Lokalförening Stockholm -

Rädda Barnen i Stockholm

Välkommen till lokalföreningen i Stockholm stad! Vi är en stor lokalförening med medlemmar i Stockholms alla stadsdelsområden. Vi har 50 aktiva medlemmar inklusive styrelsen som bidrar till och leder verksamheten.

Den största gruppen volontärer går varje vecka till ”sin” skola för att bidra till barns inlärning. Just nu efterfrågas stödet i läsfärdighet. Vi samarbetar återkommande med Clowner utan Gränser där barn får pröva på clowneri, jonglering, balans och fysiskt samarbete i lekform.

Varje år har vi återkommande verksamhet för sommarlovslediga barn på Torget i Kista. Vi jobbar ihop med andra organisationer, har sommarjobbare och låter barnen prova på fritidsaktiviteter. För att stötta Rädda Barnens Internationella arbete deltar vi också varje år i Radiohjälpens kampanj; Världens Barn. 

Staden och stadsdelarna organiserar sig tillsammans med civilsamhället för att vara förberedda i händelse av kris. Svaret på lokal otrygghet och behov av vuxennärhet blev nattvandring.  Det gör vi under paraplyet nattvandring.nu. 

Ditt medlemsskap är mycket viktigt för oss. Det kostar 200 kronor per år och det är vår viktigaste inkomst för att kunna bedriva verksamhet. All vår personal arbetar utan ersättning. Rekrytering av aktiva medlemmar och volontärer pågår ständigt. Är du intresserad av att engagera dig så kontakta oss på lf.stockholm@medlem.rb.se

Kontakta oss

Har du frågor eller idéer?

Epostadress:
lf.stockholm@medlem.rb.se

Nyheter

Drömgalan på Dramaten lockade 400 barn


I helgen som gick deltog Rädda Barnen Stockholm på Cirkus Utan Gränsers Drömgala på Dramaten som riktar sig till barn som på något sätt lever i utsatthet. 400 barn hittade fram till kulkultur.
 
Rädda Barnenvolontärer klev in i garderoben för en dag i gröna tröjor men träffade kollegor som kom med barn från Haninge i våra röda västar. Cirkusledaren Emelie var laddad inför galan. 

Insamling till Världens barn

Rädda Barnens lokalförening i Stockholm stöttar Radiohjälpens insamling för Världens barn. Vi har två bössor för samma ändamål, en för Järvaområdet och en för Kungsholmen. Var med och gör skillnad för Världens barn! 

Järvaområdets bössa
https://bossan.varldensbarn.se/jaerva-foer-vaerldens-barn

Kungsholmens bössa
https://bossan.varldensbarn.se/kungsholmen-foer-vaerldens-barn

Rolig volontäraktivitet tillsammans med Clowner utan Gränser

 

Clowner utan gränser

Vill du vara volontär när Rädda Barnens lokalförening i Stockholm och Clowner utan Gränser samarbetar under hösten? 

Verksamheten riktar sig till barn mellan 7-12 år och sker på onsdagar under 11 tillfällen under hösten, mellan klockan 16-18 i Rinkeby Folkets hus. Aktiviteten pågår mellan den 11 september till den 4 december.

Som volontär stöttar du barnen och hjälper till med övningarna. Till exempel genom att peppa blyga barn till att försöka, applådera, trösta, lösa eventuella konflikter och att kommunicera med de föräldrar som är närvarande. I uppdraget ingår även att köpa frukt till pausen.

Vi söker minst två volontärer till varje tillfälle, gärna studenter som vill ha erfarenhet av arbete med barn, eller seniorer som tidigare arbetet med barn. Men även andra som vill vara en klok och mogen vuxen i gemenskap med barn.

Intresserad och vill delta? Anmäl dig via volontärbyrån här: Kul volontäraktivitet med Rädda Barnens lokalförening i Stockh... (volontarbyran.org)

Uppstartsmöte för volontärer och Clowner utan gränsers pedagoger sker den 22 augusti.

Lokalföreningens nya styrelse

Efter årsmötet tidigare i år har vi en ny styrelse på plats i lokalföreningen. Många familjära ansikten är kvar tillsammans med några nya. Engagemanget är extremt stort för att hitta vägar som ger stöd och motivation till barn och ungdomar som ska få möjlighet att skapa förutsättningar som leder till positiv utveckling. Här är några tankar från styrelsen om sitt arbete i lokalföreningen.

Britta Öström, ordförande: Vad motiverade dig att gå med i styrelsen och vilka områden är du mest passionerad för?
Jag har varit anställd i Rädda Barnen under många år och efter pension var jag nyfiken på vilken roll man kan spela som frivillig i en så stor organisation. Det som driver mig är att barn systematiska ska bli hörda i frågor som berör dem och att det upprättas system för att framföra klagomål. Att barnkonventionen fortsatt förblir ett levande dokument trots att rättigheterna inkorporerats i svensk lag.

Mustafa Ahmed, vice ordförande; Vilka områden är du mest passionerad för och vad hoppas du att arbetet kan leda till?
Jag är mest passionerad för att arbeta med barn som lever i socioekonomisk utsatthet och hoppas att jag genom mitt engagemang i Rädda Barnens lokalförening i Stockholm kan förbättra våra insatser för barn i utsatta situationer, stärka samarbetet med lokala samhällsaktörer, och öka medvetenheten om barnens rättigheter.

Gabrielle Göthberg von Troil, sekreterare; Vad motiverade dig att gå med i styrelsen och vad är du mest passionerad för?
Jag är utbildad människorättsvetare och brinner för barns rättigheter. Det som jag är mest passionerad kring är strategiskt påverkans- och utvecklingsarbete både internt och extern.

Susanne Kreuger, kassör; Vad motiverade dig att gå med i styrelsen och vad är ditt mål?

Jag motiverades av att få möjlighet att bidra med en liten del i en organisation som arbetar för att göra världen lite bättre för barn. I min roll handlar det mest om att försöka förenkla processer och flöden för att få betalningar och bokföring korrekt. Med detta hoppas jag kunna vara ett stöd för att se till att regelverket följs. Jag är även mycket intresserad av hur samarbeten mellan Rädda Barnen och partners och civilsamhället kan utvecklas.

Eva Åhlén, ledamot; Vilka områden och frågor är du mest passionerad för, och vad är ditt mål med arbetet?
Utbildnings- och skolfrågor och gängkriminalitet: att kunna erbjuda stöd till elever på lågstadiet och mellanstadiet och som en kanal att kunna förhindra rekrytering till kriminella gäng. Mitt mål är att kunna starta upp läxhjälp och lässtöd på så många skolor som möjligt utifrån föreningens resurser.

Rokeya Begum, ledamot; Vad motiverade dig att gå med i styrelsen och vad är ditt mål?
Jag vill bidra till att förändra barns och samhällets utveckling. Till exempel genom att sprida information och vara talesperson för en större grupp och vara en röst för de som inte vet hur de ska använda sin. Jag brinner framför allt för frågor som rör barn och föräldrar i Järvaområdet.

I styrelsens arbete deltar även adjungerade ledamöterna Maria Philipson och Tove Stål för arbete med lokalföreningens kommunikation.

Läxläsningsterminen avslutades på Tom Tits

Efter en flitig termin där många barn besökt läxhjälpen på Husbygårdsskolan så anordnade vi en avslutning för barn, volontärer och vår kontaktlärare Tom Holm där vi åkte ner till Tom Tits Experiment i Södertälje. Mycket uppskattat av både barn och vuxna och ytterligare ett tydligt fokus på utveckling och lärande. 

Nattvandring på Kungsholmen i juni

Äntligen varma kvällar och ett sommarlov på ingång. Det är ju underbart! Men det betyder även ett fortsatt behov av att öka säkerheten på Kungsholmen med trygga vuxna som rör sig ute. Nattvandringen fortsätter och vi behöver fler som vill och kan engagera sig. Tack till alla er som kommit hittills.

Följande kvällar kommer Rädda Barnen delta i juni 2024: 7 juni och 14 juni.
Anmäl dig på lf.stockholm@medlem.rb.se eller via Facebook: Nattvandring på Kungsholmen

Bli nattvandrare! Infomöte 16/4

Vill du vara med och öka tryggheten för våra ungdomar? Nattvandring.nu har i samarbete med Rädda Barnen, Röda Korset och Västermalms församling tagit initiativ till gemensamma trygghetsvandringar på Kungsholmen.

Nattvandring bidrar till att stärka civilsamhällets roll och framför allt att som en vuxen förebild möta unga på stan. Vi planerar att vara ute fredagar ca kl 20:00-23:00 och vid tillfällen då vi vet att det är mycket ungdomar ute, t. ex. vid skolavslutningar, från maj till september. Du förbinder dig inte till någonting – din insats någon gång då och då gör stor skillnad.

Informationsmöte om nattvandring
Datum: 16 april 2024
Tid: 18.30
Plats: Arbetargatan 21 (ingång till vänster om stora trappan)
Under mötet bjuds det på kaffe och fika.

Det blir en chans att få mer information, ställa frågor och höra den inspirerande Nadim Ghazale, fd polis och numera verksamhetschef för runt 60 000 nattvandrare i Sverige, dela med sig av sina erfarenheter.

Missa inte möjligheten att bli del av en positiv förändring i vårt samhälle. Tillsammans gör vi Kungsholmen till en tryggare plats för alla.

Varmt välkomna!