Att synas i sociala medier

Sociala medier är ett utmärkt verktyg för att föra diskussioner och samtal på internet.

Sociala medier stärker föreningens position som expert på barnrättsfrågor och kan vara ett sätt att nå nya målgrupper. Exempel på sociala medier är bloggar, Facebook och Twitter, men också att delta i diskussioner på internetforum och i artikelkommentarer.

Som i allt påverkansarbete kräver sociala medier uthållighet. Det kan ta ett tag innan du får någon respons på dina inlägg. I påverkansarbete kan man använda sociala medier på olika sätt.

Publicera er

Starta en blogg där du för fram Rädda Barnens ståndpunkter, helst i lokala frågor. Det är enkelt att börja blogga, men se till att ha realistiska mål för hur ofta ni ska uppdatera och hur ambitiösa inläggen ska vara.

Via Twitter och Facebook kan ni sprida lokalföreningens åsikter i olika frågor och berätta om lokala evenemang.

Omvärldsbevakning

Många beslutsfattare är själva aktiva på Facebook, Twitter och i egna bloggar. Följ dina lokala politiker för att få koll på vad som engagerar dem just nu, håll koll på experter inom olika områden och följ myndigheter som Barnombudsmannen.

På Twitter kan man bevaka ett visst ämne genom att söka efter en så kallad hashtag = #. En hashtag skapar ett flöde av vad olika människor skriver om ett visst ämne, exempelvis #barnfattigdom eller #svpol (svensk politik).

Diskutera

På bloggar kan man kommentera inlägg och på så sätt driva en diskussion. På Twitter är det lätt att ge sig in i debatten genom att svara på andras inlägg eller skriva något själv, som man märker med en aktuell hashtag.

På Twitter kan man få en direktdialog med politiker och journalister som kan vara svår att uppnå i andra sammanhang.

Sociala medier i korthet

facebook.com - sidor för personer eller organisationer, där du kan sprida information, samla folk till evenemang och föra diskussioner.

twitter.com - korta inlägg (140 tecken) som alla kan läsa och besvara. Lätt att bevaka många personer eller ämnen parallellt.

Bloggar - En sida där du skriver längre inlägg, mer som artiklar. Gratis bloggverktyg: wordpress.com, blogspot.com, blogger.com

Kontakta oss!

Om du har frågor eller vill veta mer.

Region nord:
infonord@rb.se

Region syd:
infosyd@rb.se

Region öst:
infoost@rb.se

Region väst:
infovast@rb.se