Vad säger lagen om sexuella övergrepp?
Din kropp är bara din. Du bestämmer över din kropp. Ingen får ta på din kropp eller röra den om du inte vill. Här kan du läsa vad lagen säger om sexuella övergrepp och vart du kan vända dig om du blivit utsatt.
Det är bara du som avgör om, när, hur och med vem du vill ha sex. Vill du aldrig ha sex, så är det ditt beslut. Vill du ha sex ibland, så är det ditt beslut. Vill du ha sex ofta, så är det ditt beslut. Sex ska vara ömsesidigt. Det innebär att du och den/de personer du har sex med ska vilja ha det.
När någon gör något sexuellt med dig, som du inte vill, är det ett sexualbrott. Det kan exempelvis vara våldtäkt, grov våldtäkt, våldtäkt mot barn, sexuellt övergrepp, sexuellt utnyttjande, sexuellt ofredande, köp av sexuell tjänst, koppleri (att på ett ekonomiskt sätt utnyttja en annan person att ha tillfälliga sexuell kontakt mot ersättning). Allt detta är brottsligt.
Här kan du läsa mer om stödchatten
Exempel på sexualbrott
- Att någon rör ens kropp med händerna, munnen eller könet på ett sätt man själv inte vill.
- Att någon ger sexuella kommentarer som man inte vill ha, eller ger blickar som känns obehagliga.
- Att tvingas ha sex fast man inte vill, exempelvis att tvingas ha samlag med någon eller att tvingas stimulera någon sexuellt genom exempelvis smekningar eller kyssar.
- Att tvingas se på när någon gör något sexuellt, till exempel visar sitt kön eller onanerar.
- Att någon gör något sexuellt mot en när man inte kan uttrycka sin vilja eller kan skydda sig. Det kan vara för att man sover, är sjuk, är full eller drogpåverkad eller har någon funktionsnedsättning.
- Att någon utnyttjar att han eller hon har ett överläge och får en att känna att man måste ställa upp på sex. Det kan vara ens chef, lärare eller en jämnårig som man inte vågar säga nej till.
- Att bli fotad eller filmad, med eller utan kläder, i ett sexuellt syfte om det är emot ens vilja.
- Att någon försöker köpa eller byta till sig sex med hjälp av till exempel pengar, alkohol, presenter eller tjänster.
- En vuxen som tittar på utan att ingripa när någon utsätts för ett sexuellt övergrepp gör sig också skyldig till ett brott. En vuxen person som sexuellt är med ett barn under 15 år gör sig alltid skyldig till ett brott.
Vad säger lagen?
Den 1 juli 2018 ändrades lagstiftningen för sexualbrott. I den nya lagen betonas att sex ska vara frivilligt och den som har samlag med någon som inte deltar av fri vilja kan dömas för våldtäkt.
Du som har blivit utsatt – det är aldrig ditt fel
För dig som har blivit utsatt för ett sexualbrott är det viktigt att komma ihåg att det aldrig är ditt fel. Oavsett vad någon annan säger.
Har du blivit utsatt för en våldtäkt eller andra sexuella övergrepp bör du kontakta polisen så snart som möjligt.