Våra medlemsutbildningar
Med rätt kunskap blir ditt arbete för barn både roligare och mer effektivt. Våra utbildningar är öppna och kostnadsfria för alla medlemmar.
Här hittar du våra utbildningar
Online Academy – plattform för våra webbutbildningar. Skapa ett kostnadsfritt konto
Vår kalender – här lägger vi upp utbildningar som hålls digitalt samt utbildningar som hålls på olika platser över hela landet.
Regionkontoren – kontakta ditt regionkontor om du vill veta mer om en specifik utbildning eller vilka utbildningar som är på gång.
Kurser för dig som är ny på Rädda Barnen
Rädda Barnen intro
Utbildning för dig som vill engagera dig i Rädda Barnen. I kursen får du en översikt över hur vi arbetar på Rädda Barnen och olika sätt att engagera sig på. Du behöver inte vara medlem för att gå denna kurs. Välkommen till Rädda Barnen och lycka till! Webbutbildning*
Tryggare Tillsammans
Vår kanske viktigaste utbildning som finns för att säkerställa att vår verksamhet är ett tryggt ställa för alla barn. Alla medlemmar som representerar Rädda Barnen behöver gå utbildningen. Webbutbildning*
Barnkonventionen
Barnkonvention är grunden till allt vårt arbete. Särskilt intressant för dig som vill engagera dig i politisk påverkan och kunskapsspridning. Webbutbildning*
Rädda Barnens webbutbildningar
Vi har samlat våra webbutbildningar på plattformen Online Academy där du som medlem kan logga in och få tillgång till utbildningarna.
Kurser om att bedriva verksamheter för barn
Barnkonventionen
Du får kunskap om och förståelse för FNs konvention om barnets rättigheter. Du kommer även få reflektera över synen på barn och hur du bemöter barn du träffar i Rädda Barnens verksamhet. Webbutbildning*
Barns delaktighet
Utbildningen hjälper dig som möter barn och föräldrar att skapa en verksamhet som bygger på barns delaktighet. Du får grundläggande kunskap om barns rätt till delaktighet och praktiska verktyg för att stärka barns delaktighet i din roll. Webbutbildning*
Att möta barn som volontär
En introduktion för dig som kommer att engagera dig i verksamheter där du möter och jobbar med barn och unga. Du får kunskap om barn som har upplevt svåra händelser och konkreta verktyg hur du som ideell kan vara en trygg vuxen och hantera utmaningar i det ideella arbetet.
Utbildningen erbjuds vid behov. Kontakta närmaste regionkontor för mer information om utbildningen.
Traumamedveten omsorg (TMO)
Varje termin erbjuds två utbildningar inom traumamedveten omsorg: en omfattande tvådagars grundutbildning och en kortare två timmars introduktion.
Lugna, Lyssna, Stärk
Workshop om psykosocialt krisstöd för barn. Workshopen brukar erbjudas 1-2 gångar per termin.
Se kalender för inplanerade datum eller kontakta närmaste regionkontor.
Normer och diskriminering
Du får kunskap om och förståelse för normer och hur de kan påverka i mötet med barn och unga. Du får även kunskap om hur du kan bemöta diskriminering och kränkningar. Webbutbildning*
Normer och diskriminering (32 min)
Från reaktiva till förberedda – Krisberedskep och akut barnkrisstöd
Introduktion och grundläggande kunskap om området krisberedskap och akut barnkrisstöd samt inspiration hur ni kan komma i gång med arbetet. Utbildningen brukar erbjudas 1-2 gångar per termin.
Se kalender för inplanerade datum. Utbildningen kan erbjudas även vid behov, kontakta närmaste regionkontor.
Krisstöd till barn
Psykologisk första hjälp för barn i akut kris och utgår från vårt material Lugna, Lyssna, Stärk. Kursen är grundläggande och ger konkreta exempel. Kursen ligger på Röda Korsets läroplattform Learnster och tar 40 min.
Skapa ett kostnadsfritt konto och gå Krisstöd för barn
Stopp! Min kropp!
Stopp! Min kropp! är en metod som hjälper dig att prata med barn om kroppen, känslor och gränser.
Psykolog Hanna Thermaenius föreläser om hur vi kan arbeta med Stopp! Min kropp!
Kärleken är fri – skolveckor
Utbildning för dig som ska arbeta med skolveckor inom Kärleken är fri. Utbildningen består av ett antal kurser som är öppna och kostnadsfria för alla.
Att leda samtal
Kurs för alla blivande samtalsledare för Kärleken är fris skolbesök. Du får kunskap om hur våra klassrumsbesök är uppbyggda och varför. Du behöver ha gått kurserna Kärleken är fri, Barnkonventionen, Normer och diskriminering samt Hedersrelaterat våld och förtryck för att delta i denna kurs.
Hedersrelaterat våld och förtryck
Du får kunskap om vad hedersrelaterat våld och förtryck är, och hur det skiljer sig från andra typer av våld. Du får även kunskap om hur du kan hjälpa och stötta utsatta barn och unga.
Hedersrelaterat våld och förtryck (52 min)
Hållbart engagemang
Att arbeta med och möta människor som på olika sätt har det svårt kan kännas tufft och innebära påfrestningar. Över tid kan vi behöva arbeta med påfrestningarna för att vårt engagemang ska kunna förbli hållbart. I den här utbildningen ger vi råd och stöd om hur du kan göra för att bibehålla ett hållbart engagemang. Webbutbildning*
Hitta utbildningar i vår kalender!
Här lägger vi upp digitiala utbildningar samt utbildningar som hålls på olika platser över hela landet.
Kurser för förtroendevalda
Digitala verktyg
Här hittar du guider och inspelningar som vägleder dig i digitala verktyg som stöttar dig i ditt engagemang:
Föreningsportalen och Office 365
Film: utbildning för lokalföreningarnas webbredaktörer
Föreberedelse inför riksmöte
Under hösten, jämna år då riksmötet hålls, håll en förberedelse utbildning inför riksmötet. Se kalendern för inplanerande tillfällen.
Revisor- och kassörutbildningar
Under varje vår erbjuder vi digitala tillfällen för revisor- och kassörsutbildning. Se kalendern för inplanerande tillfällen.
Styrelseutbildningar
Under varje vår erbjuder vi digitala tillfällen för styrelseutbildningar. Se kalendern för inplanerande tillfällen.
Ifall er lokalförening önskar gå styrelseutbildning vid en annan tidpunkt på året finns här utbildningen som en presentation.
Valberedning
Under varje höst erbjuder vi en inspirationskväll eller utbildning i valberedning. Se kalendern för inplanerande tillfällen.
*Våra webbutbildningar finns på plattformen Online Academy. Här kan du skapa ett kostnadsfritt konto.
Reseersättning i samband med utbildning
Rädda Barnen står för resekostnader till och från medlemsutbildningar. Om du inte bokat resan genom den resebyrå som Rädda Barnen samarbetar med, kan du i efterhand få ersättning för resekostnader.
Ersättning för milkostnader och eventuella andra resekostnader behöver alltid vara styrkta med kvitton.
För dig som deltar i en utbildning
På platsen för din utbildning ska det finnas blanketter att fylla i för resersättning.
För dig som anordnar en utbildning
För lokalföreningar och distrikt som anordnar utbildning finns blanketter att skriva ut: