Sången integrerar nyanlända barn i Sverige
Hos vår lokalförening i Söderhamn får nyanlända föräldrar träffa andra familjer för att sjunga svenska barnsånger tillsammans med sina barn.
Vuxna och barn lär sig språket och samtidigt som de lär känna familjer på sin nya hemort. Ord som ”integration och inkludering” blir plötsligt något enkelt och självklart.
– Det slår en att integration inte behöver vara så märkvärdigt, säger BrittMarie Windemo, ordförande i Rädda Barnens lokalförening i Söderhamn.
Musik och skratt fyller aulan i Stenbergaskolan i Ljusne när Kulturskolan håller sångstund för barn och föräldrar tillsammans med Rädda Barnen.
Anna-Karin Tanous, 4 år, snurrar och dansar så att tofsarna vippar i takt till den klassiska barnsången från TV-programmet ”Fem myror är fler än fyra elefanter”. Flera barn gör henne sällskap och runt dem finns en ring av föräldrar som sjunger med.
Är du inte redan månadsgivare? Bli det enkelt här!
Att sjunga sig till vänskap
– Det här är ett väldigt bra initiativ. I musiken möts vi på ett nytt sätt, säger pappan Cristian Persson. Man sjunger sig ju till fred. Då kan man sjunga sig till vänskap också, säger Christian Persson som är pappa till Axel Persson, 5 år.
Det är tredje gången som föräldrar och barn från Ljusne förskola samlas för att sjunga klassiska svenska barnvisor tillsammans. På repertoaren står låtar som Krakel spektakel, Vi går över daggstänkta berg och Yllet.
50 föräldrar på första träffen
– Barnen övar sångerna på förskolan, men vi insåg snart att det var lika viktigt för föräldrarna att lära sig de svenska barnsångerna, inte minst för att kunna sjunga dem hemma tillsammans med sina barn. Därför bjöd vi in dem på egna sångstunder. Vi var osäkra på om några skulle komma, men redan första tillfället dök närmare 50 föräldrar upp och såklart hade de sina barn med sig, säger Britt Marie. Hälften av föräldrarna var från trakten.
Samarbete med Kulturskolan och förskolan
Kommunen har under de senaste åren tagit emot många människor som har flytt till Sverige. Musikprojektet är ett samarbete mellan förskolan, Kulturskolan och Rädda Barnen. Tina Ahlins interaktiva bok ”Svenska barnvisor” som tagits fram med stöd av Region Gävleborg, finns nu hemma hos varje familj.
– En av de små flickorna har med sig den vart hon än går, berättar BrittMarie och skrattar.
Stärker språkutvecklingen
Tanken med projektet är att dela en sångskatt, ett kulturarv med alla barn, oavsett nationalitet. Genom att sjunga lär man sig också en massa nya ord och det stärker språkutvecklingen, säger Sara Bodlund, en av Kulturskolans sångpedagoger som leder kvällens övning.
– Vi vill också erbjuda en arena där man kan träffa varandra och ha roligt ihop på ett otvunget vis.
Hitta vänner
Roula Saeigh, hennes man och deras tre döttrar kom till Sverige från Syrien för fyra år sedan.
– Det man behöver som ny är framförallt att lära sig språket. Men för att känna sig hemma behöver man också vänner.
Hennes äldsta dotter Kristina Tanous, 13, håller med.
– Man behöver någon att prata med! Det här är jätteroligt. Min lillasyster sjunger hela tiden när hon är hemma.
Så är det dags för kvällens sista låt. Anna Karin springer in i ringen igen, tillsammans med kompisen 4-åriga Elhana Fisenatsion, som är från Eritrea. Det blir ett intensivt sång- och dansnummer.
Sen försvinner barn och föräldrar hemåt. Men nästa vecka ses de igen. Då är det konsert.
Det är du som gör det möjligt!
Tack vare alla fantastiska människor som regelbundet bidrar med pengar och engagemang, kan vi fortsätta vårt långsiktiga arbete och åstadkomma hållbara förändringar för barn i SVerige och runt om i världen.
Är du inte redan månadsgivare kan du snabbt och enkelt bli det här.