På besök hos trollen i Bodens skogar
Vid en skogsstig står sju små förväntansfulla barn på led och väntar på att få komma in i trollens rike. Barnen kommer från olika delar av världen och är på en utflykt anordnad av BIS-huset, vår barnvänliga plats i Boden. För de flesta av dem är det första gången de besöker en skog.
Med samverkansprojektet BIS, Boden Integration och Samverkan, stöttar vi barn på flykt och hjälper dem att komma in i det svenska samhället. I det så kallade BIS-huset driver vi vår barnvänliga plats och ordnar utflykter som ska ge möjlighet att både leka och lära.
Var med och ge barn en bra start i Sverige!
Spännande i skogen
– Knack, knack, knack! Ledaren Irene knackar på ett träd. Schhh…vi måste vara lugna så att trollskogens varelser släpper in oss. Hon gör tecken som visar att barnen ska vara tysta medan hon fortsätter att knacka på trädet. Alla verkar förstå trots att ingen pratar svenska än.
Irene spejar. Barnen håller andan. Är det inte något som prasslar? Hon tar fram en stor ringklocka som barnen får ringa på. Signalen ekar i skogen. Fortfarande ingenting.
– Vet ni vad, viskar hon. Jag tycker vi sjunger en sång och förvarnar skogens varelser att vi kommer. Irene nickar till sin kollega Johanna och de börjar sjunga:
– Knacka på i naturen! Vi knackar på, får vi komma in, i naturen till alla djuren, vi knackar på, är det nån som hör? Vi vill gärna veta vad ni gör!
Försiktigt smyger gruppen in i skogen. Det är ändlöst spännande…
Barnen får uppdrag av trollen
Barn och vuxna plingar på klockan innan de tar klivet in i det som ledarna kallar för Trollgläntan. Här har Johanna riggat en liten klädlina mellan två träd där pyttesmå trolltröjor hänger på tork. På linan hänger även ett brev.
– Hörni, titta på det här. Vi har fått brev från trollen, utbrister Irene och läser upp brevet. De skriver att de välkomnar oss till skogen och här finns också ett uppdrag till er. Så här står det: "Till alla barn. Ert uppdrag är att ni ska samla ihop nio sorters växter från skogen. Vilka det är ser ni på de små bilderna i äggkartongerna. Under varje bild står namnet på vad ni ska leta upp."
Hon pekar på bilderna och läser upp ”mossa, bark, tallkottar, lingonris...”
– Vi försöker alltid kombinera lek med lärdom. Det är då det blir som bäst, förklarar Johanna.
Barnen ser lite frågande ut men Rädda Barnens verksamhetsledare, Jakob, som är med på utflykten översätter uppdraget till flytande arabiska. Han har bott i Egypten och talar språket.
– Det är lite svårt att översätta ordet troll skrattar han. Jag säger läskiga varelser. Varje kultur har ju sina egna sagoväsen.
Förberedelser inför grillning
Barnen tar uppdraget på största allvar och snart har alla varsin äggkartong fylld med skogens skatter. Därefter är det dags att fixa brasan inför korvgrillningen. Barnen får hjälpa till att riva papper, lägga på näver och bark och sedan tänder ledarna elden. Medan Johanna väntar in bra grillglöd tar Irene med sig barnen på ytterligare en tur.
Hon visar ekorrar, insekter, ett fågelägg och olika slags växter. Barnen tittar nyfiket, känner, luktar och ställer frågor. ”Kommer vi att få se älgar? Varför luktar barken så konstigt?” Efter en stund hörs klockan från Johanna som signalerar att brasan är klar. Det är dags för sojakorv med bröd och saft.
Efter maten ropar plötsligt Irene.
– Titta! Medan vi grillade har trollen hängt ett brev till på linan. Hon tar upp det och läser: ”Hoppas korven smakade bra. Om ni vill se hur vi ser ut så bege er till skogsmusens hus vid stora trädet. Hälsningar Trollen”.
Alla barn följer efter Irene som tar dem till Skogsmusens hus vid det stora trädet. Där hänger ett brev med ett andra uppdrag: självporträtt.
Får lära sig svenska ord genom lek
Bredvid brevet ligger sju små påsar med trolldeg. Barnen springer tillbaka till gläntan och nu vet fantasin inga gränser. Pinnar blir näsor, kottar och stenar blir ögon, mossa och blad blir hår. Barnen får lära sig svenska ord som ögon, näsa, mun, hår, öron, bryn, fransar, kotte, mossa, bark, pinne…
Johanna tittar på klockan. Tiden går fort när man har roligt. Det är dags att packa ihop. Utflykten avslutas med saft och kakor. Strax innan barnen lämnar skogen tackar de trollen för besöket.
Om Boden Integration och Samverkan
BIS står för Boden Integration och Samverkan. Projektet startade 2018 med syftet att få ut fler människor i egen försörjning. Projektet riktar sig till asylsökande och nyinflyttade svenskar men det finns tankar på vidareutveckling av BIS så att också andra grupper i utanförskap inkluderas.
Verksamheten bedrivs i ett hus som kallas för BIS-huset. BIS värdegrund bygger på alla människors lika värde. Aktörer som är med i samverkansprojektet är Rädda Barnen med barnvänlig plats samt Allavi (ett integrationsprojekt för ungdomar mellan 12 och 22 år), Bodenbo, Studieförbundet Vuxenskolan, Svenska Kyrkan och ABF, Folkuniversitetet m.fl
Var med och ge barn en bra start i Sverige!