Snacka tryggt om våld mot barn
Trygghet bygger mod. Snacka tryggt gör det lättare att prata om våld mot barn, för både vuxna och barn i skolan och anpassad skola.
Trygghet bygger mod. Snacka tryggt gör det lättare att prata om våld mot barn, för både vuxna och barn i skolan och anpassad skola.
Många barn som utsätts för våld berättar aldrig om det. Och om någon får veta, är det oftast en kompis. Därför har vi tagit fram Snacka tryggt om våld mot barn.
Snacka tryggt är framtaget för vuxna och barn från årkurs 4 i grundskolan och anpassad skola. Börja med att läsa Snacka tryggt steg för steg.
Vad är våld mot barn? Och hur vanligt är det? Vi utgår från FN:s barnrättskommittés definition av våld mot barn.
Frågorna är ofta många, när det finns oro för ett barn. Vi hjälper er på vägen och här är din guide till Snacka tryggt.
Rädda Barnen och Barnafrid vid Linköpings universitet har tillsammans med barn och unga tagit fram Snacka tryggt.
Steg 1 rustar alla vuxna på skolan med kunskap för att kunna upptäcka och bemöta barn som utsatts för våld. Materialet går att ta del av tillsammans på APT:er eller enskilt.
Våld mot barn innefattar fysiskt och psykiskt våld, försummelse, utnyttjande och sexuella övergrepp. Många barn i Sverige har erfarenheter av att utsättas för våld.
Alla vuxna har möjlighet att hjälpa ett barn att återhämta sig efter svåra upplevelser. Skolan kan vara just den stöttande och läkande vardagsmiljön ett barn behöver.
Möt Matilda, Ahmed och Kim som vill berätta något för dig. I vårt digitala verktyg ställs du inför olika scenarion och får öva på svåra samtal.
Ett bra samarbete med socialtjänsten är avgörande för barns rätt till en uppväxt fri från våld. Här får ni konkret stöd för att bjuda in till ett möte med socialtjänsten.
Lektionsupplägg för elever i årskurs 4 i grundskolan och anpassad skola. Genom fyra teman lär ni er mer om våld mot barn och får tillsammans rita, skriva, titta, tänka – och snacka!
I det första temat kommer ni tillsammans på trix för att snacka tryggt i klassen och får lära er vad våld mot barn är och alla barns rättigheter.
I det andra temat får ni fundera på vad som är bra och dåliga hemligheter. Ni lär er vad samtycke är och kan arbeta med privata områden.
I det tredje temat får ni möta en polis och tillsammans hitta brottet! Dagens dilemma handlar om nakenbilder.
På den fjärde lektionen får alla elever fundera på vem man kan prata med när något jobbigt har hänt. Ni får också ta del av dagens dilemma om ensamhet.
Den tredje delen av Snacka tryggt vänder sig till dig som arbetar i elevhälsoteamet på skolan och hjälper dig att fånga upp och ge stöd till barn som utsatts för våld.
99 Livsknep – när du mår bra, dåligt och mittemellan innehåller spel, självtester, listor och massa fakta om kroppen och knoppen. Nu finns även skolmaterial för att enkelt jobba med psykisk hälsa.
I samband med Barnrättsdagarna arrangerade vi en konferens som lyfter temat våld mot barn och presenterar modellen Snacka tryggt om våld mot barn.
Stopp! Min kropp! är ett verktyg för barn och vuxna att prata om kroppen, gränser och sexuella övergrepp.
Alla barn i Sverige har rätt till en trygg uppväxt, fri från våld och övergrepp. Men tyvärr se inte verkligheten ut så. Vi kämpar för att alla barn ska få en uppväxt fri från våld.