Rosine får varje barn att le
Rosine är ansvarig ledare på vår barnvänliga plats i Boden. Hon har själv varit på flykt och gick från att jobba som volontär till att bli en av Rädda Barnens fasta medarbetare. Rosine älskar sitt jobb. Och barnen älskar henne.
– Rosiiine, Rosiine! Den lilla flickan springer med öppna armar fram till Rädda Barnens ledare Rosine, som omfamnar och lyfter upp henne i luften. De kramas ett tag innan flickan ansluter till sina kompisar.
Det går några minuter, sedan droppar nästa barn in, en liten glad pojke. De flesta barnen som kommer hit är glada – fåtalet som är ledsna skiner upp så fort de får syn på Rosine. Men så anländer en flicka som gråter och inte vill lämna sin mamma.
– Oj, varför så ledsen idag? Du ska inte vara ledsen, ska vi se om det finns lite melon i köket? frågar Rosine med sin franska brytning. Hon tar flickan i hand och går in i köket. När de kommer ut igen är flickan glad, mumsar på några melonbitar och springer vidare till sina kompisar.
Var med och ge barn en bra start i Sverige!
Livet tog en oväntad vändning
Innan hon kom till Boden levde Kanzly Rosine Mideh ett helt annat liv. Rosine arbetade som grävande miljöjournalist och programledare på den nationella tv-kanalen i Elfenbenskusten, och vann flera prestigefyllda priser. Med en utbildning i hälsofrågor lärde hon även unga flickor om hygien och menstruation.
Men så tog Rosines liv en oväntad vändning och hon tvingades fly landet, först till Frankrike och därefter Marocko för att slutligen hamna i Sverige 2018. Närmare bestämt på flyktingförläggningen på Pite Havsbad.
– Den tiden var svår, berättar hon. Det var så många människor från så olika länder, kulturer och samhällsskikt. Jag var helt ensam utan familj, vänner eller bekanta. Idag känner jag stolthet över att jag klarade av det och inte hamnade i en depression…men då var jag verkligen utsatt.
På flyktingförläggningen ordnade Rädda Barnen flera aktiviteter där Rosine deltog och det var också där hon fick syn på ett anslag om att bli volontär.
– Det kändes som ett bra sätt att lära sig språket snabbare, och dessutom skulle jag få hjälpa andra utsatta människor.
Bra att få träffa andra familjer
Efter en tid som volontär blev Rosine ansvarig ledare på Rädda Barnens barnvänliga plats.
– Jag har inga barn själv men jag är uppvuxen med elva syskon och van att ta hand om småbarn. Jag älskar barn, de är så ärliga och de gillar mig, skrattar hon.
Rosine lagar både mat och ordnar med aktiviteter i BIS-huset. På aktivitetsschemat står svenska sånger, läsning och räkning.
– Maten är lite klurig. Den ska ju passa alla så det blir mycket vegetariskt. Men jag gillar att laga mat och blandar utländsk och svensk.
Idén med att ha kurser i svenska för föräldrar samtidigt som Rädda Barnen tar hand om barnen tycker hon är strålande.
– Alla mår bra av det. Barnen får träffa andra barn, de vuxna får träffa andra i en liknande situation och istället för att gå sysslolösa hemma tränar de på svenskan.
Oron försvinner
Trots att det ibland är tufft, brinner Rosine för det hon och Rädda Barnen gör.
– En del barn som kommer hit har upplevt hemska saker, de är traumatiserade och behöver extra hjälp. Vi har en psykolog som kommer hit och träffar dem och deras föräldrar. Efter några månader brukar vi se stor skillnad. Barnen är glada, leker och oron i deras ögon har försvunnit. Det händer faktiskt ganska ofta och den känslan älskar jag, avslutar hon med ett leende.
Om Boden Integration och Samverkan
BIS står för Boden Integration och Samverkan. Projektet startade 2018 med syftet att få ut fler människor i egen försörjning. Projektet riktar sig till asylsökande och nyinflyttade svenskar men det finns tankar på vidareutveckling av BIS så att också andra grupper i utanförskap inkluderas.
Verksamheten bedrivs i ett hus som kallas för BIS-huset. BIS värdegrund bygger på alla människors lika värde. Aktörer som är med i samverkansprojektet är Rädda Barnen med barnvänlig plats samt Allavi (ett integrationsprojekt för ungdomar mellan 12 och 22 år), Bodenbo, Studieförbundet Vuxenskolan, Svenska Kyrkan och ABF, Folkuniversitetet m.fl
Var med och ge barn en bra start i Sverige!