"Att vara volontär utvecklar en som person"
Mora-Orsa-Älvdalen lokalförening
Den 5 december varje år firas internationella frivilligdagen för att lyfta fram och hylla allt det ideella arbete som människor gör lokalt, nationellt och internationellt. Ami Norén, ordförande i Mora-Orsa-Älvdalen lokalförening, berättar här om sitt eget engagemang.
Varför är det viktigt att engagera sig?
– Generellt, vi behöver varandra som människor, därför behöver vi också varandra som volontärer. Volontärer är viktiga i alla möjliga civilsamhällen, vi kan inte bara lämna över det till staten, därför är det viktigt att man kan hitta ett sammanhang. Att vara volontär utvecklar en som person också, du får större kunskap.
– När jag arbetade inom Barn och Ungdomspsykiatrin träffade jag många familjer som hade lång väg till samhällets verksamheter. Där behövs Rädda Barnens direktstödsverksamheter med låga trösklar för att barnen ska hitta in i nya gemenskaper och känna sig delaktiga.
Hur gjorde du när du ville bli aktiv inom Rädda Barnen?
– Jag hade gått i pension och kände att jag behövde göra något mer. Så jag bara ringe upp Rädda Barnens lokalförening och sa att jag ville vara med!
Varför ville du bli aktiv inom Rädda Barnen?
– För att Rädda Barnen har en så självklar roll i samhället och jag vill kunna göra något så länge jag orkar och nu har jag varit aktiv inom lokalföreningen i tio år.
Vad har ni för frivilligaktiviteter i lokalföreningen Mora-Orsa-Älvdalen?
– Vi driver en studiestuga med läxhjälp för årskurserna 1–3 och 4–6 och så har vi föräldragrupper samtidigt. Det blir språkträning för föräldrarna och uppgifter som är kopplade till verkligheten. Det är då frågorna dyker upp, sånt som inte går att förbereda sig för. Vi jobbar också med Kärleken är fri som ju handlar om hederskultur och HBTQI+.
– Vi har också öppna mötesplatser på kulturhuset i Mora. Har blivit en lågtröskelaktivitet med allt från pyssel till mer avancerad slöjd. Där lär vi oss av varandra och vi ser vad lika vi är.
– I Mora sportar vi ju också mycket och vi har Orsa Mora skating, en långfärdsskridskoförening med internationell koppling. Vi har hängt på via fritidsbanken, och det har blivit ett bra utbyte. Vi ska försöka utöka det till skidor också. Vi ska vara med i de aktiviteter som finns, vi måste inte arrangera allt, vi kommer med våra bitar. Och där är ju volontärer viktiga och lätta att hitta.
Var kommer ditt engagemang i från?
– Mitt personliga engagemang kommer från mina föräldrar som själva var engagerade. Sen har det funnits runt omkring mig eftersom min man har arbetat inom Röda Korset och vi har bott på flera håll utomlands. Då har jag sett att vi är väldigt lika världen över. Det finns många människor som vill engagera sig.
Har du någon förebild inom engagemang?
– Jag har inga idoler men har mött så många människor i livet som sträckt sitt engagemang utanför familj och jobb. Det finns otroligt många starka afrikanska kvinnor att inspireras av som jag träffade när jag bodde i Zambia. Det är inom möten som förändringar sker. Vi kan ha hur mycket fina metoder som helst men vi måste agera, till sist kommer vi alltid dit. Volontärer behövs alltid.
Hur kan man göra för att få fler att engagera sig inom Rädda Barnen?
– Det första är att bjuda in till att tydligt uppdrag, ”här får du vara med och göra”. Det måste vara tydligt och konkret. Till exempel om du är lärare kan du jobba med läsförståelse. Eller kanske kan du komma och visa hur man gör pappersblommor som man sätter ihop till en krans. Då tycker man oftast att det är roligt. Långsiktighet är också viktigt, ett tydligt uppdrag, Rädda Barnen behöver visa att de är en trofast partner.
– Sen kan vi tänka mer på hur vi kan arbeta inom våra styrelser för att människor volontärer ska känna sig meningsfulla och dra med sig andra. Det är ett sånt ämne vi skulle kunna prata om på Barnrättskonferensen.
BILD: Ami (i röd tröja) på öppen mötesplats i Kulturhuset i Mora tillsammans med Hemslöjdsföreningen.
Internationella frivilligdagen 5 december
- Den 5 december varje år firas internationella frivilligdagen för att lyfta fram och hylla allt det ideella arbete som människor gör lokalt, nationellt och internationellt.
- Dagen instiftades av FN:s generalförsamling 1985.
- Det krävs att människor går samman och kämpar för den framtid de tillsammans vill ha för att skapa förändring i samhället. Ideella rörelser världen över har genom tiderna bidragit till stor förändring inom mänskliga rättigheter.