De bjöd in till seminarium för att få lokala barnombud

Påverkansarbete i Östersund

Britt Inger Stein Öhrnell trea från höger

Rädda Barnens lokalförening i Östersund anordnade nyligen ett seminarium om vikten av att ha lokala barnombud. De ville lyfta frågan i sin region efter att ha läst klagorättsutredningen.

För att uppmärksamma det, bjöd lokalföreningen in den kommunala barnombudsmannen i Strängnäs och en representant för den ideella föreningen Barnombudet i Uppsala län, som arbetar med kommun och region till ett seminarium. Dessutom var länsstyrelsen med. Totalt 60 personer deltog i seminariet.

En gång om året anordnar distriktet ett seminarium men den här gången var det lokalföreningen som drog ihop det hela.

Stort intresse

- Vi känner att det finns ett stort intresse för den här frågan, när det är ett så bra gensvar, säger Britt Inger Stein Öhrnell, som varit ordförande i lokalföreningen fram till årsmötet nyligen.

Per Hedman i lokalföreningen hade anordnat allra mest men kunde inte vara med på plats. Britt Inger kunde dock vara med.

- Det blev en väldigt lyckad dag! Det känns fantastisk! Kommunalrådet i Östersund kom fram i pausen och sa att ”det här måste vi fortsätta prata om”, berättar hon.

- Antingen vill vi ha ett lokalt barnombud i varje kommun eller i någon form för hela länet. De har också nyss startat barnahus här i Jämtland.

Distriktet i Jämtland bjöd också in Rädda Barnens barnrättsjurist, Karin Sjömilla, för att berätta om hur Rädda Barnen ser på den här frågan, och att sätta den i perspektiv kring det nationella och internationella, utifrån just klagomålsutredningen.

Politiker och tjänstepersoner

Flera politiker från regionen och olika kommuner i länet var med på seminariet. Vissa var med på plats, andra på Teams. Även andra var inbjudna, bland annat viktiga tjänstepersoner från samtliga kommuner i regionen.

Lockade media

Lokalföreningen hade också jobbat hårt med att få media intresserade, vilket de lyckades väldigt väl med.

På förmiddagen innan seminariet var Rädda Barnen med i P4 Jämtland och berättade om våra ståndpunkter. Du kan höra det här: Förmiddag i P4 Jämtland 26 februari 2024 | Sveriges Radio (vår del börjar 1 timme och 6 minuter in i programmet).

Till själva seminariet kom SVT Jämtland och intervjuade både distriktet och vår barnrättsjurist. Lokaltidningen var också där. Seminariet gjordes i samarbete länsbiblioteket i deras lokaler.

---

På bilden ser vi några av de deltagande. Britt Inger Stein Öhrnell står som tredje person från höger.

Klagorätt - tilläggsprotokoll till barnkonventionen

Sedan 2011 finns ett tilläggsprotokoll till barnkonventionen, om en klagomekanism. Detta protokoll innebär att om ett barns rättigheter har kränkts och hen inte kan få upprättelse i landet där hen bor, ska barnet kunna vända sig till FN:s barnrättskommitté med ett klagomål och få ärendet granskat där. Kommittén kommer då med rekommendationer till staten om vad som behöver förändras, men dessa är inte bindande. Barnet kan inte heller få något skadestånd. Liknande protokoll finns till alla nio kärnkonventioner inom FN om mänskliga rättigheter, barnkonventionen var den sista konventionen som fick en sådan möjlighet.

Det här är det som Rädda Barnen utgår ifrån när vi granskar hur det ser ut i Sverige och tar ställningstaganden kring vad vi vill se för förändringar. 

 

Arbetat metodiskt med påverkan

Läs också om hur Distrikt Jämtland har arbetat metodiskt med påverkan sedan 2019.