Våld i spel
Är du orolig över att ditt barn spelar våldsamma spel? Det finns egentligen inget samband mellan våld i spel och våldsamt beteende – men barn behöver alltid hjälp att hantera jobbiga upplevelser. Rädda Barnens psykolog Theo Toresson ger tips om hur du kan tänka.
Som förälder kan det kännas obehagligt att barnen spelar dataspel där man skjuter varandra. En fråga som upptagit forskarvärlden de senaste decennierna är om man blir våldsam av att spela våldsamma spel. Det sammanfattande forskningsläget över flera års tid visar inte på något sådant samband, även om vissa enskilda studier har hittat vaga samband. Lärdomen här är att vuxna alltid oroat sig, obefogat, för att den yngre generationen ska skadas av sin kultur. Om det så är satanistiska låttexter, krigsromaner eller actionfilmer.
"Som att kasta pil på en måltavla”
Det finns spelupplevelser som kan vara obehagliga för barn, precis som det kan vara skrämmande att se en läskig film eller läsa en bok när man är för liten. Höga åldersgränser finns ofta där av goda anledningar, men det kan också vara svårt som förälder att bara orientera sig efter åldersgränser eftersom vissa spel som innehåller våld faktiskt inte är så obehagliga att spela. När barn skjuter varandra i spel, så upplevs det ofta som att kasta pil på en måltavla. De flesta barn söker sig inte till de riktigt grova spelen, utan håller sig till de populäraste spelen tillsammans med kompisarna online.
Något som kan framkalla aggressivt beteende i stunden är att förlora – på samma sätt som vi alla kan bli arga av att förlora i sport. Det gäller även spel som inte innehåller våld. Att barn blir arga över en förlust betyder inte att de blir mer våldsamma på sikt. Det handlar om att lära sig hantera motgångar – en viktig del i barns utveckling och mognad.
Tips till föräldrar och viktiga vuxna
- Du känner ditt barn bäst! Vissa barn är mer känsliga för intryck än andra, oavsett ålder. Ibland kan barn vilja spela något som kompisarna spelar, även fast det inte känns så bra. Kanske kan du som förälder hjälpa till och sätta en gräns, så att barnet inte själv behöver skämmas för att det ”inte vågar”?
- Hjälp ditt barn att bearbeta upplevelsen. Både i spelvärlden och på nätet i allmänhet kan man stöta på sådant som känns skrämmande. Det är oftast inte farligt.
Mardrömmar är heller inte farliga. Men barn kan behöva prata om det de varit med om. Att lyssna, hålla sig lugn och bekräfta barnet räcker för det mesta långt. - Barns lek är ett sätt för dem att förstå det de upplever.
Till exempel när serien ”Squid Game” kom, och barn fick se klipp på TikTok som de inte borde ha sett där personer dog på hemska sätt. Att leka Squid Game på skolgården är inte farligt, snarare tvärtom. Genom leken blir det ofarligt och hanterbart för barnen. Detsamma gäller för spelvärlden. - Hjälp ditt barn att hantera förluster på ett konstruktivt sätt. Det kan till exempel vara att ta en paus mellan spel för att varva ner.
Prata inte med barnet om ett dåligt beteende, eller skärmtid överlag, direkt efter en förlust eftersom det är svårt – för alla - att ta till sig av kritik när man är arg. - Använd de föräldrakontroller och verktyg som finns tillgängliga på spelplattformarna. De hjälper dig att kontrollera köp i spelen, och du kan dessutom oftast även begränsa speltid, chattmöjligheter och tillgång till spel baserat på åldersrekommendationer.
- Ha koll på vilka spel som spelas, på samma sätt som du har koll på vilka filmer barnet tittar på. Spela gärna tillsammans med barnet och lär dig om spelet. Ofta är det inga problem att barnet är något yngre än den rekommenderade åldersgränsen för filmer och spel, särskilt inte i målsmans sällskap, men det är du som förälder som bestämmer och då är det bra att vara insatt.
Rädda Barnens satsning inom gaming möjliggörs genom stöd från Svenska Postkodlotteriet.
Var med och stärk barns psykiska hälsa!