare för nyblivna mammor att amma under de pressade förhållanden de befinner sig. Dessutom kan stress och trauma som föräldrar upplever i konfliktzoner också påverka barnens psykiska hälsa och hur de utvecklas på lång sikt.

Läs mer: En halv miljon barn har fötts under 1000 dagar av krig

Rädda Barnen är på plats i Ukraina

Vi har funnits på plats i landet sedan konflikten startade 2014, för att hjälpa barn och familjer i nöd. När kriget bröt ut 2022 intensifierades våra insatser i Ukraina och närliggande länder. Att rädda och skydda barns liv är fortsatt vår högsta prioritet.

Rädda Barnen följer noggrant situationen i landet och samarbetar med lokala partnerorganisationer och samhällsfunktioner för att nå ut med stöd. Vi har flera kontor runt om i landet.

Hitills har vi nått över 3.8 miljoner människor i Ukraina, varav 1.4 miljoner är barn. Tack vare våra givares engagemang och generositet stannar vi kvar så länge vi behövs. 

Vi jobbar både med akuta insatser och för att hjälpa barn långsiktigt, till exempel genom att: 

  • Dela ut varma kläder, madrasser, hygienkit och andra förnödenheter. 
  • Säkra tillgången till rent vatten. 
  • Ge kontantstöd så att familjer kan köpa det de behöver. 
  • Reparera skolor som skadats och förstörts och bygga skyddsrum för fysisk undervisning. 
  • Starta tillfälliga läroplatser och digitala lärocenter. 
  • Träna personal i psykologisk första hjälpen.
  • Ge psykosocialt stöd till barn för att bearbeta traumatiska upplevelser.
  • Driva trygga platser där barn kan leka och bara få vara barn.
  • Utbilda om risker med minor. 
Treåriga Milana håller håller hårt om ett bröd från vårt matpaket. Paketen väger nästan 19 kilo och innehåller - förutom bröd - köttkonserver, bönor, socker och annat med lång hållbarhet

Hjälpinsatser i grannländerna

Vi finns även på plats i grannländerna Polen, Litauen och Rumänien dit barn och familjer flyr.

I Polen arbetar vi för barns fortsatta möjlighet att gå i skolan. Vi delar också ut kontanter, sätter upp barnvänliga platser, ger psykosocialt stöd och genomför särskilda insatser för barn med funktionshinder.  

I Litauen delar vi bland annat ut kontanter och förnödenheter som hygienkit och kläder. Vi stöttar också gravida och ammande kvinnor.

I Rumänien finns vi på plats vid gränsövergångar och asylcenter för att ta emot och rådge familjer. Våra kollegor och experter arbetar runt om i landet för att se till barns individuella behov av utbildning, lek och psykosocialt stöd.

Vi ger barn ett tryggt mottagande i Sverige

Rädda Barnen finns på plats i nästan hela Sverige med engagerade kollegor och volontärer som möter familjer från Ukraina. Vi ger psykosocialt stöd, skapar trygga, barnvänliga platser och ordnar aktiviteter för en meningsfull fritid. Vi arbetar alltid för att möta akuta behov samtidigt som vi skapar strukturer för långsiktigt arbete med barns trygghet och säkerhet som högsta prioritet

Läs mer om våra insatser för familjer som flytt till Sverige

Därför är våra barnvänliga platser så viktiga

Rädda Barnen bygger upp barnvänliga platser där behoven är som störst i världen, exempelvis för barn som flytt Ukraina. Men varför är dessa platser så viktiga? Och på vilket sätt är leksaker bra för barns återhämtning? Vår psykolog Hanna Thermaenius förklarar.

När leken läker – därför är våra barnvänliga platser så viktiga

Konflikten i Ukraina har pågått sedan 2014

Redan innan kriget bröt ut 2022 hade människorna i östra Ukraina levt med våld i sin närhet i nästan tio år. För många barn präglade konflikt och utsatthet hela deras uppväxt.

Idag genomlider nya generationer barn samma, och värre, trauma. Det humanitära behovet i Ukraina är enormt och de fysiska och psykiska effekterna av kriget kommer att vara långtgående. 

Var med oss i varje krig och katastrof

Inget barn i krig har makt att påverka situationen, men drabbas ändå hårdast. Med ditt regelbundna stöd kan vi vara snabbt på plats för de mest sårbara, och stanna så länge vi behövs. Bli månadsgivare idag – tillsammans räddar vi barns liv. 

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Bli månadsgivare