Grooming i gamingvärlden

Ungefär 8 av 10 barn har varit med om försök till grooming online. Det är inte så lätt för barn att veta vem som är kompis och vem som är förövare på nätet och i gamingvärlden. Vår psykolog Theo Toresson ger tips på hur du kan stötta barn i din närhet som riskerar att drabbas.

När du tänker på grooming kanske du har en bild av en ”ful gubbe” som söker upp barn online. De här förövarna finns, men det kan också ligga andra anledningar bakom.
Ekonomisk sexuell utpressning eller så kallad "sextortion" är en typ av grooming som ökat kraftigt de senaste åren och går ut på att enskilda personer eller organiserade grupper söker upp barn online för att pressa dem på pengar. Här är pojkar i tonåren en ny riskgrupp och brotten sker bland annat via gamingplattformar. 

Grooming inom gaming - så går det till

  1. Förövaren tar kontakt och vinner tillit genom att chatta direkt i spelet eller på sociala medier, ofta genom att låtsas vara i samma ålder som barnet. Förövaren leder sen ofta in samtalet på mer intima frågor som sex och kärlek.
  2. Förövaren kan lova bort gåvor, till exempel saker i ett spel, digital valuta eller premiummedlemskap, i utbyte mot relativt oskyldiga bilder eller filmer, ”nude”, på en som den utger sig för att vara, och sen tjata tills den får en bild på barnet tillbaka. Förövaren kan redan nu hota med att sprida rykten eller bilder eller skada någon som barnet känner.
  3. Förövaren börjar hota med att dela bilden med personer som barnet känner, till exempel kompisar eller familj, om barnet inte gör vissa saker. Det kan vara att skicka fler och grövre bilder med sexuellt innehåll eller där barnet gör något som känns skamligt. Eller så ber så ber förövaren om pengar. För att skapa en upplevelse av att det inte finns någon annan utväg så sätts barnet ofta under tidspress.

Många barn utsätts men få berättar

Undersökningar gjorda av bland annat Rädda Barnen visar att ungefär 8 av 10 barn har varit med om försök till grooming online. Samtidigt skulle 2 av 3 barn inte prata med sina föräldrar om de utsätts, eftersom de skäms och är rädda för kraftiga reaktioner. Eller så tror de att ingen skulle bry sig eller kan hjälpa dem. Förövare får ofta barnet att känna sig medskyldig vilket ökar skammen än mer, och för pojkar kan stigmat upplevas ännu starkare eftersom det bryter mot normer kring manlighet.

Tips till föräldrar och viktiga vuxna  

Det är viktigt att prata med barn om risker, varningstecken och vad man ska göra om något händer. Längre ner på sidan hittar du tips på ämnen att ta upp med barnet.

  • Att ens barn har utsatts för övergrepp är något det värsta vi kan tänka oss, och det väcker starka känslor. Försök att kontrollera din rädsla, ilska och sorg och fokusera på att lyssna och trösta om barnet berättar för dig. Kom ihåg att det aldrig är barnets fel och hjälp barnet att inte känna skam.
  • Ta stöd av andra vuxna för att bearbeta dina egna känslor.
  • Barns reaktioner på att ha blivit utsatta skiljer sig väldigt mycket åt, med ett brett spektrum av känslouttryck och beteenden. Det är olika hur händelsen upplevs. Ibland kan barn och föräldrar behöva stöd av kurator eller psykolog för att må bra och minska risken att utveckla psykisk ohälsa.. Läs Rädda Barnens guide #nätsmart.

Fem steg att gå igenom efter att du fått kännedom om ett övergrepp

  • Gå in på Internet Watch Foundation så fort som möjligt om barnet har delat bilder, så kan de blockeras från olika plattformar. Det här minskar risken att bilderna sprids . 
  • Ta skärmdumpar på konversationer med förövaren och skriv ner allt du vet om den, som till exempel vilket språk den använt och vilken plattform kontakten togs på.
  • Rapportera och blockera personen i alla kanaler, även på sms och telefon.
  • Polisanmäl.
  • Du kan kontakta Vuxenstöd - ECPAT Sverige för att få stöd och vägledning. Ditt barn har även möjlighet att chatta med Ditt ECPAT.

Rädda Barnens satsning inom gaming möjliggörs genom stöd från Svenska Postkodlotteriet.

Så kan du prata med barn om riskerna

  • Du kan aldrig veta säkert att den du pratar med är samma person som den utger sig för att vara. När du blir kontaktad, fråga dig själv om det ”känns för bra för att vara sant” eller om du får en dålig magkänsla. Till exempel om någon du tycker ser snygg ut lägger till dig och snabbt vill börja prata om sex.
  • Det går att förvränga sin röst med AI eller luras genom att visa upp en annan person i kameran. Vissa har även fejkkonton som de har lagt ner mycket tid på, för att få dem att framstå som verkliga.
  • Förövaren kan använda bilder på sin profil som den fått genom att lura andra barn, och då är inte bilderna sökbara på Google. Att göra en bildsökning är alltså inte ett säkert sätt att ta reda på om personen ljuger.
  • Förut kunde man be personen att ta en bild där den gör en speciell min eller håller upp vissa fingrar, för att bevisa att den inte tagit sin profilbild från någon annan. Men det här går numer snabbt att göra med hjälp av AI. Om förövaren tagit sin bild från ett annat barn kan den dessutom få det barnet att göra det du ber om, och skicka den bilden som ”bevis”.
  • Det kan vara svårt för förövaren att bete sig på samma sätt över längre tid, eftersom de ofta chattar med många barn samtidigt. Det här kan märkas på olika sätt - men kom ihåg att man aldrig kan veta helt säkert:
    -  Förövaren kan ha olika åldrar eller ha olika namn på olika plattformar (som Discord, i ett spel eller på olika sociala medier).
    -  Förövaren kanske ändrar sin berättelse över tid, om vem den är och vad den tycker om.
    -  Förövaren kan uttrycka sig på olika sätt vid olika tillfällen.
    -  Förövaren verkar inte komma ihåg vad ni pratade om senast eller för länge sen.
    -  En person som du haft som vän på ditt konto sedan länge kan börja bete sig annorlunda. Det kan då vara en förövare som tagit över kontot.
  • Gå aldrig med på kraven som förövaren ställer. Det kan verka som att du bara ska betala litegrann eller ta en ganska oskyldig bild, och sen kommer förövaren lämna dig ifred. Men den kommer kräva mer och mer av dig om du fortsätter göra som den säger. Och i värsta fall väljer förövaren att sprida bilderna vidare, oavsett om du betalat eller inte.
  • Vissa förövare kan verka som att de fortfarande bryr sig om dig, även efter att de avslöjats. Personen kan försöka få dig att känna som att det är ditt fel och att du egentligen vill det här, eftersom du skickat bilder innan. Men en snäll person skulle aldrig få dig att göra något som du mår dåligt av. Det kan kännas som att allting är för sent, men med hjälp av vuxna kommer det bli bättre.

Var med och stärk ungas psykiska hälsa!

Ge en gåva