473 miljoner barn lever i krig

Rapportsläpp: Stop the War On Children

Antalet krig har aldrig varit fler sedan andra världskriget och antalet övergrepp mot barn är på rekordnivå. Aldrig har krig varit ett större hot mot barn, visar Rädda Barnens nya rapport Stop the War On Children. Närmare 500 miljoner barn – nästan vart femte barn i världen – levde i en konfliktzon under 2023.

Andelen barn i konflikter har nära dubblerats sedan 1990-talet, och antalet barn som lever i krig har ökat dramatiskt med cirka 100 miljoner det senaste decenniet. Gaza, Somalia, Sudan, Ukraina är några exempel. Under 2023 levde 473 miljoner barn i en konfliktzon, enligt Rädda Barnens nya beräkningar, och antalet konflikter med stater har aldrig varit fler sedan andra världskriget.

Farligare för barn

Krig blir också allt farligare för barn. 2023 registrerades rekordmånga övergrepp, en ökning med 15 procent jämfört med 2022. De tre senaste åren har varit de mest våldsamma sedan slutet av kalla kriget och statistiken över allvarliga kränkningar mot barn är sannolikt toppen av ett isberg.  

Kränkningar mot barn

Flest kränkningar mot barn registrerades i Palestina där vi såg en ökning med 170 procent jämfört med 2022. I Sudan femdubblades antalet övergrepp. Vår nya rapport beskriver en ökning av attacker mot skolor och sjukhus, med Palestina och Ukraina bland de mest utsatta länderna. Dessutom ser vi fler exempel där nödhjälp till barn hindras; antalet registrerade fall under 2023 i Palestina är det högsta någonsin i en konflikt.

Stop the War On Children-rapporten

Läs rapporten här

Aldrig har krig varit ett större hot mot barn, vår rapport visar på en akut barnrättskris. Rädda Barnen välkomnar att regeringen markerat så tydligt och ökat sitt stöd efter attacker mot ukrainska barn, säger Åsa Regnér, Rädda Barnens generalsekreterare.

– Vi ser också politiskt engagemang och stöd för att stoppa lidandet i Sudan. Men krigets lagar ska skydda alla barn överallt, och regeringen är för tyst kring de israeliska attackerna i Gaza. Alla barn är allas barn.

Sverige måste agera för barn i krigets verklighet

Rädda Barnens uppmanar Sveriges regering till att agera – för alla de barn som lever i krigets verklighet.

  • Barn måste synliggöras för att politiken ska kunna möta deras behov. Det behövs direktiv för hur svensk utrikes- och biståndspolitik ska främja barns rättigheter genomgående, och ett ledarskap som visar att alla i Utrikesdepartementet har ett ansvar. Rädda Barnen bidrar gärna med förslag som skulle göra skillnad.
  • Satsa på att bygga fred - med och för barn. Enligt Barnkonventionen, FN:s säkerhetsråd och FN:s barnrättskommitté har barn rätt att bli hörda även i kriser och fredsbyggande. Det finns konkreta metoder för hur barn kan involveras på säkra och meningsfulla sätt. Att höra barns egna röster och erfarenheter kan dessutom öka motivationen hos de som förhandlar och skapa en starkare förankring i samhället för fredsavtal. När nästa generation är del av en fredsprocess ökar sannolikheten att freden blir hållbar.

Läs mer om vilka förslag Rädda Barnen har till politiska beslutfattare:

Barns rättigheter i väpnad konflikt

Mer än bara framtiden: politik för flickors rättigheter

Humanitärt bistånd och barnrätt

Stop the War On Children

  • Genom rapporten vill Rädda Barnen belysa de katastrofala konsekvenser som väpnade konflikter har för barn
  • Vi vill också uppmana politiska ledare att agera för att skydda barn i konflikter, förebygga att konflikter uppstår/blir väpnade, och bygga hållbar fred för barn
  • Rädda Barnen har sedan 2018 publicerat en årlig rapport under parollen Stop the War on Children
  • Rädda Barnen är en av de främsta organisationerna när det gäller att tillhandahålla information om barn i konflikt samt policyrekommendationer för att fler barn ska få leva i trygghet och fred

Så kan du jobba med påverkan

Sammanfattning Stop the War On Children 2024

Här hittar du en Sammanfattning av Stop the War On Children 2024.

Bli medlem

Bli medlem här