Om du behöver hjälp - hit kan du vända dig

Om du behöver hjälp - hit kan du vända dig

Om du mår dåligt, blivit illa behandlad eller på annat sätt inte har det bra finns det hjälp att få! Det brukar vara bra att prata med en vuxen du känner och litar på, kanske en lärare, skolkurator eller släkting. Här finns tips på fler ställen dit du kan vända dig för hjälp eller för att få kunskap.

Om du mår akut dåligt eller är utsatt för våld och hot ring direkt 112.

Bris Du kan ringa maila eller chatta med Bris dygnet runt om vad som helst! Till exempel om oro och ensamhet, stress och press, vänner och kärlek. Om bråk hemma, problem i skolan, våld och övergrepp. Eller tankar på att inte orka leva eller skada sig. Inget är för stort, litet, svårt eller konstigt. Telefonnumret till Bris är 116 111.

Självmordslinjen, Mind - Här kan du få hjälp om du eller någon du känner tänker på självmord. Du kan ringa 90 101, chatta eller mejla.

Om du mår dåligt eller inte har det bra

Socialtjänsten

Deras jobb är att hjälpa barn, unga och familjer som inte har det bra hemma. Det kan vara att du är orolig, rädd eller att vuxna hemma slåss, hotar, bråkar eller inte tar hand om dig på det sätt du behöver. På kollpasoc.se kan du läsa mer om vad socialtjänsten kan hjälpa till med och hur du hittar socialtjänsten i din kommun.

Vårdcentralen eller Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP)

Du kan kontakta vårdcentralen eller BUP om du mår dåligt. Läs på 1177.se var du kan hitta din närmaste mottagning.

Ungdomsmottagningen

Här kan du få hjälp med frågor om sex och kroppen men också om du mår dåligt och behöver någon att prata med. Här kan du som ungdom alltid ha kontakt med någon utan att berätta för vårdnadshavare. På UMO finns mer information om vad Ungdomsmottagningen kan hjälpa till med. Där kan du också hitta din närmaste Ungdomsmottagning.

Hjälp i skolan

Om du har det dåligt i skolan är det viktigt att du berättar det för en vuxen du litar på. På elevhälsan/skolhälsovården finns ofta sjuksköterska, kurator, psykolog och läkare som är vana att prata med barn. På skolans hemsida brukar du hitta telefonnummer.

Stöd från Rädda Barnen

Lilla RB -  Det här är Rädda Barnens sida för barn. Här kan du lära dig om dina rättigheter, känslor och få må bra-tips.

Orostelefonen om radikalisering - Hit kan du ringa om du är orolig för någon som uttrycker hat och extrema åsikter. Eller om du själv är i en miljö som du vill lämna.

Kärleken är fri - Rädda Barnens chatt för frågor om allt som rör hedersrelaterat våld och förtryck.

Safe place - I appen Safe Place finns enkla övningar som kan hjälpa dig att lättare komma till ro och må bättre. Ladda ner safe place för apple eller för android

Appen Miniila för dig som är ung och på flykt - Miniila är en app med information om var du kan hitta hjälp och stöd i hela Europa. Appen är gratis och finns på språken: arabiska, farsi, tigrinja, franska och engelska. Ladda ned Miniila för Apple eller för Anderiod.

Anonymt stöd för barn och unga

Ibland är det skönt att få prata med en vuxen utan att säga vem en är, det finns många olika ställen som kan hjälpa till via telefon, chatt, mail och IRL.

Bris Du kan ringa, maila eller chatta med vuxna på Bris - Barnens rätt i samhället. Telefonnummer: 116 111 de har öppet dygnet runt.

Ungasjourer.se  - Här finns kontaktuppgifter och öppettider till alla Sveriges ungdomsjourer.

Killar.se Här kan du som är kille chatta med unga och vuxna.

Jourhavande kompis Här kan chatta med unga, drivs av Röda Korsets ungdomsförbund.

Tilia - Här kan du chatta om att må psykiskt dåligt.

Unga relationer - Här kan du få stöd via chatt och information om du blir utsatt för våld i din relation eller är den som utsätter. Eller om du är kompis till någon som utsätter/utsätts.

Ellencentret -  De har en stödchatt och information för dig mellan 15-25 år som har erfarenhet av sex mot ersättning och sex som självskadebeteende.

Novahuset - Erbjuder stöd och rådgivning till dig som har blivit utsatt för någon form av sexuellt våld, oavsett om övergreppet har skett online eller offline.

Brottsofferjouren - Här kan du få stöd om du blivit utsatt för ett brott, blivit vittne eller är anhörig. Du behöver inte ha polisanmält något för att få stöd.

Storasyster Erbjuder stöd till dig från 13 år oavsett könsidentitet, som blivit utsatt för våldtäkt eller sexuella övergrepp.

BOUJT Barn- och Ungdomsjour på teckenspråk. Här kan du som är döv eller hörselskadad få pepp, stöd eller ställa frågor på svenska, skriven svenska eller teckenspråk.

Maskrosbarn - Här kan du chatta med vuxna om hur det är att leva med en förälder som inte mår bra.

Epcat stödlinje - De ger hjälp och råd om sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL för dig under 18 år.

Självmordslinjen, Mind - Här kan du få hjälp om du eller någon du känner tänker på självmord. Du kan ringa 90 101, chatta eller mejla.

Information för barn och unga

BO, Barnombudsmannen En statlig myndighet som informerar om barnkonventionen och undersöker hur den fungerar i Sverige.

Dags att prata om Här finns information om våld mot barn, sexuella övergrepp mot barn och om att ha skilda föräldrar som inte kommer överens.

Jagvillveta.se Här kan du läsa om vad som är ett brott och hur du kan få hjälp om du varit med om ett brott. Det finns också information om vad som händer när man anmäler och om det blir rättegång.

Lever du som gömd eller papperslös i Sverige?

Här finns information, råd och stöd

Bor du i Malmö och Helsingborg?

Här hittar du som är ung och lever som papperslös information om var du kan få stöd och hjälp i Malmö och Helsingborg. Om något inte skulle stämma, hör gärna av dig till oss på mailadress, infosyd@rb.se.

Här har finns information, råd och stöd på flera språk:

Vad gör Rädda Barnen där du bor?

Rädda Barnen har olika verksamheter för barn och unga över hela Sverige. Kontakta våra regionkontor för att få reda på vad vi gör nära dig.

Rädda Barnens regionkontor

Region Nord

Norrbotten, Jämtland, Västerbotten och Västernorrland
Kontor i Luleå, Umeå och Östersund
infonord@rb.se

Region Öst

Dalarna, Gävleborg, Västmanland, Uppland, Södermanland, Östergötland och Gotland
Kontor i Borlänge, Norrköping och Stockholm
infoost@rb.se

Region Väst

Värmland, Närke, Västra Götaland, Bohuslän och Halland
Kontor i Göteborg, Karlstad och Vänersborg
infovast@rb.se

Region Syd

Skåne, Småland, Blekinge och Öland
Kontor i Malmö och Växjö
infosyd@rb.se