Anna Sandkull: ”Det är viktigt att man får ner miljöarbetet i barnens verklighet”
Lunds lokalförening har kämpat länge med sitt miljöarbete. Anna Sandkull, som är event- och miljöansvarig i lokalföreningen, berättar hur de har valt att koppla miljöarbetet med Barnets Rättigheter.
Anna ger även några praktiska tips till andra lokalföreningar som kanske inte kommit lika långt i miljöarbetet.
Vad är viktigast med ert miljöarbete anser du?
– Självklart gäller att Rädda Barnen ska vara engagerade och aktiva i miljöarbete eftersom det handlar om att arbeta för en hållbar framtid för alla barn. Det ska också vara förankrat på golvet och inte bara sväva ut i politisk påverkan på lång sikt.
Hur ska man då som lokalförening börja om man inte kommit så långt i sitt arbete?
– Att tydligt koppla miljöarbetet med Barnets Rättigheter. Att vid alla tillfällen då man träffar barn, bjuda på äpplen och att ta vara på skrottarna till kompost i en kompostpåse. Att sopsortera när vi har sammankomster. Om den egna kommunen inte börjat med uppsamling av matavfall, börja med enträget politisk påverkan.
– Hänvisa till FN:s agenda 20-30 och lägg tid på att kunskapsförmedla valda delar av hållbar utveckling och klimatförändring.
Vad har ni fått kämpa mest med?
– Att Rädda Barnens styrelse avslog vår motion. Först fyra år senare kom de upp med en egen proposition.
– Men här lokalt i Lund är miljömedvetandet hos de flest medlemmar i vår förening över förväntan. Vi uppmuntrar till att skicka matavfall från skolor till biogastillverkning. Vi kämpar med att minska matsvinnet i skolorna som vi samarbetar med, Tyvärr är det långa beslutsled innan man ser något resultat. Livsmedelshanteringen är en svårknäckt nöt. För ett tiotal år sedan drev man kampanjer i skolor under konceptet Grön Flagg. Det är numera mer eller mindre bortglömt av allt annat som trängs i skolans tidsschema.
– Vi tycker att det är viktigt att man får ner miljöarbetet på golvet i barnens verklighet. Först då blir problemen tydliga och då kan engagemanget starta.
Vårt miljö- och klimatarbete
Här kan du läsa mer om Rädda Barnens miljö- och klimatarbete och vår miljöpolicy.
Hur ska ni arbete praktiskt med "Barns utemiljö”?
– Detta projekt är under uppstart tillsammans med en skola i Lund. I samband med BRAVO projektet har vi fått goda kontakter med en skola som redan har engagerat sig i sin egen närmiljö. Eleverna har formulerat ett förslag till kommunen om hur de vill se en miljö i skolans närhet att bli trygg och attraktiv att vistas i. Vi planerar att eleverna tillsammans med studenter på Landskapsarkitektlinjen på Alnarp realiserar elevernas förslag till giltiga planeringsunderlag att skicka till kommunens miljönämnd. Elevernas förslag ska ligga till grund för vuxnas politiska påverkan.
Har ni andra funderingar inför framtiden?
– Vi tror på en bottom up process där Rädda Barnens vilja att göra skillnad för barnen måste förankras i barnens egen närmiljö. Där måste vi starta.