Riktlinjer för medlemmar i Rädda Barnen
Det är medlemmarna som gör Rädda Barnens arbete möjligt. Lika viktigt som att engagera nya medlemmar, är att befintliga medlemmar trivs. För att värna om alla medlemmar och om vårt förtroende finns också riktlinjer som gäller alla som är engagerade inom Rädda Barnen.
Engagemang för barns rättigheter ger glädje och viktiga erfarenheter. Men för att arbetet i föreningen ska fungera så bra som möjligt behöver alla känna uppskattning och få inspiration - att vårda befintliga medlemmar är lika viktigt som att rekrytera nya.
Medlemsvårdande aktiviteter som att ha roligt tillsammans eller bjuda in en inspirerande föreläsare är viktigt för att som är aktiva i en lokalförening eller ett distrikt ska trivas.
Medlemsutbildningar för barnens skull
Alla medlemmar kan kostnadsfritt gå våra medlemsutbildningar för olika uppdrag. De anordnas av regionkontoren och gör det lokala arbetet både roligare och mer effektivt. Läs mer om våra medlemsutbildningar.
Riktlinjer för idellt engagerade
Förtroende från allmänheten är Rädda Barnens största tillgång och har byggts upp under många år. För att ge alla medlemmar trygghet och vägledning för hur vi som representerar Rädda Barnen ska förhålla oss i olika situationer, finns särskilda riktlinjer för ideellt arbete. Riktlinjerna ligger på Föreningsportalen (kräver inlogg), som lokalföreningarnas förtroendevalda har tillgång till.
Riktlinjerna gäller alla medlemmar som har ett förtroendeuppdrag i Rädda Barnen och det är rekommenderat att de skrivs under som en försäkran om att varje medlem förstår och godkänner Rädda Barnens arbetssätt. Förbindelsen som ska skrivas under hittar du på sidan 5 i Riktlinjerna.
I riktlinjerna finns också en vägledning som beskriver hur de förstås i praktiken samt särskilda riktlinjer för styrelsers valberedning.
Utdrag ur belastningsregistret
Alla Rädda Barnens anställda och representanter som arbetar direkt eller i nära kontakt med barn måste beställa ett utdrag ur belastningsregistret innan de börjar sitt arbete. Det gäller även alla frivilligt aktiva och styrelseledamöter i lokalföreningar, distrikt och riksstyrelsen. I lokalföreningar utan eget 90-konto beställer ordförande, vice ordförande och kassör registerutdrag (442.3) och övriga beställer blankett (442.14). I de föreningar med eget 90-konto måste alla styrelsemedlemmar lämna in utdrag (442.3). Utdrag ur belastningsregistret ska lämnas in varje år, av de som kvarstår i sitt uppdrag samt de nya som kommer in.
Belastningsregistret som skickas från polisen måste lämnas oöppnat till arbetsgivaren, ordförande eller projekt-/verksamhetsledaren.
Anvisningar för en alkoholfri miljö inom Rädda Barnen
Riksmötet 2012 gav riksstyrelsen uppdraget att verka för en alkoholfri miljö vid alla arrangemang och möten i Rädda Barnens regi. Här kan du ta del av vår alkoholpolicy, som fastställdes av riksstyrelsen i oktober 2013.
Rädda Barnens medlemsutbildningar
Alla medlemmar kan kostnadsfritt gå utbildningar för olika uppdrag.