Gravida i Afghanistan fruktar sin förlossning

Sjukvården i Afghanistan är nära en kollaps. Sjukhusen är överfulla och vårdcentraler har tvingats stänga. Mödravården är extra hårt ansatt. Gravida föder hemma, utan vare sig tillsyn eller smärtlindring. För tidigt födda barn dör utan att få hjälp.

Sedan den 15 augusti 2021 har ungefär 333.200 barn fötts i Afghanistan, det är nästan tre barn i minuten, enligt FN:s befolkningsstatistik. Samtidigt blir läget i det redan ansträngda sjukvårdssystemet alltmer allvarligt. Spädbarn dör av undernäring och gravida tvingas föda hemma utan tillsyn och smärtlindring och med undermåliga sanitära förhållanden.

Välj belopp

De personuppgifter vi får om dig används i första hand för att vi ska kunna ta emot din gåva och berätta för dig om vilka resultat som uppnåtts. Läs mer om dina rättigheter och vår behandling i den fullständiga integritetspolicyn.

Samiras bebis andades inte

Förra sommarens oroligheter ledde till att endast 17 procent av Afghanistans 2.300 läkarmottagningar kunde hålla öppet. Höggravida Samira var en av dem som drabbades. Under stridigheterna i hemstaden flydde hon till släkten på landsbygden. Där satte värkarna igång men det fanns ingen som kunde hjälpa henne. Alla mottagningar i området var stängda och närmaste sjukhus låg fem timmar bort. Samira fick föda hemma.

 Det var en fruktansvärd upplevelse. Jag födde utan barnmorska, smärtlindring eller någon som helst hjälp. Min son var tyst och andades inte när han kom ut. Jag fick panik och började att massera hans rygg. Det kändes som en evighet innan han tog sitt första andetag och började att gråta, berättar den nyblivna mamman.

Kejsarsnitt utförs i mörker

Doktor Medina arbetar som läkare i vårt mobila hälsoteam. Hon säger att antalet hemförlossningar har ökat markant det senaste halvåret.

– Gravida mår inte bra, de oroar sig för förlossningen. Kvinnor som föder hemma utsätts för stora risker, i värsta fall kan de förblöda.

Doktor Medina förklarar att även om kvinnorna lyckas ta sig till en förlossningsmottagning är det ingen garanti för att allt går bra. Landets förlossningsmottagningar kämpar med stora problem.

– De är underbemannade, saknar mediciner och smärtlindring. Ständiga strömavbrott gör högriskförlossningar och kejsarsnitt väldigt riskfyllda. Det har hänt att vi har fått utföra kejsarsnitt i mörker.

Zabi, 29 år, matar sin 3-månaders dotter med mjölkersättning som hon fått av Rädda Barnen.

Vinterns utmaningar

Utmaningarna växer i takt med kylan. Höggravida behöver hålla sig varma, deras nyfödda behöver rena kläder och mjölkersättning om mammans amning inte fungerar.

– Förlossningsrummen måste ha värme. Om barnet föds underviktigt är värme rent av livsavgörande, menar barnmorskan.

Hjälp oss att rädda liv

En graviditet ska inte behöva vara livshotande, varken för den blivande mamman eller för bebisen som kommer till världen. Med din hjälp kan vi rädda fler nyfödda barns liv och ge mammorna en trygg förlossning. Våra mobila hälsoteam hjälper gravida och nyfödda bebisar i Afghanistan. Varje team består av åtta personer, bland annat en läkare, sjuksköterska och barnmorska. Vi gör allt vi kan för att hjälpa så många som möjligt. Din hjälp är livsviktig.

 

Var med och rädda nyföddas liv!

Bli månadsgivare