Elise ser fram emot sitt andra Riksmöte

Riksmöte 2024

Elise Lönn Johansson ska vara ombud på Riksmötet i höst. Här berättar hon att hon tycker det är viktigt att åka på Riksmötet för att vara med och ta beslut som påverkar hur alla lokalföreningar ska jobba i framtiden. Och att träffa alla eldsjälar förstås!

Har du varit på Riksmötet tidigare?

– Ja, första gången var 2022.

Hur upplevde du det?

– Jag hade gått med i lokalföreningens styrelse 2020, och visste inte vad jag skulle förvänta mig riktigt. Jag åkte upp ensam och hade inte varit med på några förberedande möten. Jag upplevde Riksmötet som intensivt men bra uppstyrt, och med seriösa frågor och diskussioner. Men jag hade mest erfarenhet av våra verksamheter med lokalföreningen, lovaktiviteter och liknande som går under meningsfull fritid, så det var lite annorlunda än det jag var van vid.

Hur tänker du dig Riksmötet i höst?

– Den här gången vill jag vara lite mer förberedd än för två år sen. Jag har med mig två andra styrelsemedlemmar från vår lokalförening, de är observatörer och en är ersättare. Det kommer att bli roligt att kunna diskutera med dem som har lite samma perspektiv som jag. Vi kan prata ihop oss utifrån våra förutsättningar i vår lokalförening, och jag kommer att kunna skapa ett större engagemang i styrelsen när jag är tillbaka än jag kunde förra gången. Nu har jag varit med längre och lärt känna de andra styrelserna runt om i distriktet. Det kommer att bli mer bekvämt att ta upp saker, och kännas säkrare. Jag vet helt enkelt mer om vad som förväntas av mig.

Vad vill du få ut av det?

– Ja, jag dels tycker jag att det är roligt att träffa andra, jag träffar ju bara styrelsemedlemmarna här nere i Skåne. Vissa av de andra lokalföreningarna ser lite annorlunda ut. I vår styrelse är det ingen som jobbar i direktverksamhet. I många andra styrelser finns det fler lärare och andra som arbetar inom kommunen på olika sätt. Kul att träffa dem för att få mer inspiration och energi som vi tar med hem.

Är det någon fråga du tycker är extra viktig? Något du engagerar dig extra i?

– Det är ju mycket förstås men en intressant fråga är att alla volontärer ska vara medlemmar och medlemsavgifterna. Jag tror att det blir diskussioner om det och jag vet att finns många som är engagerade i den frågan.

Varför är det viktigt att åka på Riksmötet?

– Det är vårt sätt att påverka i vilken riktning medlemsrörelsen ska gå och det påverkar ju hur vi ska arbeta i lokalföreningarna i framtiden, så vi måste vara en del av det. Det lite som att rösta i valet, viktigt att vara med.

– Men sen är det ju förstås också för att träffa andra aktiva och se hur vi arbetar i hela landet, för att få en större känsla för Rädda Barnen-paraplyet.

Vad ser du fram emot mest?

– Det är att träffa alla i verksamheten, att höra om allt engagemang, att insupa kunskaper från de eldsjälar som kommer från hela landet.

Elise är ett av våra ombud på Riksmötet

Namn: Elise Lönn Johansson

Ålder: 33 år

Är: ordförande i Helsingborgs lokalförening

Aktuell: kommer till Riksmötet som ombud

Bor: Helsingborg

Mer om Riksmötet 2024

Riksmötet 2024 hålls 13-15 september i Sollentuna utanför Stockholm. Läs mer om Riksmötet här.