Så arbetar vi mot samhällsvåld
Sedan årets början har Sverige drabbats av eskalerande samhällsvåld med både sprängningar och skjutningar runtom i landet. Samtidigt pågår debatt om straffmyndighetsåldern. Vi arbetar både reaktivt och strategiskt. Här är en lägesbild både från våra verksamheter och vad vi gör.
Sverigechefen på kansliet, Sara Damber, ger oss en lägesbild från vår verksamhet:
– Barnen vi möter uttrycker en djup oro – inte bara över risken att drabbas av skjutningar och sprängningar, utan också över att bli misstänkliggjorda som potentiella gärningspersoner, enbart för att de bor i vissa områden eller ser ut på ett visst sätt. Denna dubbla utsatthet skapar en känsla av både rädsla och orättvisa.
– Det har hänt mycket i närheten av våra verksamheter, och vi har fått arbeta aktivt med våra egna rutiner för krisberedskap. Samtidigt hör vi yngre barn berätta att de är vana vid att ‘gängen’ finns i deras närområde – en normalisering som i sig är oroande – men de lyfter framför allt behovet av trygghet i skolan. De beskriver hur oron sipprar in i skolmiljön, på vägen till och från skolan och hur det påverkar deras vardag, fortsätter Sara Damber.
Vilka kommunikativa insatser gör vi just nu?
Kansliet jobbar strategiskt för att få med både regionala krisinsatser och våra psykologer i media. Vårt fokus är att lyfta fram vårt stöd till viktiga vuxna och barn. Vi gör det också i våra egna kanaler, genom att sprida våra egna inlägg bredare genom annonsering och i riktade utskick till de som vi redan har kontakt med, till exempel vuxna i skolan och den breda medlemsbasen.
Så kan du agera som trygg och viktig vuxen
- Bekräftar och normaliserar alla barnens känslor och ge barn knep att hantera dem (exempel på knep finns i Lugna, lyssna, stärk)
- Länka barnet till trygga vuxna omkring barnet t. ex. en släkting, lärare, fotbollsträning, chatta med Bris
- Hjälp barnen att hålla fast vid sina rutiner
- Lyssna och prata med barnen men svara inte på mer än vad barnen frågar om eller det du inte vet om
- Trygga barn kring att det här är en ovanlig händelse och att det tryggt att vara i skolor och på andra platser
- Hjälp barn att sortera flöde i sociala medier, särskilt ryktesspridning.
Appen Safe Place
I Rädda Barnens app Safe Place finns enkla övningar som kan hjälpa för att komma till ro och må bättre. I appen finns också kunskap om stress och svåra känslor. Safe Place är gratis, anonym och framtagen av Rädda Barnens psykologer.
Läs mer och ladda ned appen”Vi måste lyssna på dessa röster, bidra till att sprida andra bilder och stärka det lokala engagemanget för att driva verklig förändring. Alla barn har rätt att känna sig trygga – hemma, i skolan
och i sina egna kvarter.”
Sara Damber, Avdelningschef Sverigeprogrammet
Fler perspektiv på samhällsvåldet
Läs Rädda Barnen kommenterar: Vi säger nej till en sänkning av straffmyndighetsåldern.
Ladda ned När något har hänt
Här kan du läsa vägledning om du kan stötta barn som varit med om svåra händelser under sin uppväxt.
Ladda ned