Barnrättsfrukost ska spridas i distriktet

Distrikt Södermanland-Östergötland

Den 28 och 29 maj hölls två träffar i Rädda Barnens nya lokaler i Norrköping. Formen är ett slags öppet hus med mackor, yoghurt och kaffe tillsammans med aktuella, inspirerande föredrag av inbjudna experter med efterföljande diskussioner. Planen är att lokalföreningarna i distriktet ska sprida det här konceptet vidare för att bättre nå ut till politikerna och de anställda på kommunerna i de här viktiga frågorna.

Regionkontoret i Norrköping har hållit i flera frukostar med olika teman tidigare. Den här gången var temat rekrytering av barn och unga till gäng, hur gruppen hamnar i gängkriminalitet och hur vi tillsammans i samhället kan arbeta med krisstöd när något har hänt. Under en timme föreläste Evelina Aho Fältskog, rådgivare våld mot barn, och Katrin Meyer, rådgivare barns trygghet, båda från kansliet, inför den samlade gruppen. 

 

Evelina Aho Fältskog, rådgivare våld mot barn, och Katrin Meyer, rådgivare barns trygghet föreläser.

Två sätt att sammanfatta skulle kunna vara: ”Vi måste kraftsamla brett, alla i samhället måste samverka” och ”Alla barn måste ha minst en relation som inte dömer, en relation att falla tillbaka på”.

Specialgnuggning

Några medlemmar får en specialgnuggning av barnrättsexperterna från kansliet dagen innan Barnrättsfrukosten 29 maj.

Närmast att testa på konceptet är lokalföreningen i Motala. Men Katrin Andersson, ordförande i Nyköpings lokalförening, är också beredd att ta konceptet vidare framöver.

 

Katrin Andersson, ordförande i Nyköpings lokalförening

Vad är det som gör att du kommer hit i dag?

– Vi i Nyköpings lokalförening har jobbat främst med ukrainska familjer sen ett par år tillbaka när de kom via flygplatsen i Skavsta. Bland annat har det handlat om anpassade aktiviteter för barnen när deras föräldrar pluggat svenska på SFI.

– Men vi har jobbat med andra grupper också, inte bara de från Ukraina. Vi måste anpassa oss, och vi behöver lyfta blicken med en annan agenda, när det handlar om andra grupper än de vi arbetat med tidigare.

Vad tänker ni om den här formen av öppet hus och hur går ni vidare?

– Vi tycker att det är ett bra koncept. Vi vill också bjuda in politiker och tjänstepersoner till frukostmöten för diskussioner i Nyköping. Det är viktigt att det är ett fysiskt möte, så att man kan ha olika aktiviteter i grupp på plats.

– Det är viktigt att hitta fritidssysselsättningar och att hitta sociala koder i samhället, och det är där vi kommer in, där är föreningslivet primärt. Och det viktiga är inte alltid vad man gör, utan att man gör något, att något händer, säger Katrin Andersson.

Monica Grahn, ordförande i Norrköpings lokalförening och Södermanland-Östergötlands distrikt

Monica Grahn, ordförande i Norrköpings lokalförening och distrikt Södermanland/Östergötland, som också är på plats, tror att barnrätten kan få större utrymme i hennes kommun:

– Nästa år har de inte samma besparingskrav i kommunen, så vi hoppas att det kan bli mer satsningar på det här området framöver.

---

Under hösten kommer det att bli flera barnrättsfrukostar/-kvällar i Norrköping. Bland annat kommer ett tema att vara Stopp! Min Kropp!