Motverka konflikter – konsten att tjata lagom
Att vara förälder är inte alltid enkelt. Ibland är livet stressigt och orken tar slut. Ofta är det just i sådana situationer som tjatet och gnället tar vid. Här är några tips på hur du undviker tjatfällan.
I en tid av många åtaganden är vardagen ibland svår att få ihop. Det kanske är mycket på jobbet, överfullt i mejlkorgen och ingen har planerat middagen. Samtidigt kommer barnet hem och slänger sina grusiga kläder över hela hallen. Det blir helt enkelt för mycket. I sådana situationer är det lätt att hamna i tjatfällan.
Att bråka med sitt barn är en del av livet. Det kan ibland vara positivt att lära sig konflikthantering och det är en del i barnets utveckling. Men blir det för mycket tjat kan det påverka relationen till barnet negativt. Det finns dock flera sätt att undvika det.
Hantera konflikt med barn
En trygg bas med god kontakt är grunden för att undvika bråk. Som förälder skapar du en bättre relation genom att investera i den. Man skulle kunna likna det vid att sätta in pengar på ett bankkonto. Har man satt in pengar på kontot – kan man också ta ut. Om vi bara klagar och gnäller är det troligt att barnet inte vill samarbeta. Som förälder är det också viktigt att fundera över vilka konflikter som är värda att ta. När är det värt att låta tjatet minska relationskontot? I vissa frågor måste man vara tydlig, som att barnet måste ha solkräm på stranden eller inte springa ut på den trafikerade gatan.
Men när det gäller andra saker kan det vara värt att tänka ett extra varv på vad som egentligen är viktigt.
Stöd vårt arbete för att hjälpa barn
Uppmuntra i stället för att tjata
Att uppmuntra i stället för att tjata är vägen framåt för att få barnet att samarbeta. En strategi är att lägga mer fokus på det positiva än på det negativa.
– Om barnet kommer hem och slänger av sig skorna är det lätt att fokusera på det. Men prova i stället att uppmuntra att barnet hängde upp jackan. Sedan kanske man kan påpeka med vänlig röst: ”Var det något mer vi kom överens om?”, säger Hanna Weyler Müller, psykolog på Rädda Barnen.
Hon menar att en bra grund är att det finns regler som ni i familjen tillsammans kommit överens om. Forskning visar att rutiner bidrar till mindre bråk. Finns det rutiner, exempelvis för hur ni gör på morgonen eller vid läggdags, kan man också göra avsteg från dem.
Använd humor
Ett annat sätt är att möta jobbiga situationer är med humor – kanske genom att skoja till det eller genom en kittelstund för att bryta stämningen om barnet vägrar gå till förskolan.
– Ibland kan det fungera bra. Däremot bör man som förälder inte använda ironi, det är ofta svårt för så barn att förstå, säger Hanna Weyler Müller.
Våga be om ursäkt
Att bråka lagom är ett tecken på en sund relation. Men ibland händer det att man som förälder går ut för hårt. Man kanske använder hot som strategi för att få barnet att lyda. Enligt Hanna Weyler Müller händer det alla föräldrar, men det är rätt verkningslöst. Hon menar dock att det är viktigt att komma ihåg att man som förälder alltid kan hämta hem situationen om man känner att något blev fel.
– Det går oftast att be om ursäkt i efterhand. Det är inte kört bara för att man inte har varit en perfekt förälder.
6 tips: Så kan du bryta tjatmönstret
- Investera i relationen. En trygg bas med god kontakt är grunden för att undvika bråk. Om vi bara klagar och gnäller är det troligt att barnet inte vill samarbeta.
- Fundera på vilka strider som är värda att ta. I vissa frågor måste man vara tydlig, men när det gäller andra saker kan det vara värt att tänka ett extra varv på vad som egentligen är viktigt.
- Uppmuntra i stället för att tjata. Att lägga mer fokus på det positiva än det negativa är vägen framåt för att få barnet att samarbeta.
- Skapa gemensamma regler i familjen. Forskning visar att rutiner bidrar till mindre bråk. Finns det regler, kan man också göra avsteg från dem.
- Ett annat sätt är att möta jobbiga situationer med humor. Kanske en kittelstund för att bryta stämningen om barnet vägrar gå till förskolan?
- Våga be om ursäkt. Som förälder kan man ofta hämta hem situationen om man känner att något blev fel.
Foto: Oskar Omne