Verktygslåda – Jämlikhetsarbete
Välkommen! Här hittar du viktiga dokument och verktyg för ditt arbete med jämlikhet.
På den här sidan finns material som du kan använda under e-utbildningen Jämlikhet – att agera i vardagen. Här hittar du också praktiska verktyg som hjälper dig att integrera ett jämlikhetsperspektiv i olika delar av ditt arbete inom Rädda Barnen.
Verktygen är framtagna för att stötta dig och ditt team i att identifiera och hantera ojämlikheter – både genom självreflektion och konkreta åtgärder. De kan hjälpa dig att skapa inkluderande möten och utbildningar samt att bygga en mer rättvis organisation.
Du får stöd i att analysera nuläget i ditt arbete, fatta medvetna beslut och arbeta strategiskt för att främja jämlikhet.
Här förklaras också viktiga begrepp inom jämlikhet och hur de kan användas i det dagliga arbetet. Genom att förstå och tillämpa dessa kan du bidra till en arbetsplats där människor behandlas rättvist utifrån sina olika förutsättningar.
Genom att ta ansvar för och motverka den ojämlikhet som finns inom vår egen organisation, kan vi bygga en rörelse som aktivt stöttar de barn som drabbas av ojämlikhet och som befinner sig längst ifrån att få sina rättigheter tillgodosedda.
Du som är medlem kan få stöd av VU:s (verksamhetsutvecklare).
Innan du genomför utbildningen – börja med de här två övningarna:
-
Följande förhållningsregler för att skapa en inkluderande och lärande miljö där alla kan delta på lika villkor.
- Motivationsövning – stäm av hur du och gruppen mår. Den här övningen är en möjlighet att checka-in under utbildningen med syfte att skapa utrymme för reflektion och lärande.
Verktyg för att jobba mer inkluderande
Reflektionsövningar
Här är reflektionsövningar som ger dig verktyg för att identifiera och förändra tankemönster och beteenden, med målet att bidra till en mer inkluderande miljö för alla.
- Den första övningen handlar om att bli mer självmedveten om din förståelse av din omgivning. Genom att reflektera över dina egna perspektiv och hur de påverkar din interaktion med andra kan du öka din medvetenhet och förståelse för olika sätt att se på världen.
-
Den andra övningen fokuserar på hur ett visst beteende kan leda till konsekvenser som riskerar att exkludera andra. Syftet är att ge insikt om hur våra handlingar kan påverka andras möjlighet att känna sig inkluderade och delaktiga
Inkluderande möten
Inkluderande möten är viktiga för att främja jämlikhet. Här hittar du material som kan hjälpa dig att skapa sådana möten.
Materialet innehåller en inspelning från Rädda Barnen Talks, där jämlikhetsstrategen förklarar hur ett inkluderande möte kan skapas. Det finns även ett bildspel och en Word-fil som ger stöd och förklarar hur du kan skapa mer inkluderande möten.
Lyssnande lager
Selimas case i utbildningen, “Jämlikhet - att agera i vardagen” är inspirerat av Lyssnande lager, en inspirationshandbok skriven av Ana-Dolori Marinović, copyright Rädda Barnen 2023.
Inkluderande utbildning
Inkluderande utbildning är en viktig förutsättning för att skapa trygghet och delaktighet bland deltagare, vilket leder till en bättre inlärningsmiljö. Följande checklista kan vara till hjälp om du planerar att hålla i en utbildning eller om du ska presentera ett material för organisationen.
Maktmätning
Den här PowerPoint-presentationen hjälper dig att mäta maktfördelningen under stora möten, till exempel genom att analysera taltid och användning av härskartekniker. Kontakta din VU om du vill ha inspiration för att genomföra maktmätning i lokala möten.