Tillsammans bryter vi utvecklingen
Ungas Vägar ser till att människor som idag står långt ifrån arbetsmarknaden kommer närmare den. Våra resultat visar att 64% av deltagarna går vidare till arbete och studier.
En ny omvärld kräver nytänkande, och Ungas Vägar bygger på det som visat sig vara effektivt: samverkan mellan olika samhällsaktörer, från både näringsliv, offentlighet och civilsamhälle. Vi tror nämligen inte att någon enskild aktör kan lösa samhällets utmaningar.
Genom samverkan mellan Rädda Barnen, Ikano, IKEA (Ingka och InterIKEA), Erikshjälpen, Malmö stad, Arbetsförmedlingen och Region Skåne har vi utformat ett unikt arbetsmarknadsprogram. Programmet ökar ungas möjlighet till uthållig försörjning, och är skräddarsytt för varje deltagares behov. Oavsett hur långt ifrån arbetsmarknaden deltagaren står idag.
På så vis förebygger vi livslång exkludering i samhället. Samarbetet blir särskilt starkt eftersom alla aktörer i gruppen är delägare i processen – vi är beroende av varandra för att nå resultat. I centrum står individens behov, och insatser koordineras och samordnas för bästa effekt.
Tillsammans har vi genomfört 8 program i Malmö och är nu på gång att starta upp i Göteborg.
”För oss är det naturligt att ta ansvar för att förbättra det samhälle vi är en del av. Vi gör det på många sätt, och detta samarbete är ett gott exempel. Dessutom bidrar det till vår vision – En bättre vardag för de många människorna."
- Marie, Ingka Ikea Group
Ett samarbete byggt på sex principer
Gruppen har fastslagit sex principer som visat sig mycket effektiva, och som vi jobbar efter:
-
Vårt mål är gemensamt
-
Vår förankring är lokal, och vi utgår från behov och involvering
-
Vi möter individens behov med koordinerade insatser
-
Vi mäter effekten för att säkerställa rätt insatser
-
Vi delar värdegrund
-
Vi tar gemensamt ansvar för finansiering
Arbetssättet går i linje med Collective Impact, en modell utvecklad av Stanford University som vidareutvecklats av Handelshögskolan i Stockholm.
Mål och resultat
- Att stärka individens tilltro till sin förmåga och sitt CV
- Att utöka individens nätverk
- Att skapa ökad förståelse och verktyg som förverkligar ambitionerna på arbetsmarknaden
- Att deltagarna får stärkt självkänsla och självkännedom
- Att 70 % av deltagarna går vidare till arbete eller studier
Mätningar visar att 64% av deltagarna går vidare till arbete och studier. Utöver detta har programmet gett deltagarna:
- Ökad självkänsla och tro på att kunna påverka sitt liv
- Ökad kunskap om vad som krävs för att få ett arbete
- Ökat förtroende för samhälle och myndigheter
- En besparingspotential på 453 300 kronor/individ (redan år 1)
"Praktiken på Inter Ikea fick mig att förstå att den rätta vägen är att studera vidare. Jag kommer söka in till nätverkstekniker.”
- Deltagare
Så mäter vi effekt
Mina Svar är verktyget vi använder för att mäta effekt. Det fångar upp barn och ungdomars upplevelse av sin livssituation. Verktyget låter oss anpassa och effektivisera arbetsinsatser genom verklig data.
Ramverket för frågorna är utvecklat och validerat av forskare på Uppsala universitet. Det mäter förflyttningar i fem fokusområden som identifierats av målgruppen:
- Arbete och hållbar försörjning
- Boende och levnadsmiljö
- Demokrati och inflytande
- Hälsa
- Utbildning
"Programmet har en pedagog som mobiliserar individens styrkor och förmågor, underlättar och skapar kontaktytor. Det är en demokratisk funktion. Genom pedagogen blir samhällssystemet tillgängligt för en ny målgrupp.”
- Truls Hallin, Avdelningschef på Malmö stad