Trygg online och på sociala medier

Alla barn har rätt att känna sig trygga på nätet, på sociala medier och i gamingvärlden. Ändå ser verkligheten inte alltid ut så. Här finns stöd och kunskap till dig om hur du kan prata med barn om deras digitala liv.

Prata om nätet

Övergrepp på nätet

Hat och hot online

Våld i spel - så kan du tänka

Är du orolig över att ditt barn spelar våldsamma spel? Rädda Barnens psykolog Theo Toresson har tips på hur du kan tänka.

Spela med ditt barn - möt riskerna tillsammans

Många barn vill gärna spela mycket, inte minst när de är lediga. Samtidigt finns det risker kring barns spelande. Läs om vad man kan tänka på som förälder.

Hjälp barn stå emot köp i onlinespel

Känns det som att barnens köp i onlinespel aldrig tar slut? Det är svårt för barn att stå emot det ständiga flödet av köp. Såhär kan du hjälpa.

Hjälp barnen säkra nätlivet

Att helt skydda barnen från olämpliga sajter eller bilder på nätet är svårt. Som förälder kan du känna till farorna och hjälpa barnet på rätt väg. Läs våra tips här.

Unga som far illa i gamingvärlden

Många barn och unga far illa i spelvärlden. Det vill vi ändra på. Tillsammans med gamingbranschen tar vi nu fram en digital fältassistent som använder AI, för att upptäcka, kontakta och ge stöd till barn och unga.

Gambling i gamingvärlden

Kasinoliknande verksamhet kring ”skins” gör att barn riskerar att förlora stora summor pengar och utveckla ett spelberoende. Läs om riskerna och hur du som vuxen kan bidra till ett sunt spelande.

Barn som dras in i extremism på nätet

Grooming är ett verktyg som vanligtvis används av vuxna för att ta kontakt med barn och ungdomar i ett sexuellt syfte. Men kan också användas för att dra in barn och ungdomar i våldsbejakande extremism.

Hat och hot i gamingvärlden

Spelvärlden kan vara en lärande och rolig plats för barn, men hård jargong och hotfulla kommentarer i vissa onlinespel kan påverka barn negativt. Det finns mycket du som vuxen kan göra för att stötta.

Skärmtid

Lilla RB

Lilla RB är Rädda Barnens plattform som med kunskap, positivitet och lekfullhet stöttar, stärker och engagerar barn i åldrarna 9-12.
 
Sidan kan användas på olika sätt i klassrummet eller på surfplatta som kunskapskälla kring samtycke, demokrati och barns rättigheter. Genom quiz, övningar och tips kan barnen bli trygga, informerade och bli vägledda till stöd i en värld av stora och små kriser

Intresserad av stöd och kunskapsmaterial för vuxna?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!