För mycket gaming?
Att begränsa barnens tid framför datorn är en utmaning som nästan alla föräldrar ställs inför. Det leder ofta till konflikter, och stressen blir inte mindre av generella expertråd kring daglig skärmtid som kan kännas svåra att få till i vardagen.
Det finns mycket som lockar barn att vilja spela. Många av de populära spelen är designade för att maximera tiden och pengarna man spenderar där, och det är svårt för barn att stå emot. Men det kan vara bra att tänka på att spelandet för många barn också är en möjlighet till lek, vila och kreativitet. För andra barn kan det vara en viktig källa till självkänsla, speciellt om man har svårt i skolan och är duktig på att tävla i spel. Det öppnar också upp för nya sociala relationer som aldrig hade varit möjliga utanför spelvärlden.
Problem när vardagen påverkas
Men när blir det för mycket? Theo Toresson är psykolog på Rädda Barnen, med fokus på barns mentala hälsa på digitala plattformar. Han säger att forskningen inte ser något samband där mer speltid leder till problem i livet i övrigt, utan det viktigaste att fundera över är hur spelandet påverkar resten av vardagen. Blir skolan eller sociala relationer lidande? Är det svårt att varva ner och somna i tid?
Spelar man för att undvika sociala situationer, skjuta upp svåra saker eller fly från jobbiga känslor kan det vara problematiskt. Om man sover dåligt minskar dessutom frustrationstoleransen och då kan det bli svårt att ta sig an dagens utmaningar. Ett trött barn hamnar lättare framför spelet igen.
Tips till föräldrar och viktiga vuxna
- Var närvarande och nyfiken och spela gärna med ditt barn. Många yngre barn berättar för oss att de vill spela med sina föräldrar. Gemensamma positiva interaktioner kring spelandet ger en bra grund för att komma överens om hur mycket som är lagom.
- Fundera över varför du vill att ditt barn ska spela mindre, och motivera det för barnet. Det är lättare att följa regler som har en tydlig orsak. Kanske kan man spela mer vissa dagar, när andra viktiga sysslor är avklarade?
- Gör andra saker tillsammans. Det är mycket svårare att sluta spela om det inte finns något som ersätter luckan som uppstår. En strategi kan vara att försöka planera för något kul man ska göra tillsammans redan innan barnet slår på datorn.
- Fundera på dina egna regler och vanor kring skärmtid. Om du själv sitter mycket med telefonen vid olika tillfällen under dagen, så signalerar det för barnet att den tiden är flytande. Det kan vara enklare att ändra en vana genom att skapa en ny rutin - testa att ha en skärmfri dag, eller skärmfri stund på samma tid/dag varje vecka, då man gör något annat. Tillsammans eller på egen hand.
- Lär dig om spelen. Det är enklare att avbryta för kvällen om du exempelvis vet hur lång en match brukar vara och vilka ditt barn spelar med. Många spel går inte att avbryta mitt i utan att man förstör för andra. Om det går så prata ihop dig med spelkompisars föräldrar, så att ditt barn inte hamnar utanför när de andra fortsätter.
- När man känner sig osäker eller mår dåligt är risken större att speltiden eskalerar. Flykten till spelen kan utvecklas till en vana, framför allt i vissa övergångsperioder i barnets liv som till exempel att man byter skola eller årskurs, vid en flytt eller separation. Då kan man behöva vara extra närvarande som förälder, förbereda barnet på förändringen, prata om hur barnet mår och göra saker tillsammans i större utsträckning.
- Välj dina strider. Ibland kan det vara bättre att ta ett steg tillbaka! Om det blir högljutt och dålig stämning där hemma kan det öka barnets behov av att fly in i skärmen. Och så tär det på er relation.
Kom ihåg att du gör ditt bästa och att det räcker långt! Att försöka skapa balans i livet skickar ett budskap till barnen, även om det inte verkar gå in just i stunden. När barnen växer upp och utvecklar förmågan att styra sitt beteende kommer de kunna sätta gränser för sig själva och forma sina liv så som de vill.
Rädda Barnens satsning inom gaming möjliggörs genom stöd från Svenska Postkodlotteriet.
Var med och stärk ungas psykiska hälsa!