"Var tålmodig och jobba långsiktigt"
Valberedningen: Distrikt Västmanland
Charlotte, Jurgita och Mats fungerar som valberedning för Rädda Barnens distriktsstyrelse i Västmanland, och för tre lokalföreningar som ingår i distriktet. Och de poängterar vikten av att samarbeta i valberedningen. Att fördela arbetsuppgifterna och hitta styrkor vem som är bäst för vilken arbetsuppgift.
Var är ni valberedare och hur kommer det sig att ni valde att bli valberedare?
–Vi fungerar som valberedning för Rädda Barnens distriktsstyrelse i Västmanland, och även för tre lokalföreningar som ingår i distriktet. Vi valde att bli valberedare av lite olika anledningar.
Charlotte:
– Jag blev tillfrågad att bli samordnare för valberedningen 2023 i samband med att jag lämnade distriktsstyrelsen.
Jurgita:
– Efter tiden som distriktsordförande blev jag för tre år sen "värvad" till valberedningen. Det är roligt att på det här sättet följa, bidra och vara en del av Rädda barnens viktiga arbete. Se organisationen utvecklas på olika sätt, det har hänt mycket sedan år 2000.
Mats:
– Jag ”värvades" till valberedningen av dåvarande distriktsordförande (Charlotte). Vill gärna bidra till ett gott samhälle på olika sätt och det här uppdraget passade mig, både vad gäller innehåll och omfattning.
Varför är det viktigt att ha en valberedning?
– Av flera skäl. Vi är ju på ett sätt medlemmarnas ombud och följer verksamheten i distriktet och lokalföreningarna hela året. Vi tror att det är en trygghet och avlastning för styrelserna, att vi finns och kan bidra med rutinerna före, under och efter de val som görs vid årsmötet. Det är förstås viktigt att hitta rätt personer till våra styrelser. Som valberedning kan vi se helheten och hur utvecklingen ser ut i styrelsearbeten i distriktet. Vi har också en viktig roll och uppgift att lyfta frågor och utmaningar till tjänstemannaorganisationen.
Som valberedare för distriktet har ni också tagit på er uppgiften att hjälpa tre lokalföreningar med valberedningsuppdraget. Berätta hur det fungerar?
– Vi har egentligen samma uppgift för fyra styrelser. En distriktsstyrelse och tre lokalföreningar i Västmanland. Samarbetet mellan lokalföreningar och distrikt är viktigt och nu har vi möjlighet att bidra till det. Det är till exempel bra om varje lokalförening har någon representant med i distriktsstyrelsen, så det är delvis samma personer vi har kontakt med till mer än en styrelse.
– Tror också att det är effektivt, när vi ändå gör jobbet så är det inte så stort merarbete att täcka in flera föreningar.
Hur arbetar ni med ert valberedningsuppdrag?
– Vi börjar ganska tidigt på hösten med att titta på vilka poster som kommer behöva tillsättas vid kommande årsmöte. Någon av oss försöker träffa respektive styrelse en gång för att höra efter hur det går och vilket behov de upplever att de har. Vi lyssnar av vilka som är intresserade av omval. Vi ber också om att få verksamhetsberättelser och verksamhetsplaner för att lära om verksamheten.
– Vi stämmer av regelbundet med Rädda Barnens lokala verksamhetsutvecklare (VU).
– Det är oftast de aktiva själva och andra medlemmar som föreslår kandidater till styrelserna, men vi letar förstås i våra nätverk också. När det finns intresse så tar någon av oss kontakt med en föreslagen person. Ger vår bild av uppdraget och stämmer av att det är ok att föreslå personen till val.
– Ambitionen är att någon av oss skall vara närvarade vid respektive förenings årsmöte och presentera förslaget till kandidater.
Vilka utmaningar möter ni i ert uppdrag?
– Det är svårt att få till den mångfald som vi skulle önska i styrelserna. Det är inte så många personer som nomineras. Vi skulle vilja ha fler yngre personer, olika etnisk bakgrund och män.
– Med den geografiska spridningen i länet, så får vi förstås jobba lite "på distans" på orter där vi själva kanske inte känner till förhållandena så bra.
– Någon enstaka gång har vi valt att ta ett individuellt samtal med alla ledamöter i en styrelse. För att bättre förstå behoven och hur sammansättningen kan se ut kommande år.
Vilka är era bästa tips till andra valberedningar?
– Teamarbeta i valberedningen. Fördela arbetsuppgifterna och hitta styrkor vem som är bäst för vilken arbetsuppgift. Till exempel besöka styrelsemöten, ta kontakt med föreslagna kandidater, föra anteckningar och hålla ihop helheten.
– Några andra råd är att se till helheten och vad som är bäst för ditt distrikt. Att vara tålmodig och jobba långsiktigt. Under ett verksamhetsår sker förändringar som valberedningen får beakta i planeringen. Ledamöter hoppar av och nya ska motiveras att vilja åta sig ett styrelseuppdrag. Medlemsträffar kan vara ett forum att fånga upp intresse, samt en aktiv kommunikation i sociala medier.
Charlotte, Jurgita och Mats
Charlotte: sammankallande i valberedningen. Aktiv i RB sedan 2017 då jag valdes som distriktsordförande för Västmanland. Även varit vice ordförande där och jobbat i team med Maria Schillaci. Bor i Västerås.
Jurgita: Arbetar som samordnare inriktning hedersrelaterat våld och förtryck inom skolan. Tidigare, under många år arbetat vid Centrum mot våld, Västerås stad. Är född och uppvuxen i Litauen, men bott i Sverige i 25 år. Har varit aktiv i Rädda Barnen sedan 2000. Varit ordförande för lokalföreningen i Surahammar och i Västmanlands distrikt. Bor i Kolbäck.
Mats: Har en lång bakgrund inom näringsliv och offentliga organisationer som bland annat HR-chef. Arbetar nu som frilansande interims konsult. Bor i Västerås.
Verktygslåda för valberedning
Här kan du få mer info om valberedning.