Nivå 2 – Skapa opinion

Skapa opinion utifrån olika teman och FN:s Barnrättskommittés rekommendationer.

FN:s Barnrättskommittés rekommendationer är väldigt många till antalet – även när vi sorterar ut de som bara är aktuella för kommuner och regioner. Rädda Barnen har valt ut några fokusområden för arbetet – men det är också ett viktigt steg att undersöka vad barn tänker och tycker så att vi kan ha med oss det i arbetet vidare. 

Barns röster är alltid en resurs i vårt arbete. För att undvika vuxengissning så är det bra att vi lokalt tittar på vad barn redan har sagt om en viss fråga. Barns delaktighet kan ske på olika sätt. Det kan finnas: 

  • Kommunal dokumentation - till exempel enkätstudier där barn svarat på frågor 
  • Undersökningar med barn som andra har gjort 
  • Barnledda initiativ som vi kan stötta till exempel RBUF eller annat ungdomsförbund 
  • Rädda Barnens egna aktiviteter där vi möter barn genom någon av våra insatser 

Det kan också vara så att vi önskar träffa barn genom till exempel en workshop för att ta reda på mer om deras situation. Barn är experter på sin egen situation och har unik erfarenhet som vi behöver ta tillvara.  

Viktigt att tänka på är att välja ett sätt som vi har kapacitet att genomföra så att det blir meningsfullt inte bara för oss vuxna utan också för barnen som ska delta.

Vi kan ta del av utbildningen om barns delaktighet innan vi väljer vad vi vill göra och gå igenom de nio principerna för barns delaktighet. Dom ger oss kunskap om vad som är meningsfullt och etiskt.

Tänk på att inget av alternativen är bättre än det andra, utan det handlar om vilken kapacitet vi har att genomföra. Det viktigaste är att vi har pratat om hur vi kan ta tillvara barns röster om vilka frågor vi ska driva, och vad barn sagt om de frågor vi driver.  

Konsultativ delaktighethet – Hur?  

  • Undersök vilka underlag  som redan finns på lokal nivå. Det kan vara LUPP, undersökningar som skolor har genomfört samt barn som engagerar sig i lokala grupper. Har kommunen system för att lyssna in barns röster och ta reda på vad barn tycker i frågor som berör dem? Lyft vikten av att ge de rösterna mer plats, eller påpeka för kommunen vikten av att ha sådana system på plats. Detta gäller oavsett vilken fråga vi vill driva. 
  • Genomför workshop med barn om rekommendationerna. Workshoppen behöver innehålla en barnvänlig version av rekommendationerna, transparens kring vilka teman som redan finns och en plan för hur vi ska dela med oss av resultatet. 

Delaktighet genom samverkan – Hur? 

  • Har RBUF en lokal grupp i kommunen, hur kan vi samverka med RBUF i det lokala? 
  • Finns det lokala verksamheter som Rädda Barnen driver? Kan vi samla barn från våra egna verksamheter och prata om vilka frågor som de vill prioritera, och vilka rekommendationer som de tycker är viktigast att vi driver på lokal nivå? 

Barnledd – Hur? 

  • Stötta initiativ som barn driver lokalt, detta kan också vara RBUF