Så här gör du när en journalist ringer

Det är lätt att bli överrumplad om man inte är beredd på att en journalist ska ringa. Men, följer man alltid några enkla riktlinjer ska det inte vara några problem.

När en journalist ringer

Ta alltid först reda på varför journalisten ringer. Vill han eller hon ha bakgrundsfakta inför en artikel eller göra en intervju med en gång? Vilken roll förväntas Rädda Barnen ha? Ska vi svara på sakfrågor eller tycka något?

Du behöver aldrig svara med en gång. Ta reda på vad journalisten vill och säg att du återkommer, men inte senare än efter en timme. Skriv upp namn och telefonnummer till den du pratar med och ring alltid tillbaka i tid.

Innan du ringer tillbaka

Tänk efter om du vill ställa upp och vad du vill säga. Finns det någon annan som är bättre lämpad att svara journalisten? Ring och rådgör med den regionala kommunikatören eller någon annan du litar på.

Tänk alltid på det här

  • Behandla journalisten professionellt. Inte som en vän men inte heller som en ovän. Rädda Barnen har en tacksam roll och står ofta på "rätt" sida.

  • Försök att relatera det du säger till Barnkonventionen och något av Rädda Barnens huvudbudskap.

  • Försök uttrycka dig utifrån barns perspektiv - vad behöver barn och vad kan vi förmedla?

  • Överskatta inte journalistens förkunskaper. Förklara resonemang som kan misstolkas och kontrollera att journalisten hänger med.

  • Om du inte vet svaret, var inte rädd för att säga det. Erbjud dig att ta reda på saken och återkomma.

  • Gissa eller spekulera aldrig och diskutera inte egna terorier.

  • Be att få läsa artikeln innan den publiceras, så att du kan rätta sakfel. Det går oftast bra. Om de inte vill låta dig läsa hela texten har du alltid rätt att få se text där du själv är citerad.

Kontakta oss!

Om du har frågor eller vill veta mer.

Region nord:
infonord@rb.se

Region syd:
infosyd@rb.se

Region öst:
infoost@rb.se

Region väst:
infovast@rb.se