Lokala sidor för lokalföreningar

De lokala sidorna fungerar som ett skyltfönster för all lokal verksamhet som Rädda Barnen bedriver lokalt. Målet är att värva nya och potentiella medlemmar in i alla olika sorters former av engagemang.

Alla lokala sidor har en egen design framtagen i ett samarbete mellan medlemsrörelsen och kansliet. Tanken är att nya besökare snabbt ska kunna skapa sig en överblick över Rädda Barnens lokala verksamhet(er) och hur de själva kan engagera sig på det sätt som passar dem bäst.

Varje lokalförening får själva välja om de vill ha egna lokala webbredaktörer eller om de hellre vill ha hjälp av kansliet. Oavsett vad ni väljer finns det både färdiga texter att utgå från, och möjlighet att skriva helt egna texter.

På vissa orter kan även lokalförening, distrikt och kansli samarbeta kring innehållet. Det viktigaste är inte vem som har publicerat, utan att informationen är relevant för boende på orten.

Utbildningen för lokala webbredaktörer 

Lokalföreningar som publicerar nyheter ofta (minst 1-2 gånger i månader) rekommenderas till att rekrytera minst två volontärer (gärna fler) till att gå utbildningen för nya webbredaktörer. Ta del av utbildningen genom att se videon ovan, eller genom att anmäla dig till nästa utbildningstillfälle i medlemskalendern.

För att bli lokal webbredaktör behöver du:

  • Ha god datorvana.
  • Vara medlem i Rädda Barnen.
  • Planera att publicera nyheter minst 1-2 gånger i månaden.

Om ni uppfyller ovanstående krav, kontakta medlem@rb.se för att starta ett konto.

Vi har ingen webbredaktör, hur gör vi då?

Lokalföreningar med färre nyheter årligen kan skicka in dem i formuläret nedan, för att publiceras av kansliet. Bilder måste mejlas till medlem@rb.se, se mer nedan.

Beställ uppdateringar på er lokala sida

Fyll i formuläret

Att skriva på klarspråk är en demokratifråga

För att göra texterna så tillgängliga som möjligt ska alla texter skrivas på klarspråk, bland annat för barn, personer som inte har svenska som modersmål och för personer med funktionshinder. Att skriva på klarspråk innebär att man skriver enkelt, vårdat och lättbegripligt, uttrycker sig rakt på sak och undviker svåra ord, facktermer och förkortningar.

Välj lämpliga bilder av hög kvalitet

På er hemsida finns det plats för en startbild och det går även att lägga in en bild i brödtexten och en bild i varje nyhetsinlägg. Alla bilder skickas på mejl till medlem@rb.se. Viktigt när ni skickar in bilder till webben:

  • Ange vilken lokalförening bilden är till för, och om det är tänkt att ligga som huvudbild, i brödtext eller i nyhetsinlägg.
  • Bilden ska vara i horisontellt/liggande format (helst 16:9-format).
  • Filen ska vara i filformatet .jpg eller .jpeg.
  • Bilden måste vara minst 2120 pixlar bred.
  • Bilden måste vara minst 1193 pixlar hög.
  • Ange namn på fotograf, och se till att denne har gett oss rättigheter att använda den.
  • Den/de som kan identifieras på bilden har gett sitt samtycke till att bilden används.

När ni väljer bilder, tänk även på att:

  • Bilden måste avbilda barn som är aktiva (inte bara poserar framför kameran) och/eller personer som gör något för barn.
  • Motivet måste inge hopp.

Läs mer om fotografering och upphovsrätt här.

Hitta nya personer via Volontärbyrån

När ni söker styrelsemedlemmar, volontärer i direktstöd, eller volontärer till tekniska uppdrag som exempelvis webbredaktör, är Rädda Barnens Volontärportal – ett samarbete med Volontärbyrån – den bästa kanalen för att nå nya personer. På den lokala sidan går det att skapa en stor svart knapp under "Bli medlem"-knappen som länkar direkt till alla lediga uppdrag i ert län.

Rädda Barnens Volontärportal visar alla lediga uppdrag inom vår organisation, men uppdragen syns även i Volontärbyråns stora platsbank som dagligen tar emot hundratals besökare. Volontärbyrån erbjuder regelbundet support och utbildningar i att komma igång med att publicera uppdrag på volontärbyrån.

Dela nyheter på er sida, Facebook och Instagram

Ska ni starta upp ett kollo, delta på en mässa, hålla öppet hus, bjuda in till årsmöte, berätta om ett nytt företagssamarbete, ha en volontärträff, anordna en insamling eller introducera era nya styrelsemedlemmar?

Sådana enstaka aktiviteter och kortvariga verksamheter passar bäst på sociala medier och som en nyhet på er lokala sida.

Tänk på att alltid vara fler än en person i styrelsen som kan administrera era sociala medier ifall någon tappar bort sitt inlogg. Läs mer om att skapa Facebook-sidor här.

På de lokala sidorna går det att lägga in en liten bild i liggande format för varje nyhetsinlägg, se ovan.

Lägg till relevanta kontaktuppgifter

På er lokala hemsida finns lokalföreningens generella Office-mejl redan publicerad. Lägg gärna till fler kontaktuppgifter såsom Office-adresser till andra funktioner, fasta telefonnummer eller besöksadresser. I enlighet med GDPR publiceras inga personliga kontaktuppgifter på de lokala hemsidorna.

Kontakta oss med frågor och förslag

Mejla medlem@rb.se om du har frågor om de lokala sidorna.