Var med och ge livsviktig hjälp till barnen i Gaza

Kriget i Gaza har orsakat enormt lidande för barn och deras familjer. Maten är nästan slut, sjukhusen är utslagna, skolorna är jämnade med marken. Nu är också en kall och blöt vinter på väg. Trots extremt svåra förutsättningar gör vi allt vi kan för att ge den livsviktiga hjälp som behövs.

Sedan oktober 2023 har tiotusentals människor dödats och skadats, och röster inifrån vittnar om en mardröm som aldrig tycks ta slut. Ständiga evakueringsorder tvingar utmattade familjer att fly igen och igen, på jakt efter den trygga platsen som inte finns.

Hjälp barnen i Gaza – swisha en gåva

Välj belopp

De personuppgifter vi får om dig används i första hand för att vi ska kunna ta emot din gåva och berätta för dig om vilka resultat som uppnåtts. Läs mer om dina rättigheter och vår behandling i den fullständiga integritetspolicyn.

Norra Gaza beskrivs som ett helvete

Särskilt i norra Gaza har situationen blivit allt mer omänsklig. Attackerna mot civila ökar och familjerna som beordras att fly har ingenstans att ta vägen. Livsnödvändiga leveranser av mat, vatten och mediciner stoppas. Människor bränns levande när tältläger bombas. Föräldrar tvingas begrava sina barn på gatorna. 

Vintern blir ytterligare ett hot

Nu närmar sig vintern i Gaza och det kalla och blöta vädret gör tillvaron ännu farligare för barnen som lever utsatta och oskyddade i tält. Långvarig exponering för kalla temperaturer försvagar barns immunsystem, vilket ökar risken för lunginflammation och andra dödliga sjukdomar. 

Barnen i Gaza är nära svält

Tusentals barn i Gaza är akut undernärda och kämpar för sitt liv. Bristen på mat gör barnen utmattade och underviktiga, och eftersom deras immunförsvar är nedsatt drabbas de också mycket lättare av diarrésjukdomar, gulsot och andningssvårigheter. 

– Vi vet hur man förebygger undernäring, vi vet hur man behandlar undernäring – men vi tillåts inte göra det, säger vår kollega Rachel Cummings i Gaza.

– Det är mycket enkelt. För att barn inte ska behöva dö av undernäring måste vi kunna nå dem, undersöka dem och behandla dem. Familjerna behöver och har rätt till rent vatten, sanitet och sjukvård. 

Det känns som att vi dödas långsamt. Våra barn går miste om hela sina liv, sin utbildning. De lever i konstant osäkerhet, har tvingats fly, är rädda. Jag kan inte ens beskriva hur det är att leva i det här. 

Smittspridning och kollapsad sjukvård

Den humanitära katastrofen i Gaza gör barn, nyfödda och gravida kvinnor extra sårbara. Smutsen och den akuta bristen på rent vatten och sanitet ökar risken för olika sjukdomar. Under hösten 2024 rapporterade Världshälsoorganisationen, WHO, att poliovirus hittats i avloppsvatten, ett direkt resultat av omänskliga levnadsförhållanden och ett kollapsat sjukvårdssystem.

På vår klinik fick över 1 800 barn fått sin första dos av poliovaccin. .

Ett stort team på plats i Gaza

Vi har ett stort team av humanitära och medicinska experter på plats i Gaza som arbetar dygnet runt för att ge livsviktig vård.

Vår klinik i Deir Al-Balah hade en mycket viktig funktion under första och fasen av vaccineringen mot polio. 

På vårt fältsjukhus i centrala Gaza opererar vi krigsskadade barn, och vi har också inrättat en förlossningsavdelning där det fötts över 40 barn. Läs om Lana som var den första bebisen att födas på avdelningen.

I oktober 2024 öppnade vi vår andra hälsoklinik i Khan Yunis, där vi under de första dagarna behandlade över 800 patienter och undersökte 205 barn under fem år för undernäring.

Så hjälper vi barnen och familjerna i Gaza

Den hjälp vi kan ge på plats i Gaza är begränsad, men tillsammans med lokala partners gör vi allt vi kan för barnen och deras familjer. Hittills har vi lyckats nå över 1 miljon människor genom att bland annat: 

  • Dela ut mat, rent vatten, filtar, hygienkit, madrasser och bränsle. 
  • Förse större områden med vatten genom vattentransporter och installerar latriner i läger. 
  • Driva fältsjukhus och hälsokliniker, delar ut medicin och behandlar akut undernärda barn.
  • Ge ekonomiskt stöd till barnfamiljer så att de kan skaffa mat och bränsle.
  • Sätta upp barnvänliga platser där barn kan leka och få hjälp att bearbeta allt de varit med om.
  • Ge barn psykosocialt stöd. 
  • Sätta upp tillfälliga läroplatser

Läs mer om hur vårt arbete har gjort skillnad under året (pdf på engelska)

Så fort situationen tillåter är vi redo att växla upp insatser men det krävs en bestående vapenvila för att vi ska kunna möta de enorma behov som finns.

Faris är en av kollegorna på vår nya hälsoklinik i Khan Yunis.

Vi fördömer våldet mot barnen

Barn har rätt till särskilt skydd i krig. Att döda, skada och kidnappa barn, attackera bostadshus, skolor och sjukhus är allvarliga kränkningar av barns rättigheter och i strid med den humanitära rätten. 

Rädda Barnen fördömer alla former av våld mot barn och uppmanar alla aktörer att respektera internationell humanitär rätt och skydda barns liv. 

– Sverige och EU kan fortfarande rädda liv och bidra till ett slut på mardrömmen genom att kraftfullt verka för en bestående vapenvila, ett obehindrat tillträde för hjälporganisationer, och ett omfattande bistånd för barns trygghet, utbildning och hälsa, säger Åsa Regnér, Rädda Barnens generalsekreterare.

En av de största organisationerna i Gaza

Situationen har länge varit svår för befolkningen i palestinska Gaza och behovet av humanitärt stöd stort. Rädda Barnen har varit på plats sedan 1950-talet och är är en av de största organisationerna som arbetar i de ockuperade palestinska områdena. I samarbete med lokala partnerorganisationer ger vi humanitärt stöd till barn och familjer.

Utöver akuta insatser kan det till exempel handla om att: 

  • Ge barn möjlighet att fortsätta sin utbildning.
  • Skapa trygga barnvänliga platser där barn kan leka och bearbeta känslor.
  • Ge stöd till nyblivna mammor.

Var med och gör världen bättre för barn varje dag!

Ge en gåva

Aktuellt om Gaza och Israel