Tack för ert stöd!
Åsa: Det är glädjande att få presentera en årsrapport från Rädda Barnen! Den är fylld med många exempel på alla de verksamheter vi driver, själva och tillsammans med andra. Och hur vi påverkar beslutsfattare både i Sverige, och inom EU- och FN-systemet. Det är inte så lätt att sammanfatta men vi har mycket att vara stolta över.
Maria: Det gäller att inte acceptera hur barns situation ser ut i världen, eller i Sverige för den delen. Barns rättigheter är så ofta satta på undantag när det till exempel gäller deras möjligheter till skolgång och en trygg och säker uppväxt. Därför måste vi driva fram nya sätt att arbeta. Frukostklubben i Malmö är ett fint exempel på vad en ganska enkel insats kan betyda för barn som behöver en bra start på dagen för att må bra och öka chansen att klara skolan.
Åsa: Därför lyfter jag också gärna fram att det är helt fundamentalt att mäta vad vi gör och vilka effekter det får. Att göra det är viktigt även för den som är företagspartner, månadsgivare, medlem eller har någon annan relation till oss – det är viktigt både för oss själva och för dig. Att vi har många förväntningar ställda på oss känns härligt och uppfordrande!
Maria: Det känns också väldigt ansvarsfullt eftersom vårt arbete ju i förlängningen kan handla om liv eller död. Vid en resa till Zambia under 2023 fick jag se hur vi kunnat bidra till att barnäktenskap och aga mot barn blivit olagligt i landet. Vad har gjort starkt intryck på dig, Åsa?
Åsa: Strax efter att jag började min tjänst hösten 2023 kunder jag besöka Ukraina och gränsen till Polen. Det var väldigt berörande. Sedan krigets början har Rädda Barnen tillsammans med ukrainska partnerorganisationer nått cirka 870 000 barn, bland annat för att de ska kunna komma tillbaka till skolan. Och för dem som flytt till Sverige drog vi igång ett krisstöd, Unite, för att fånga upp de som mår dåligt och kunna lotsa dem vidare till vård.
Maria: Även i andra kris- och krigsområden, till exempel i Gaza, är omvärldens insatser verkligen en fråga om liv eller död. Och vi har gjort allt vi kan för att påverka för det eld-upphör som gör det möjligt att rädda liv. Jag är också tacksam för vad vi kan bidra med och för alla som stöttar oss. Det gäller också våra medlemmar som med stort engagemang tar ansvar för barnen i sin lokala miljö.
Åsa: Verkligen! Engagemanget för barns situation måste också innebära insatser i Sverige när barns rättigheter kränks. Då krävs det att vi inte resignerar utan kavlar upp ärmarna och fortsätter att hitta sätt att göra barnkonventionen verklig för varje barn!
Väl mött under 2024!
Maria Schillaci, Ordförande
Åsa Regnér, Generalsekreterare