”Barns trygghet är en av våra främsta uppgifter”
Najib Bege - DO i Gävleborg
Najib Bege är distriktsordförande i Gävleborgs län. För några år sedan var han med och startade Nordanstigs lokalförening. Att engagera sig ser han nästan som ett socialt arv. - Vi lever i ett samhälle där alla har ett ansvar att bidra. Oavsett om man har mycket eller lite tid så kan man göra något, säger han.
Vem är du Najib? Berätta lite om dig själv och vad du gör till vardags?
– Jag är född och uppvuxen i Afghanistan och kom till Sverige när jag var 17 år. Då var jag både ensamkommande och analfabet. Jag bor i Nordanstig sedan 12 år tillbaka och har haft turen att ha många bra människor omkring mig som stöttat. Idag arbetar jag som enhetschef inom vård- och äldreomsorgen. Jag har precis bytt tjänst så det tar ganska mycket tid.
Varför är du engagerad i Rädda Barnen?
– Det känns nästan som att det är ett socialt arv i Sverige att engagera sig! Vi lever i ett samhälle där alla har ett ansvar att bidra. Oavsett om man har mycket eller lite tid så kan man göra något.
– Rädda Barnen är en fin organisation med bra värderingar och som har barnet i centrum. Många barn behöver hjälp idag, både i Sverige och internationellt. Jag känner mig stolt över organisationen som gör så mycket bra på alla nivåer.
Har du varit engagerad i Rädda Barnen tidigare?
– Ja, 2016 var jag med och startade lokalföreningen i Nordanstig. Vi var en grupp med olika bakgrund som såg att barn och unga som kommit hit i den stora flyktingvågen 2015 behövde hjälp och stöd och därför drog vi i gång föreningen.
– Jag har också arbetat som projektledare och processledare på kansliet i Gävle. Det var ett AMIF-projekt som handlade om att hjälpa och stötta 55 ensamkommande att komma in i samhället och få fasta anställningar. Ett mycket framgångsrikt projekt där 99 procent av deltagarna fick jobb.
Du är ju ny distriktsordförande (DO) i Gävleborg. Berätta lite om den första tiden och vad som hänt hittills.
– Jag blev vald till distriktsordförande i våras. Det är en jätterolig roll, även om det är en utmaning av få ihop allt då jag arbetar heltid, har det här uppdraget och även en del andra ideella uppdrag. Att kunna delegera och engagera många är viktigt för att vi ska kunna göra det vi vill.
– Hittills har vi haft fyra styrelsemöten och bland annat beviljat stöd till flera lokalföreningar som har barnaktiviteter. Vi har även bestämt att vi ska ha en träff i Hudiksvall för hela länet till hösten.
Vad har du för tankar kring uppdraget som DO och vad tänker du framåt?
– Det som är viktigt för en distriktsordförande är att utgå ifrån att vi är en ideell verksamhet med många olika typer av människor. Att lära känna människor och få förtroende från andra är väldigt fint! Jag tycker det viktigt att styrelsen utbildar sig kontinuerligt och att vi ska ha med människor med erfarenhet av sektorn.
– Min roll handlar om att ha övergripande koll, stämma av med lokalföreningarna och synka med verksamhetsutvecklarna. Tillsammans med regionkontoret kan vi göra mer och nå längre. Framåt tänker jag att det är viktigt att skapa förutsättningar för engagemang och att värva fler medlemmar.
Du har själv erfarenhet av att komma till Sverige som flykting. Vad tänker du att vi behöver göra för att bli en mer öppen och inkluderande organisation?
– Många medlemmar vet inte hur organisationen fungerar och det skulle hjälpa om de visste hur man kan engagera sig. Både lokalföreningarna och distriktet behöver ringa upp medlemmarna och bjuda in dem till möten och aktiviteter så att fler kan erbjudas att bli aktiva. Det behöver vi. Vi behöver också fånga upp de som finns i våra verksamheter. Tjejer o killar som har fått stöd av Rädda Barnen behöver vi ta tillvara.
– Även nya medlemmar bör få ett personligt välkomnande och slussas vidare så att de hamnar på rätt plats. Kanske behöver vi göra enkla filmer också för de som inte kan svenska så bra. Ta in yngre i organisationen och ge dem förtroende så att de blir förebilder för andra unga! Det är ett jättejobb, men inte omöjligt. Det tar bara lite längre tid.
Har du sett någon lokal verksamhet som finns inom distriktet?
– Jag har varit i Hudiksvall, på Söndagskul, och det finns flera lokalföreningar som bedriver verksamheter för barn, bland annat i Söderhamn, Gävle och Ljusdal men jag har inte hunnit med att besöka dem ännu. Det är något jag ser fram emot att göra!
I Gävle driver även regionkontoret verksamheter för barn och unga. Jag tycker att det är viktigt att vi ska ha täta samarbeten mellan regionkontor och distrikt. Vi vill att kontoret i Gävle ska komma och berätta om de nya verksamheterna för oss i distriktsstyrelsen så att vi får koll. Annars blir det parallella verksamheter.
Vilka frågor inom Rädda Barnen brinner du personligen för?
– Frågor som handlar om barns trygghet. Det är en av våra främsta uppgifter. Barnkonventionen som lag är jag också stolt över men trots det behöver vi fortsätta att uppmärksamma den och arbeta för att det ska fungera i praktiken också.
– Under en period arbetade jag inom socialtjänsten. En gång satt jag och lyssnade när min chef uppmärksammade oss och andra medarbetare inom socialtjänsten om barnkonventionen, vilket jag tyckte var väldigt bra. Jag uppskattar att kommunen och regionen lägger tid på att implementera barnkonventionen i sin verksamhet. Jag är stolt över Rädda Barnen och arbetet vi lagt ner för att barnkonventionen skulle bli lag.
Vad skulle du vilja säga till andra som funderar på att bli aktiva inom Rädda Barnen?
– Kom och gör skillnad i barns vardag! Många barn behöver vårt stöd. Alla ska veta att vi behöver fler ideella för att vi ska kunna göra skillnad för barn runt om i Sverige. Du kommer att göra skillnad på riktigt!
Najib är DO i Gävleborg
Namn: Najib Bege
Bor: Nordanstig
Född: Afghanistan
Yrke: enhetschef inom vård- och äldreomsorgen
Gör i Rädda Barnen: Ny DO i Gävleborg sedan i våras