Tonåringarnas råd till föräldrar
Prata med dina barn och var den som tar initiativ till samtal. Det är ungdomarnas egna råd till tonårsföräldrar.
Det är inte alltid lätt att veta hur man ska bemöta ett barn som kommit in i puberteten. Många föräldrar upplever att de knappt känner igen sitt barn från en dag till en annan. Och för tonåringen själv kan utvecklingen vara minst lika jobbig – om inte ännu värre.
– Man blir osäker på sig själv och är rädd för att bli dömd av andra, säger Ebba, 15 år.
Hon berättar att det under tonårsperioden blir allt viktigare vad andra jämnåriga killar och tjejer tycker – och att det till en början kan vara svårt att själv förstå vad som händer.
– Jag funderade mycket på om det var normalt att känna sig osäker och nervös för vad andra skulle tycka om mig, fortsätter Ebba som tycker att vi behöver prata mer om tonårsperioden med både barn och vuxna.
– Det känns som att lärare och vuxna i skolan har mer erfarenhet av ungdomar i tonåren, de förstår lite mer än vad föräldrarna gör, säger hon. Hennes förslag är informationsmöten för föräldrarna i skolan så att de får veta vad som är viktigt för tonåringarna själva.
Stöd vårt arbete för att hjälpa barn
Att prata är viktigast
Så vad är viktigt för tonåringarna? Att prata, konstaterar Ebba. Och än viktigare: Att föräldrarna förstår att det är de som behöver ta initiativ till samtal hemma.
– För vi tonåringar vågar nog inte, man vet ju inte hur föräldrarna ska reagera, säger hon och fortsätter:
– Det är tryggare att ha föräldrarna bakom sig, att känna att man kan snacka om allt. För det är läskigt att känna sig ensam och inte veta riktigt vem man kan prata med.
Alexander, 18 år, håller med om att kommunikationen mellan föräldrar och barn är en av de viktigaste sakerna för att känna sig säkrare och tryggare som tonåring.
– Om man inte känner att man har föräldrarnas stöd, då har man ju ingen bakom sig, säger han.
Förstå att ditt barn lever i en annan tid
Alexander förstår att tonåringens beteende många gånger kan verka förvirrande för föräldrarna.
– Det är ju så rörigt för en själv så det är klart att det blir svårt för dem, säger han och fortsätter:
– Det som många vuxna tror är lathet handlar nog oftast om något annat bakomliggande problem som man mår dåligt av. Därför tror jag att det är bra att inte öka pressen på sin tonåring.
Och för att nå fram och kanske få veta vad tonåringen funderar över och oroar sig för betonar de båda vikten av kommunikation. Att föräldrarna också lyssnar och tar in vad tonåringarna säger och tycker för att de ska förstå varandra bättre.
– De måste förstå att verkligheten inte ser ut som när de var unga. De kan inte styras av sina erfarenheter utan borde försöka sätta sig in i sina barns situation. Jag är en annan person och lever i en annan tid, säger Ebba.
Foto 1: Denis Val/Shutterstock
Foto 2: Lopolo/Shutterstock
Foto 3: Rawpixel.com/Shutterstock
Personerna på bilderna är inte med i artikeln.
Ungdomarnas tips till tonårsföräldrar:
- Prata med din tonåring om problem och förändringar som hen går igenom.
- Lyssna på vad din tonåring tycker och tänker.
- Visa att du älskar och stöttar din tonåring trots att ni båda går igenom en jobbig period.
- Sänk pressen på din tonåring och försök ta reda på vad som kan ligga bakom det som på ytan verkar vara lathet.
- Lär dig mer om tonårsperioden för att förstå ditt barn bättre.